Skandal der EU Botschafterin: Romana Vlahutin, obwohl in Kroatien Korruptions Ermittlungen Fakten sind

Der grösste Witz der korrupten EU! Soll gegen Korruption vorgehen, steht in Kroatien wegen Interessen Konflikten, Korruption, ungeklärten und versteckten Vermögens Verhältnisse am Pranger. Ignoriert die gesetzlichen Vorschriften, welche sie von den Albaner verlangt, darunter die Einnahmen anzugeben. Klientel Politik pure, rund um die extrem korrupte HDZ, welche sogar in Internationalen Berichten, als kriminelle Organisation beschrieben wird.

Die Frau leitet den aufgeblähten und unnützen EU Apparat, wo enorme Millionen Summen spurlos erneut verschwinden. Sitz der Botschaft direkt bei der ordinärsten Mafia, welche man in allen Bereichen finanziert. Der grösste EU Korruptions Apparat, die EBRD Kredite und Botschaften, von Inkompetenden Abzockern besetzt. Gehört zu Iso Sanader Erpressungs und Korruptions System der HDZ. Niemand in der Botschaft hat reale Berufs Erfahrung um technische Projekte im Finanzbereich, oder technische zu verwalten, zu kontrollieren. Alles die typischen EU Spinner der Inkompetenz und Hofschranzen, die keine Arbeit finden.

Erklärung der Romana Vlahutin zum Thema, auf Albanisch.l

Nicht reformierbar, wie die UN, NATO und Co.  seit Jahren zeigt und andere Internationale Hofschranzen Abteilungen und der Instituts Apparat der Hirnlosen Beschäftigungs Methoden.

EU Commission

Das Diebstahl Mafia Imperium des Betruges: des Suma Chakrabarti, EBRD Präsident

Letter to EIB directors: EIB final draft of transparency policy is insufficient

One week before the European Investment Bank’s board of directors is expected to approve the bank’s new transparency policy, 13 civil society groups warn the EIB’s directors that the draft policy amounts to a weakening of the already dismal transparency standards of the EU’s house bank.

Das Betrugs Theater der EBRD, EIB Bank hat die EU Botschafterin natürlich nicht gestoppt, man verdient ja damit, kennt ausser Korruption Nichts Anderes im Leben.

Die Amerikaner sollten ihre Grenzenlose Politiische Korruptions bekämpfen, vor allem im Pentagon, wie bei Lockheed Martin, GE, Bechtel, die auch in Albanien natürlich auftauchten, aber Justiz und Demokratie Bringen wird im Ausland ansonsten pervers.

Amerikas fürchterliche Korruption – besonders in der Armee

Albanischer Artikel dazu!

Romana Vlahutin, ist vollkommen korrupt, was im Report der Staatlichen Kommission für die Vermögen ZSII (Akten Zeichen: 711-1-1609-P-303/15-02-8)festgestellt ist, Versteckt Vermögen.

http://telegraf.al/content/uploads/2016/aug/1/klan-c300x300.jpgverweigert vollständige Erklärung über ihr Vermögen, wie es zustande kam. Interessen Konflict, den Romana Vlahutin nicht geklärt hat. Albanischer Artikel dazu.

Ein Verfahren kann nicht eingeleitet, weil die Frau durch ihren EU Titel geschützt ist, was in der EU System ist und von Kriminellen geflutet wird.

FullSizeRender_1

Dy “incidente” gjatë dëgjesave për reformën. Vlahutinit i përmendin përfoljet “rozë” në Kroaci?

Wollen Justiz bringen: US Botschafter Donald Lu und Romana Vlahutin eine Comedy Nummer der „Westlichen Wertegemeinschaft“: denn implemtiert wird Nichts, genauso wie seit über 20 Jahren keine Bau- und sonstigen Gesetze je implementiert wurden.

