Tradition: Betrugs Tender Ausschreibung im Gebiete der ehemaligen Sümpfe, Spitale

Wie eine ehemalige Sumpf Landschaft, Industrie Zone wurde, Privat Eigentum der Familie Salih Berisha und die korrupten Gangster der GTZ erfanden das per Gericht in Frankfurt festgestellte Betrugs Projekt dedr GTZ: Industrie Zone Spitale, denn man muss mit der Prominenz der Verbrecher, Geschaefte machen.
unten in Albanisch, diese Super Skandale des Salih Berisha, Argita Berisha, mit gefakten Grundstuecken,  und Industrie Zonen, inklusive Geldwaesche ueber Firmen in Zyperen mit dem Gangster Damir Fazlic. Der US Politiker und Gangster Tom Ridge auch hier dabei, Wesley Clark immer als Motor der US Mafia, wie bei den MEK Terroristen.
14 Jul 14
How Berisha’s Inner Circle Profited from Multi-Million Euro Land Deals

Former Albanian premier Sali Berisha’s decision to transform worthless marshland into prime real estate helped his family and controversial friend Damir Fazlic earn millions of euros, classified documents obtained by BIRN reveal.

Lindita Cela and Lawrence Marzouk BIRN Tirana, London

Talk about it!

– See more at: http://www.balkaninsight.com/en/article/how-berisha-s-inner-circle-profited-from-multi-million-euro-land-deals#sthash.2Mc5oJmu.dpuf

28 tetor 2015, fituesi i konkurrimit për zonën ekonomike të Spitallës

 0  136  136

·       Zgjerohet sipërfaqja nga 213 ha në 501.9 ha, do të jepet për 99 vjet

24 gusht 2015 – Ministria e Zhvillimit Ekonomik Turizmit Tregtisë dhe Sipermarrjes njoftoi të hënën, më 24 gusht 2015, mbi shpalljen e procedurës konkurruese për ndërtimin, zhvillimin, mirëmbajtjten dhe operimin e Zonës së Teknologjisë dhe Zhvillimit Ekonomik, në Spitallë, në qytetin e Durrësit, të financuar nga burimet financiare të zhvilluesit të shpallur fitues. Konkurrimi zhvillohet më 28 tetor 2015. Kohëzgjatja do të jetë 99 vjet. Sipërfaqja prej 501.9 ha i përket zonës kadastrale Nr. 8517 Durrës, ndonëse më parë u fol për një sipërfaqe më të vogël: 213 ha. Periudha e vlefshmërisë së ofertave: 150 ditë. Kjo zonë është shpallur me VKM-në nr. 666, datë 29 korrik 2015.

Kriteret e përzgjedhjes së fituesit:

Nr. Kriteri Pikët
1 Propozimi teknik për ndërtimin e zonës 20
2 Ndikimi mjedisor   6
3 Ndikimi social 16
4 Koha e përfundimit të investimit   8
5 Kapaciteti financiar dhe mundësia e financimit të projektit (plani i biznesit) 50
Totali                     100

Info

1

TEDA (Technical and Economic Development Area – Zona e Teknologjisë dhe Zhvillimit Ekonomik) Spitallë është e vendosur në periferi të Durrësit, qyteti i dytë më i zhvilluar në Shqipëri. Durrësi i sotëm është një qendër shpërndarëse dhe lidhjeje strategjik në rajonin e Ballkanit për shkak të portit detar dhe autostradës Tiranë-Durrës, ku ndodhet pjesa më e madhe e bizneseve në vend. Durrësi është pjesë e dy projekteve shumë strategjike të infrastrukturës në rajon: Korridori VIII dhe autostrada Adriatik-Jon (Korridori Blu). Korridori 8 është një nga korridoret pan-evropiane, i cili lidh Durrësin dhe Tiranën me Shkupin (Maqedoni), Sofjen, Plovdivin, Burgasin dhe Varnën (Bullgari). Korridori Blue fillon në Trieste, Itali dhe kalon nëpër Slloveni, Kroaci, Bosnjë-Hercegovinë, Mal i Zi, Shqipëri (Shkodër-Tiranë-Durrës-Fier-Gjirokastër) dhe Greqi.

