Regierungs Memo, warnt vor Forderungen, von bis 2 Milliarden € aus ICSID, Abitrage Verfahren und Staatsgarantien

Folgen oft einer Betrugs Privatisierung, der sogenannten „Internationalen Wertegemeinschaft“ und totaler Inkompetenz, der Albanischen Regierungen.

Ein Dokument, vom Ex-Justizminister Petrit Vasili, unterschrieben, erstellt durch die Regierungs Beauftragte, für Abitrage Verfahren, warnt vor einer Finanz Kathastrophe, weil nie Verträge eingehalten werden, Grundlage des Bestechungs Motoren überall.

Die Entschädigungs Summen, können durch diverse Ansprüche auch bei bis zu 2 Milliarden € liegen, vertrauliche Dokumente belegen und auch warnen. Einige Verfahren konnte Albanien gewinnen, vor allem gegen Profi Betrüger wie Kastriot Ismailaj, oder Vergleiche im CEZ Debakel erreichen.

Zu 70 Millionen € ist bereits Albanien verurteilt worden, nur in Abitrage Verfahren. Hinzu kommen hohe Millionen Summen, über Urteile des EU Menschenrechtshofes, für besetzte, verkaufte Immobilien der Albaner Mafia, was sich Regierung nennt. Die meisten Verfahren sind noch offen, überwiegend Verfahren, welche Edi Rama verursacht hat, durch seine Langzeit Verbrecherischen Partner, auch weil er jedes Gesetzt, wie Ilir Meta, die Ehefrau Monika ignorieren.

Jeder Ministerpräsident (Ausnahme Pantelji Majko) hat die Verantwortung für das Desaster, wie Investoren terrorisiert werden, trotz Staatsverträge, was ein Eprressungs System ist, auf Teilhaberschaft, oder Verkauf.

ICSID, Abitrage Verfahren sind extrem teuer, die Albanische Regierung verlor Etliche inzwischen, denn einige Investoren, haben derartige Garantien per Vertrag: Einer sogar per Gesetz. Das Staatsgarantien vorliegen, ignoriert praktisch die korrupten und inkompetenden Präfekten, Minister, Ministerpräsidenten total. Und nun haben inkompetende  Esotheriker, ohne Kompetenz auch noch Justiz Ministerium unter Kontrolle.

Abitrage Verfahren des Staates: Reiner Betrug und Interessenkonflikte: Envi Hicka, Alma Hicka: Haxhia & Hajdari

Dokumenti konfidencial i MD: Shqipëria rrezikon të humbasë 2 miliardë euro në arbitrazh

Shqipëria rrezikon të humbasë 2 miliardë euro nga gjyqet në Arbitrazhin Ndërkombëtar. Një dokument konfidencial që Ministria e Drejtësisë i dërgon kryeministrit Edi Rama zbulon fakte tronditëse mbi rreziqet financiare që po i kanosen vendin nga paditë e kompanive të huaja kundër qeverisë.

Dokumenti, i cili mban datën 10 prill të këtij viti, zbulon se aktualisht në Arbitrazhin Ndërkombëtar po zhvillohen katër procese kundër Shqipërisë. “Vlera totale e dëmshpërblimit që kërkohet nga palët, vetëm për këto katër procese shkon mbi 2 miliardë euro” thuhet në shkresën konfidenciale që Ministria e Drejtësisë i dërgon Kryeministrit.

Këto padi janë rrjedhojë e prishjes së njëanshme të kontratave nga qeveria shqiptare me kompanitë e huaja, edhe pse disa prej tyre kanë qenë të miratuara nga Parlamenti, çka u jep paditësve pozita shumë të forta në gjyq.

Situatë alarmante

Edhe pse në shkresë nuk zbulohen emrat e kompanive, që kanë paditur Shqipërinë, burime nga Ministria e Drejtësisë, thonë se një prej çështjeve është ajo e biznesmenit italian Francesco Beccheti, i cili ka paditur qeverinë shqiptare për hidrocentalin e Kalivaçit, por edhe disa çështje të tjera.

Me tone alarmuese Ministria e Drejtësisë kërkon nga Kryeministri që të marrë masa urgjente për të parandaluar një krizë, e cila do të kishte pasoja të rënda për financat e shtetit.

‘Sipas komunikimeve me Avokaten e Përgjithshme të Shtetit ka shumë çështje të tjera në ministritë e linjës, kur kontratat janë zgjidhur në mënyrë të njëanshme nga pala shtetërore,” thuhet në shkresën e Ministrisë së Drejtësisë.