4 Gedanken zu „Skandal der EU Botschafterin: Romana Vlahutin, obwohl in Kroatien Korruptions Ermittlungen Fakten sind“

 1. You are here
  Të jetë e mundur? „TvKlan“ publikon dokumente ku evidentohet shkelja e ligjit nga Vlahutin
  Postuar në 01 Gusht, 2016 16:57

  Ambasadorja e Bashkimit Europian në Tiranë, Romana Vlahutin, është proceduar në vendin e saj, Kroaci, për mosdeklarim të të dhënave të sakta mbi pasurinë, duke shkelur ligjin për parandalimin e konfliktit e interesit, një instrument i rëndësishëm për parandalimin e korrupsionit. Komisioni për Përcaktimin e Konfliktit të Interesit hapi një procedurë kundër saj, pasi Vlahutin nuk përmbushi detyrimin ligjor për të deklaruar në kohë, me saktësi dhe në mënyrë të plotë pasurinë e saj. Televizioni Klan disponon raportin e këtij Komisionit, ku thuhet se Vlahutin nuk deklaroi pagën neto dhe bruto, nuk tregoi adresat e sakta të pasurive të paluajshme dhe nuk tregoi emrin e kreditorit të një kredie të marrë për strehim, pas përfundimit të detyrës si Këshilltare e Presidentit të Kroacisë për Punët e Jashtme.

  Zyrtarja Romana Vlahutini i ka sjellë Komisionit për Parandalimin e Konfliktit të Interesit informacionin për gjendjen pasurore për shkak të përfundimit të funksionit të saj si këshilltare e Presidentit të Kroacisë për Punët e Jashtme, që në librin e postës së hyrjes së Komisionit tregon datën 22 Tetor 2014. Në përputhje me nenin 23 të Ligjit Për Parandalimin e Konfliktit të Interesit, komisioni ka kryer kontrollin administrativ të të dhënave të informacionit dhe ka vërtetuar se zyrtarja Romana Vlahutin nuk e ka plotësuar në mënyrë të plotë dhe të saktë formularin me të dhëna për gjendjen pasurore të zyrtarit, duke pasur parasysh këtu që nuk ka shkruar nr. e amzës dhe pagën mujore bruto. Në pjesën e të dhënave mbi pasurinë në pikën 1 për pasuritë e paluajtshme, zyrtarja nuk ka shkruar të dhënat për adresat e pasurive të paluajtshme, si dhe në pikën 6 nuk ka dhënë shumën neto dhe bruto të pagës vjetore, ndërsa në pikën 10 nuk ka shkruajtur detyrimin e zyrtarit për të shkruajtur të dhënat për huadhënësin (kreditorin) e kredisë për strehim.

  Ligji e detyronte Ambasadoren Vlahutin që ta deklaronte pasurinë e saktë 15 ditë pasi të njihej me kërkesën. Komisioni e ka bërë kërkesën më 13 Shkurt 2015. Deri më 6 Nëntor nuk ka marrë përgjigje dhe ka hapur procedurat kundër Vlahutin. Më 13 Janar të vitit 2016, kur Vlahutin ushtronte detyrën e Ambasadores së BE –së në Tiranë, Komisioni për Përcaktimin e Konfliktit të Interesit, vendosi:

  Mospërmbushja e detyrimit të zyrtares Romana Vlahutin, Këshilltare e Presidentit të Republikës së Kroacisë, Për Punët e Jashtme, nga Tetori 2012 deri më 30 Shtator 2014, që sipas kërkesës zyrtare të plotësojë në afatin e caktuar detyrimin që rrjedh nga nenet 8 dhe 9 të Ligjit Për Parandalimin e Konfliktit të Interesit (ZSSI), që të përmbushë saktë dhe në mënyrë të plotë formularin mbi gjendjen e pasurisë së zyrtarit, pas përfundimit të funksionit të përshkruar më sipër, përbën shkelje të nenit 10 të Ligjit mbi Parandalimin e Konfliktit të Interesit (ZSSI).