2

TEDA Spitallë ndodhet 6.4 km larg nga porti i Durrësit, i cili është një nga portet më të vjetra në detin Adriatik dhe një nga kryeurat e Ballkanit që mundëson komunikimin midis Evropës Lindore dhe asaj Perëndimore. I renditur si qendër kryesore e Korridorit 8, porti i Durrësit është porti kryesor i Shqipërisë dhe një nga më të mëdhenjtë në Adriatik dhe Jon. Porti ka 4 terminale të dedikuara për transportin e mallrave. Këtu ngarkohen dhe shkarkohen të gjitha llojet e mallrave, minerale, lëndë djegëse, çimento dhe artikuj nga kategori të ndryshme. Terminali i kontejnerëve është e pajisur me të gjithë mekanizmat për përpunimin e mallrave të tilla dhe ka menaxhuar flukse konsistente trafiku gjatë viteve të fundit.

3.

TEDA Spitallë ndodhet 225 km nga pika doganore e Kakavijës (kufi me Greqinë), 156 km larg nga pika doganore e Kukësit (kufi me Kosovën), 140 km nga pika doganore e Hanit të Hotit (kufi me Malin e Zi) dhe 141 km nga pika doganore e Qafë Thanës (kufi me Maqedoninë).

4

Zona përreth TEDA Spitallë ka qenë një moçalishte me lartësi pak nën nivelin e detit duke e bërë ndërtimin në zonë më të shtrenjtë. Si rezultat i kushteve gjeologjike të tokës ndërtimet janë relativisht më të shtrenjtë dhe kërkojnë më shumë zgjidhje komplekse inxhinierike. Kur themelet ndërtohen në një thellësi prej 2 m, kapaciteti ndërtimor i zonës është 1.8 kg/cm2. Këtu është ndërtuar një universitet.

5

Aktivitetet që mund të zhvillohen në TEDA Spitallës janë: prodhimi, industria dhe agro-përpunimi, industria e lehtë dhe elektronike, prodhoimi i pjesëve për automjete, tregtia dhe magazinimi i mallrave. Qeveria e Shqipërisë thotë se ka përparësi zhvillimin e industrisë së automjeteve në këtë zonë.

6

Afërsia me Durrësin dhe në kryeqytetin i jep TEDA Spitallës avantazhin e një e një rezerve të fuqisë punëtore të madhe, të arsimuar dhe vibruese. Të dhënat zyrtare të vitit 2014 tregojnë se fuqia punëtore në bashkinë e Durrësit arrin në 190 547 veta, prej të cilëve 93.680 janë aktualisht të punësuar. 43% e forcës së punës në Durrës është me shkollë të mesme, ndërsa 24% me universitet. Universiteti i Durrësit „Aleksandër Moisiu“, ngjitur me TEDA Spitallë, ka një total prej 13 500 studentësh të regjistruar.

/th. m. agjencia e lajmeve “Dyrrah”/

– See more at: http://www.durreslajm.com/ekonomia/28-tetor-2015-fituesi-i-konkurrimit-p%C3%ABr-zon%C3%ABn-ekonomike-t%C3%AB-spitall%C3%ABs#sthash.nCtZJChr.dpuf

EnglishShqipМакедонски 25 Sep 14

Beriša za prijatelje pretvorio bezvredno zemljište u milione evra

Odluka bivšeg albanskog premijera Saljija Beriše da bezvredno močvarno zemljište pretvori u ekskluzivne nekretnine omogućila je njegovoj porodici i kontroverznom prijatelju Damiru Fazliću da zarade milione evra, pokazuju tajni dokumenti do kojih je došao BIRN.

Lindita Cela i Lawrence Marzouk BIRN Tirana, London

Porto Romano. | Fotografija: Dave Wyatt

Porto Romano je siromašno mesto pored Drača, drugog po veličini grada u Albaniji, u kome se nalazi ogromna, zapuštena hemijska fabrika iz doba komunizma, velika deponija i mali broj industrijskih postrojenja.

Močvarno tle koje okružuje luku i još se oporavlja od decenijskog zagađenja, nije naročito privlačan ambijent za razvoj trgovine nekretninama, podstankute od strane političke i poslovne elite u zemlji.