  Më 7 Janar 2016 Vlahutin i dërgon një shkresë Komisionit, në të cilën thotë se për më shumë se një viti nuk jeton në Kroaci dhe nuk e ka marrë vendimin e Komisionit për hapje të procedurës. Ajo shpjegon se nuk ka të dhëna për pagën bruto mujore dhe vjetore që ka marrë në zyrën e Presidentit dhe në Ministrinë e Jashtme. Por Komisioni thotë se shkresat vërtetuan që ajo është njoftuar që në Shkurt 2015. Në vendimin e tij, Komisioni për Parandalimin e Konfliktit të Interesit nënvizon rëndësinë e deklarimit të pasurisë në kohë dhe me të dhëna të sakta për parandalimin e konfliktit të interesit dhe korrupsionin.

  Komisioni nënvizon se paraqitja e informacionit për gjendjen pasurore të zyrtarit është një nga detyrimet themelore të përcaktuara në Ligjin mbi Parandalimin e Konfliktit të Interesave dhe një instrument i rëndësishëm në parandalimin e konfliktit të interesave dhe parandalimin e korrupsionit. Pavarësisht shkeljes së ligjit, ndaj Ambasadores Romana Vlahutin nuk pati sanksione ligjore. Komisioni e vërtetoi shkeljen e ligjit nga ana e saj, por argumentoi se për shkak të procedurës, nuk ishte e mundur që të merreshin masa ligjore.

  Në nenin 42 të Ligjit Për Parandalimin e Konfliktit të Interesit përcaktohen sanksione në lidhje me shkeljen e Ligjit. Por duke marrë parasysh se nga data e marrjes së vendimit kanë kaluar më shumë se 12 muaj nga përfundimi i detyrës së zyrtares si Këshilltare e Presidentit të Kroacisë, për Punët e Jashtme, rezulton se në rastin konkret nuk është e mundur marrja e sanksioneve, megjithëse është vërtetuar shkelja e Ligjit për Parandalimin e Konfliktit të Interesit dhe për shkak se, sipas të dhënave që ka marrë Komisioni nga kërkesa drejtuar Parlamentit kroat, zyrtarja nuk është më në funksion zyrtar dhe nuk ka pagesë apo shpërblime për kryerje të detyrës shtetërore. http://www.respublica.al/2016/08/01/t%C3%AB-jet%C3%AB-e-mundur-tvklan-publikon-dokumente-ku-evidentohet-shkelja-e-ligjit-nga-vlahutin

 2. Mero Baze nimmt die Frau in Schutz, aber solche merkwürdigen Leute, sind Standard in der EU

  E dashur Romana: Na duhesh hajdute, kurvë dhe antishqiptare!
  Postuar më: 01 Gusht 2016 20:48

  romanaNga Mero Baze

  Romana Vlahutin, do ta mbajë mend gjatë reformën për drejtësi në Shqipëri. Në karrierën e saj diplomatike, ajo vështirë se do të ketë shansin të përgojohet dhe sulmohet personalisht, më shumë se sa është sulmuar në Shqipëri, ku përfaqëson Bashkimin Evropian. Për gati dy vite e ca, ajo shikohet si e keqja më e madhe për opozitën dhe kundërshtarët e reformës, dhe është sulmuar si diplomate, si femër, si zyrtare, si përfaqësuese e BE, e deri dhe si kroate.

  Sali Berisha i ka përmendur “dashnorë” që as në fantazinë e saj seksuale si ka parë, mediat e tij kanë shfrenuar fantazinë dhe ia kanë shumëfishuar, duke ia kthyer në orgji, pastaj e kanë akuzuar se ka manipuluar Komisioneren Mogherini, i kanë shpikur asaj deklarata që në fakt i bërë Komisioneri Hahn, dhe në fund e akuzuan se deshi të prekte dhe sovranitetin e Shqipërisë, duke i nxjerrë një gjysh ustash me rrënjë antishqiptare.

  Për fat të mirë është ballkanase dhe në Tiranë shikon atë që ka parë dhe në Kroaci vite më parë. Shikon median e komanduar nga pushteti dhe i kujtohet Kroacia, shikon sulmet që i vijnë nga politika dhe i kujtohet Kroacia, shikon një ish-kryeministër të shfytyruar që e sulmon personalisht dhe i kujtohet po ashtu Kroacia, me të vetmin ndryshim që kolegu i Berishës atje, është në burg, për një orë të shtrenjtë.

  Sot ishin kujtuar se Vlahutin nuk paska dorëzuar në afat formularin e deklarimit të pasurisë në Kroaci dhe e kishte sqaruar këtë më pas pa pasur asnjë penalitet. Por kjo nuk kishte rëndësi. Të gjithë titujt kundër saj ishin: “Vlahutin nën hetim, ka fshehur pasurinë në Kroaci” , “Vlahutin hajdute, ka fshehur milionat…” etj.

  Nëse ia përkthen shtypit kroat ato që ka shkruar shtypi shqiptar për të, do të krijohej ideja se në këtë vend shtypi nuk të lejon asnjë shkelje procedurale në afat për deklarim dhe jo më të vjedhësh. Shtypi ynë puritan, që nuk ia fal dot një qytetareje kroate, pse nuk e ka marrë në kohë kërkesën për deklarim pasurie, është shtypi i Sandrit, që zapton pasuri publike dhe bëhet milioner nga pushtetet që ndërrohen dhe ai u lëpihet, shtypi i“Obezit”, që mund të rigëlltisë disa herë honoraret vetëm mos t’i shpëtojë ndonjë pa marrë për shërbimin e radhës, shtypi i Saliut, mbesat dhe nuset e të cilit, u bëjnë karshillëk shqiptarëve, jo vetëm me bythë dhe gjoks përjashta, por mbi të gjitha me miliardat që i kanë grabitur këtij vendi, duke i shpenzuar në plazhe luksoze.

  Ky shtyp tërësisht i korruptuar dhe i pafytyrë, ky shtyp që ka heshtur për krimet në këtë vend, ky shtyp që ka lavdëruar vrasësit e 21 janarit dhe Gërdecit, është i papërkthyeshëm në lajmet rreth ambasadores Vlahutin që kanë mbushur sot faqet e tij.

  E gjitha lidhet vetëm me një arsye. Me atë arsye që sulmohet Fatmir Xhafaj për vëllain, Vlahutini për gjithçka ka bërë në jetë dhe që do ta pasojë Donald Lu, me ato që ka bërë në Kirgistan apo ku dreqin ka qenë, para se të vinte këtu. Reforma në drejtësi është një revolucion, kundërshtarët e së cilës, kërkojnë që ajo të hajë të parat kokat e atyre që po e bëjnë.

  Vlahutin, Lu, Xhafaj, pastaj Hahn, Mogherini, Nuland dhe pse jo në fund Merkel e Kerry, do të jenë në radhë për t’u përgojuar.
  http://www.mapo.al/2016/08/e-dashur-romana-na-duhesh-hajdute-kurve-dhe-antishqiptare/1
  http://www.gazetatema.net/web/2016/08/01/e-dashur-romana-na-duhesh-hajdute-kurve-dhe-antishqiptare/

 3. Here be dragons: How the EU bank’s development finance overlooks people at risk

  [caption id="attachment_21450" align="alignnone" width="288"]9378 insgesamt108975 9378 insgesamt 108975[/caption]