Međutim, upravo to se dogodilo 2006. godine kada su ćerka Saljija Beriše, advokatica Argita Maltezi i njena koleginica Flutura Kola počele da se grabe za zemljište po ceni od 10 evra za metar kvadratni, više nego duplo u odnosu na tržišnu cenu.

Oko 14 hektara zemljišta pored malog „energetskog parka“ povezanog sa lukom obezbeđeni su za njihovog klijenta, kontroverznog biznismena iz BiH i Berišinog savetnika na izborima Damira Fazlića, koji je svojim advokatima, posredno ili neposredno, platio četiri puta više od tržišne cene – 18 evra po metru kvadratnom.

Ubrzo nakon što su završene transakcije, Beriša je doneo odluku da pomeri granicu energetskog parka, kako bi obuhvatio nove Fazlićeve posede. To je transformisalo bezvredno močvarno zemljište u ekskluzivnu lokaciju i podiglo mu cenu najmanje osam puta.

Dokumenti do kojih je došao BIRN pokazuju da su Berišina ćerka, njen partner u advokatskoj firmi i posrednik koga su angažovali zaradili 430,000 evra.

Kliknite da otvorite dokument.

Pretpostavlja se da su Berišina ćerka, njen partner u advokatskoj firmi i posrednik koga su angažovali zaradili gotovo 1,2 miliona evra tako što su Fazliću prodali zemlju po ceni četiri puta većoj od tržišne. Do sada neobjavljena dokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju profit od 430,000 evra. Dodatnih 740,000 evra isplaćeno je u gotovini, zbog čega im se ne može ući u trag.

Vrednost zemljišta bosanskog biznismena Fazlića, koji je zemljište kupovao preko dve albanske firme skočila je, nakon Berišine odluke, sa 1,7 na 4,2 miliona evra. Ukoliko njegov plan da na toj lokaciji napravi naftni terminal uspe, on će zaraditi desetine miliona.

Odluka Saljija Beriše da prošiti energetski park donela je ogroman profit njegovoj ćerci, Argiti Malteze, i prjatelju, Damiru Fazliću. | Fotografije: European People’s Party and Club de Madrid, Flickr

Te transakcije su 2008. godine privukle pažnju albanskih istražitelja za sprečavanje pranja novca. Njih je alarmirala Fazlićeva upotreba „fiktivnih kompanija“ u Albaniji, zatim veliki broj prodaja, isključivo u kešu i po preuveličanim cenama, kao i umešanost ofšor firmi sa sedištem u poreskim rajevima Kipra i Kariba.

DOKUMENTI

Slučaj protiv Fazlića odbačen je 2009. godine, nakon što istražitelji nisu uspeli da dobiju ključna dokumenta iz BiH i sa Kipra, kao i da uđu u trag poreklu novca. Fazlić nikada nije zvanično optužen za bilo koje krivično delo i odlučno je negirao bilo kakve zloupotrebe.

Podaci iz zvaničnih dokumenata do kojih je došao BIRN sada otvaraju nova pitanja o centralnoj ulozi koju su Maltezi i njena firma Maltezi&Kola imali pri kupoprodaji zemljišta, čija je vrednost dramatično porasla nakon odluke njenog oca da zemljište uključi u energetski park.

BIRN-ovo praćenje zvaničnih dokumentata kompanije od Sent Vinsenta i Grenadina u Karipskom moru do Moskve pokazalo je i da je srpski energetski mogul Vojin Lazarević imao vrlo važnu ulogu u tom poslu. On je, kroz mrežu ofšor kompanija, usmerio 2,5 miliona evra na Fazlićev privatni račun u Albaniji. Kontroverzni biznismeni se nadaju da će na toj lokaciji razviti značajna energetska postrojenja.

Ni BIRN ni tužilaštvo nisu pronašli nikakve dokaze, koji bi ukazali na to da je Lazarević nelegalno finansirao Fazlića, ali energetski mogul nikada nije govorio o korišćenju ofšor rajeva, niti zašto su se te transakcije za kupovinu zemljišta odigrale mahom u gotovini.