  EIN B C D E F G H
  1 ist Land EIU Freiheitshaus EBRDKreditvolumen im Jahr 2015 ( in Mio. EUR) EBRDKreditvolumen 1991-2015 ( in Mio. EUR)
  2 (0-10) * Punktzahl (0-100)
  3 Usbekistan 1,95 3 0 ist 883
  4 Litauen 7,54 91 Fig. 8 651 Autoritär nach der Economist Intelligence Unit (EIU), 2015
  5 Albanien 5,91 67 10 942
  6 Turkmenistan 1,83 4 12 238
  Fig. 7 Zypern 7,53 94 33 3140
  Fig. 8 Kirgisistan 5,33 38 48 561
  9 Estland 7,85 94 48 642
  10 Weißrussland 3.62 17 53 1792
  11 Kosovo Aufrechtzuerhalten. 52 56 178
  12 Lettland 7.37 86 61 628
  13 Slowenien 7,57 92 77 898
  14 Ungarn 6.84 79 79 2810
  15 Tunesien 6.72 79 82 297
  16 Bulgarien 7.14 80 82 3039
  17 Slowakei 7.29 89 87 2093
  18 Moldawien 6,35 60 98 1107
  19 Montenegro 6.01 70 99 538
  20 Russland 3.31 22 106 25400
  21 Georgia 5.88 64 116 2661
  22 Armenien 4,00 46 138 1042
  23 BiH 4.83 57 138 1832
  24 Mazedonien 6.02 57 158 1649
  25 Jordanien 3,86 36 163 536
  26 Tadschikistan 1,95 16 166 590
  27 Kroatien 6,93 87 198 3264
  28 Rumänien 6,68 83 260 7186
  29 Aserbaidschan 2,71 16 269 2561
  30 Griechenland 7,45 83 320 320
  31 Marokko 4,66 41 431 921
  32 Mongolei 6.62 86 467 1330
  33 Serbien 6.71 78 478 4183
  34 Polen 7,09 93 647 7896
  35 Kasachstan 3,06 24 709 6542
  36 Ägypten 3,18 27 780 1601
  37 Ukraine 5.70 61 997 11861
  38 Truthahn 5.12 53 1904 7163
  39 SUMME / / 9378 108975
  For European development bank democracy is an afterthought

  The Broadgate Venus in front of the EBRD’s headquarters in London. While democratic standards are deteriorating in many of its countries of operations, the development bank has lent more than two billion euros (2015) to countries considered authoritarian.

  Twenty six years after the fall of communism, it seems democracy is under attack in a growing number of countries in the former Soviet bloc. Many of them are still struggling with economic reforms, and it is clear that both free markets and sustainable development hinge on the full application of democratic principles.

  This was clear already to the founders of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) when they penned down the bank’s mandate in the spirit of 1990.

  Article 1 of the EBRD’s statutes defines the bank’s mandate as promoting market economies in countries committed to multiparty democracy and pluralism, and Article 2 entrusts the bank “to promote in the full range of its activities environmentally sound and sustainable development”.

  As last Thursday, September 15, marked the International Day for Democracy under the theme of “Democracy and the 2030 Agenda for Sustainable Development,” it is increasingly evident that the bank has strayed away from this mandate.

  EBRD countries & democracy database


  Lending volumes and democracy scores for EBRD countries of operation.

  Download excel sheet

  Belarus is a case in point. The EBRD’s strategy for Belarus, approved last week, departs from previous ones in its assessment of the political context in the country. Among others, it cites ‘positive steps’ that supposedly provide an opportunity for enhanced engagement with the Belarusian authorities. The document mostly refers to the increased international openness in Belarus to discuss with its international partners the state of affairs regarding democracy and human rights, the release of political prisoners in August 2015, the restrictive yet lenient approach to the application of the legal framework for human rights, as well as the presidential election, which, according to the EBRD’s assessment, “while not meeting international democratic standards, was held in an environment free from violence”.

  Indeed the democracy and human rights situation in the EBRD’s regions of operations has deteriorated so badly in the last couple of years that the bank capitalises on even the smallest improvements to support its engagement with countries like Belarus, widely dubbed “Europe’s last dictatorship.”

  The bank has clearly decided to ignore its own mandate, or else it would have to considerably shrink its business.


  Map: EBRD lending and countries‘ scores in the Freedom House ‘Freedom in the World 2015’ report. In the last 25 years, the EBRD sent almost twice as much money to countries that were labelled authoritarian and partly free than to countries that were labelled free. Hover over a country to see how much money it received from the EBRD in 2015 and between 1991 and 2015, and to see its Freedom House score. The lower the number, the more authoritarian the country, the darker its colour on the map. (Country freedom rating: Freedom House; DLending data: EBRD; Map by New Internationalist)

  For example, after the bank stopped approving projects in Russia following the annexation of Crimea, Turkey became the largest recipient of EBRD financing.

  The Economist Intelligence Unit’s 2015 Democracy Index ranked Turkey at the 97th place. The severe crack-down on media and academia following the recent attempted coup further degrades the democratic credentials of Recep Erdogan’s government and should warrant a serious soul-searching at the EBRD about this level of engagement with the regime….

  http://bankwatch.org/news-media/blog/european-development-bank-democracy-afterthought

 4. Negativ die Hofschranzen der EU

  Selten kommt es vor das ein US Botschafter: Donald Lu so gelobt wird, für die aktive Politik, das Verbrecher in der Politik in Albanien sind und mit der Mafia Justiz, den Staat beherrschen und kontrollieren
  Viele ausländische Organisationen, Weltbank sind wie etliche Botschaften, direkt von der Albaner Mafia kontrolliert, brauchen vor allem ständig Vertrags Verlängerungen wie OSEC, IMF, Weltbank usw.
  Das Schweigen der Botschafter und Internationalen Institutionen

  Foto Termin ist wichtig, für alle Betrüger, Lobbyisten, Pseudo Diplomaten

  über die korrupten Geschäfte der „Eliten“ und wie korrupte Botschafter, EU, „Experten“ Millionäre wurden

  Drogen Anbau Flächen: Albanien: 2013 – 2016

  Ambasadori Amerikan në Tiranë Donald Lu, Njeriu Antikrim dhe Antimafia


  Ambasadori Amerikan në Tiranë Donald Lu, Njeriu Antikrim dhe Antimafia

  Ambasadori Donal Lu ka rreth dy vite që ka marrë detyrën në Shqipëri. Në ndryshim nga shumë paraardhës të tij në këtë detyrë, Donald Lu është ndër të paktët që ka lënë gjurmë në politikën dhe shoqërinë shqiptare. Kur mbërriti në Tiranë në janar të vitit 2015, pritej që diplomati i amerikan të qëndronte i tërhequr nga zhvillimet politike të ditës. Kjo për shkak të konflikteve të hapura dhe publike që paraardhësit e tij kishin patur me selitë e partive. Gërdeci, 21 Janari, korrupsioni i qeverive dhe partive politike i kanë vendosur shpesh diplomatët, për shkak edhe të gjuhës diplomatike që përdorin, në pozicione që partitë i kanë interpretuar si qëndrime, “pro” dhe “kundër” lidershpit të tyre. Secili kryetar partie e lakonte fjalën e ambasadorit amerikan si të donte, pra në interes të tij. Ndërkohë që ambasada amerikane ishte e kujdesshme në daljet publike.

  Por Donal Lu hoqi dorë nga mesazhet e dykuptimta dhe simbolet e fshehura të diplomacisë. Vendosi të flas hapur dhe madje në gjuhën shqipe për problemet që shihte në vend. Takonte vetë njërëzit pa përkthyes, direkt nëpër zona të ndryshme për të kuptuar të vertetën e politikës së Tiranës. Kur u bind për politikën atëhere filloi sulmin.

  E para është nisma për dekriminalizimin e partive politike. Është ndër të vetmit ambasador që doli jashtë formatit të diplomatit, duke folur me emra për deputetët kriminelë dhe të dyshuarit si kriminelë në Kuvend. Në kulmin e debateve PS-PD për pastrimin e politikës askush nga selitë e partive nuk kishte guximin të tregonte se kush ishin të inkriminuar. Selitë e partive i kishin në gjirin e tyre kriminelët biznesmenë. Donald Lu jo vetëm që tregoi me gisht dhe me emra se cilët ishin deputetët, por bëri dhe thirrje publike për largimin e tyre nga politika. Sulmoi njëlloj të gjitha palët duke treguar se kriminelët nuk kishin ngjyra politike. Janë të paktën 5 deputetë që dhanë dorëheqjen, u përjashtuan nga partitë ose përfunduan në burg gjatë mandatit të këtij mandati të parlamentit. Çdo rast ka specifikat e veçanta, por nëse nuk do të ishte një qëndrim i prerë i ambasadorit Amerikan Donald Lu për të larguar dhe ndëshkuar deputetët problematikë, sot një pjesë e tyre do të ishin në parlament dhe me pozita shumë më të forta politike se më parë. Direkt apo indirekt, ambasadori i SHBA-ve vendosi standarde të reja në raportin që duhet të kenë partitë me njërëzit që kandidojnë për deputetë.