Fazlić, inače blizak prijatelj i savetnik Saljija Beriše, koji ima moćne prijatelje u Vašingtonu, Londonu i širom Balkana, uvek je negirao bilo kakve zloupotrebe.

Vojin Lazarević, Salji Beriša, Argita i Jamarber Maltezi, kao i Flutura i Florenc Kola odbili su da daju intervju za BIRN ili da odgovore na naša detaljna pitanja.

Procvat u trgovini nekretninama

Žitelji Porto Romana, od kojih su mnogi živeli u oskudici, rado su prodali svoje zemljište. | Fotografija: Dave Wyatt

Abdul Mukaj je živeo u jednog baraci pokraj keja u Porto Romanu, a tokom letnjih meseci turistima je prodavao svežu ribu.

Živeo je na ivici bede kada ga je 2007. godine meštanin Kujtim Šahini pitao da proda hektar močvarnog zemljišta po ceni dvostruko većoj od tržišne, pa je iskoristio priliku.

Mukaj je, inače, kao i veliki broj njegovih komšija dobio parcelu u Porto Romanu kao kompenzaciju, nakon što ih je država primorala da se isele sa zemlje svojih predaka na severu Albanije, kako bi se stvorio prostor za izgradnju nove hidroelektrane.

Kada im je ponuđena velika količina keša za zemlju sa malom finansijskom i emocionalnom vrednošću, seljani nisu pitali ko kupuje i zašto…………………….

– See more at: http://www.balkaninsight.com/en/article/beri%C5%A1a-za-prijatelje-pretvorio-bezvredno-zemlji%C5%A1te-u-milione-evra#sthash.RSXXQzq9.dpuf

3 Gedanken zu „Tradition: Betrugs Tender Ausschreibung im Gebiete der ehemaligen Sümpfe, Spitale“

 1. In die illegale Besiedlung, für die Grundstücks Mafia in der Porto Romana, Spitale geht viel Geld für Infrastruktur Maßnahmen, inklusive Strom Leitungen, wo es sich um ein Mafia Infrastruktur Projekt der OSHEE, mit Adrian Cela, anderen Ganoven wie Edi Rama, zuvor Salih Berisha und Eduard Halimi handelt

 2. die Firma Becker, einfach peinlich vor wenigen Jahren

  Wolfgang Ermlich
  Fritz Schäfer GmbH, Neunkirchen

  Herr Präsident, meine Damen und Herren! Wir beschäftigen uns seit drei Jahren mit Albanien. Ich darf dazu sagen, dass wir das Land von Norden nach Süden, von Osten nach Westen bereist haben. Ich darf von mir aus behaupten, ich kenne etwa neunzig Prozent Ihrer Bürgermeister in Ihrem Land. Wir haben über alle Themen, vor allen Dingen des Umweltschutzes und der Abfallwirtschaft, gesprochen. Wenn hier oft über Tourismus und über Infrastruktur gesprochen wird, dann ist gerade das Gebiet der Abfallwirtschaft ein Thema, das in Albanien noch sehr stärker angepackt werden muss.

  Wir haben das erste Musterbeispiel in Lezhe geschaffen. Jeder in Albanien kann sich überzeugen, dass es geht, dass die Bürger bereit sind, ihren Abfall sogar zu trennen, getrennt zu sammeln, Papier und alles andere zu verkaufen. Das ist also möglich. Was uns zurzeit hindert sind einige Unsicherheiten, die ich gerne mit Ihren Mitgliedern der Regierung besprechen würde oderhttp://balkanforum.org/addreply.php?action=quote&postid=11678 von Ihnen erfahren würde, was Ihre Regierung auf diesem Gebiet tun möchte.

  PM Berisha receives representatives of Schäfer Co. implementing project of differential management of urban wastes in Lezha

  Prime Minister Sali Berisha held a meeting today with representatives of the German Schäfer Co. headed by its Albania project manager Wolfgang Ermlich.

  Mr. Ermlich presented to the prime minister the progress of the pilot project that the company has initiated in Lezha municipality since two years ago about differential management of urban wastes. He expressed to the prime minister the pleasure at the business climate he has found in Albania and the interest that Berisha government is showing in addressing this problem. Mr. Ermlich conveyed the willingness of the top leaders of his company to extend further through other projects the management of urban waste in Albania.