  am

  Në zgjedhjet vendore të 2015 kur partitë deklaronin se kishin vendosur kandidatët më të mirë për kryetarë të bashkive, Ambasadori i SHBA-ve foli publikisht për një listë me emra kandidatësh të inkriminuar. Një listë që u ishte dorëzuar personalisht krerëve të partive politike. Pasojë e këtij denoncimi publik dhe zyrtar ishte fakti se PD dhe PS i rishikuan edhe një herë listat. Një pjesë e emra u tërhoqën nga kandidimi ende pa shkuar në KQZ. Sigurisht që emra të tjerë arritën të futën ne garë. Por nëse nuk do të ishte ambasadori Donald Lu sot bashkitë do të kishin emra të tjerë me precedentë penalë. Nëse nuk do të ishte ndikimi i tij edhe ligji i famshëm i dekriminalizimit që propozoi PD-ja nuk do ishte kthyer në fitoren më të madhe politike të PD. Dhe jo vetëm të PD-së, por të krejt politikës.

  Së dyti, ambasadori Donald Lu do të quhet si diplomati i reformës në drejtësi. Përgjatë dy viteve, miratimi i saj ka qenë kryefjala e qëndrimeve publike. Si asnjë diplomat tjetër u vendos në krye të negociatave, nismave dhe qëndrimeve publike për të votuar reformën më të rëndësishme të 26 vjetëve të fundit. I papërtuar, i vendosur, kurajoz dhe i pandalshëm në vrullin e tij për të pastruar sistemin e drejtësisë nga korrupsioni.

  Dekriminalizimi dhe reforma në drejtësi janë dy proceset për të cilat ambasadori amerikan u investua personalisht. Sigurisht, një sukses apo dështimi i këtyre nismave nuk varet vetëm nga një ambasador, por një bilanc personal i diplomatit amerikan mund të bëhet fare thjesht. Mendoni një moment sikur këto dy vjet ambasadori i SHBA të mos kishte folur për krimin e organizuar. Të mos kishte përmendur çështjen e deputetëve kriminelë në Kuvend. Të mos kishte denoncuar me emra të fortët që nga Emiljano Shullazi, Lul Berisha dhe deri të Klement Balili. Të mos fliste për gjyqtarët me orët e shtrenjta. Të mos denonconte gjykatat që shesin vendime dhe për mafien që ka hyrë në Shtet. Nëse nuk do kishte mbajtur këto qëndrime është e sigurt se në grupin e PS-së dhe PD-së do të vazhdonte të kishte ende të dënuar e kriminelë që votonin ligje. Në gjykata vendimet korruptive do vazhdonin njëlloj si më parë. Shullazi dhe të tjerë nuk do ishin në burg. Politika dhe mafia do të ishin e njëjta gjë dhe nuk do kishte asnjë tentativë për vetëpastrim. Lista mund të vazhdojë shumë gjatë me raste konkrete, por fakti është se më shumë sesa emrat, ka rëndësi standardi që ka vendosur Donald Lu. Një standard që i tregoi politikës se ka limite që nuk mund të kalohen. U ka folur mu në sy, ballë për ballë e publikisht.

  Padyshim që një ambasador nuk mund të bëjë mrekulli, në një vend ku për 26 vjet partitë mbijetojnë me korrupsionin dhe flirtojnë me krimin. Në politikë ka ende të inkriminuar dhe segmente të mafias. Por mund të ishte më keq, nëse njeriu që përfaqëson SHBA në Tiranë , Donald Lu do kishte zgjedhur të heshtte.

  lulu


Schreibe einen Kommentar