  PM Berisha congratulated him for the job this company and the local authority have done until now in Lezha and appreciated that it sets a very positive example.

  He emphasized that his government has actually concentrated on such a major problem like that of management of urban waste; the issue has recently been treated with priority because it is closely related with development. The government, said the prime minister, is going to make Albania clean for its citizens and the tourists as well. Therefore, the government has designed by law the cleaning funds in the local budgets as well as the standards for management of urban waste, the cleaning of the towns and other places. In the framework of the launched project, the prime minister suggested cooperation of the company with the companies of recycling industry that operate in Albania. The promotion of cooperation with the recycling operators of plastics, glass, metals and clothes in Albania, said the prime minister, would help in keeping the environment clean and quick spread of innovative systems of cleaning and waste recycling countrywide.

  The Prime Minister promised the strong support of the central government to coordinate and facilitate the job of the local government units about management and treatment of the urban waste.

  Attending the meeting was even Lezha Mayor Viktor Tusha.

  02/09/2010
  http://www.keshilliministrave.al/index.php?fq=brenda&m=news&lid=13659

 3. Die Staatsaufsicht, fordert die Aufhebung der Vergabe der Spitale Zone, für die Firma Pelikan, weil die Firma der Dulaka Brüder, das bessere Angebot unterbreitet hatte.

  Zona ekonomike e Spitallës, KLSH kërkon anulimin e ofertës fituese të Pelikani sh.p.k
  27/12/2017 3:15 PM
  Industrie Zone Spitale

  Kontrolli i Lartë i Shtetit ka kërkuar anulimin e ofertës fituese të bërë nga Pelikani sh.p.k për zhvillimin e zonës ekonomike Spitallë. Në argumentin e tij KLSH vlerëson se oferta e s kualifikuar e kompanisë Edil Al-IT siguronte një përfitim më të lartë ekonomik por edhe punësim më të madh. Auditimi i posaçëm mbi këtë procedurë të zhvilluar nga ish-Ministria e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes ka ngarkuar me përgjegjësi anëtarët e Komisionit të Vlerësimit të Ofertave.

  Auditimi i KLSH

  “Nga auditimi rezultoi që KVO ka klasifikuar padrejtësisht në vend të dytë Operatorin ekonomik “Ofertuesi 1” duke sjellë si pasojë:

  potencialisht 54 milionë Euro investime të munguara (kosto e investimit të “Ofertuesi 1” është rreth 93 milionë Euro, ndërsa e bashkimit të operatorëve “Ofertuesi 2” është 39 milionë Euro, ose 54 milionë Euro më pak);
  potencialisht 9,500 vende pune më pak (“Ofertuesi 1” do të punësojë 12,000 punëtore, ndërsa e bashkimi i operatorëve “Ofertuesi 2”, 2,500 punonjës);
  potencialisht të ardhurat e munguara në buxhetin e shtetit, nga mos realizimi i kontributeve për pagesën e sigurimeve shoqërore vetëm për 1 vit për shumën 718 milionë lekë (6,300 x 9,500 x 12); dhe së fundmi
  Risqe të shtuara për ndotjen mjedisore (“Ofertuesi 1” do të investojë në magazina doganore, qendra biznesi, etj; ndërsa bashkimi i operatorëve “Ofertuesi 2”, midis të tjerash do të investojë edhe në ndërtimin e një fabrike ferrokromi, me impakt të lartë mjedisor).

  Sa më sipër, KLSH ka rekomanduar marrjen e masave për anulimin e shpalljes fitues të bashkimit të operatorëve ekonomikë “Ofertuesi 2”, pasi nga auditimi ka rezultuar që si fitues duhet të ishte shpallur operatori tjetër ekonomik “Ofertuesi 1” në ofertën e të cilit parashikohej një investim prej 54 milionë euro dhe punësimi i 9,500 punonjësve më tepër se bashkimi i operatorëve i klasifikuar në mënyrë të padrejtë në vend të pare” vlerëson KLSH.

  http://www.monitor.al/zona-ekonomike-e-spitalles-klsh-kerkon-anulimin-e-ofertes-fituese-te-pelikani-sh-p-k/

Schreibe einen Kommentar