Sipas të dhënave konfidenciale nga Avokatura e Shtetit, vetëm vitin e kaluar Shqipëria u dënua me 70 milionë euro në Gjykatën Ndërkombëtare të Arbitrazhit.

“Një situatë e tillë është shumë shqetësuese dhe me pasoja tepër të rënda, të paparashikuara për financat e shtetit dhe pasurinë publike, e cila kërkon një analizë të thellë për çdo institucion shtetëror,” sugjeron Ministria e Drejtësisë.

Rekomandimet

Për shkak të situatës tepër të rënduar dhe pasojave katastrofike që i kanosen ekonomisë kombëtare nga humbja e këtyre gjyqeve, Ministria e Drejtësisë i kërkon qeverisë marrjen e një sërë masave.

“Kjo situatë kërkon analizë të thellë dhe nxjerrjen e përgjegjësive, sidomos në rastin e humbjes së proceseve të arbitrazhit, pasi mund të përbëjnë elementë të veprave penale dhe personat përgjegjës duhet të vihen para përgjegjësisë,” propozon Ministria e Drejtësisë.

Po kështu ajo i rekomandon kryeministrit që të mos lejojë asnjë kontratë të zgjidhet në mënyrë të njëanshme, pa u konsultuar më parë me Avokaten e Shtetit.

Për ato kontrata për të cilat ka filluar zgjidhja, Ministria rekomandon pezullimin e menjëhershme dhe hartimin e një plani specifik të koordinuar, ndërsa koncesionet e reja që lidhen të trajtohen me kujdes të shtuar.

“Sa më sipër është urgjente marrja e masave dhe adresimi i situatës për angazhimin me përgjegjshmëri jo vetëm të Avokaturës së Shtetit dhe ministrive të linjës për përfaqësimin dhe mbrojtjen e interesave të shtetit shqiptar,” përfundon dokumenti konfidencial. /Syri.net

3 Gedanken zu „Regierungs Memo, warnt vor Forderungen, von bis 2 Milliarden € aus ICSID, Abitrage Verfahren und Staatsgarantien“

 1. Der Finanzminister Arben Ahmeti, kennt wohl dieses doch sehr neue Dokument nicht aus 2017 (10.4.), wohl auch weil seine Inkompetenz ebenso hoch ist, wie in anderen Institutionen. Eine Antwort verweigert er.

  Dokumenti i publikuar dje, i cili mban datën 10 prill të këtij viti, zbulon se aktualisht në Arbitrazhin Ndërkombëtar po zhvillohen katër procese kundër Shqipërisë. “Vlera totale e dëmshpërblimit që kërkohet nga palët, vetëm për këto katër procese shkon mbi 2 miliardë euro” thuhet në shkresën konfidenciale që Ministria e Drejtësisë i dërgon Kryeministrit.

  Meqenëse kryetari i Komisonit të Ekonomisë thotë se nuk lexon mediat dhe kërkon dokumente, mund ti gjejë te linku i mëposhtëm i lajmit të botuar dje nga SYRI.net.

  Dokumenti konfidencial i MD: Shqipëria rrezikon të humbasë 2 miliardë euro në arbitrazh

  1. Regierungs Memo, warnt vor Forderungen, von bis 2 Milliarden € aus ICSID, Abitrage Verfahren und Staatsgarantien

   Interview with the General State Advocate: 89 property related cases in Strasbourg, total bill 671.4 million euros

   Interview with the General State Advocate: 89 property related cases in Strasbourg, total bill 671.4 million euros

   Interview with the General State Advocate, Alma Hicka: Last year, the total value of cases handled by national courts was around 120 billion lek, of which 93% were won by the Albanian state “89 property related cases in Strasbourg, total bill 671.4 million euros”

   Interviewed for Albanian Free Press by Eglantina Nasi

   Mrs. Hicka, what is Albania’s current situation in relation to international arbitrage? What cases are pending for the moment and what are you projecting for them?

   As part of the international business law, international arbitrage, as an alternative method of settling disputes, has seen its own intricacies. As far as the cases sent for international arbitrage and our projection on their outcome are concerned, I am unable to provide you any information, given that this process is highly confidential.

   As far as property related cases are concerned, what is their current status while they’re being handled by the Court of Strasbourg? How many cases have been truly opened and what is their cost in case of loss?

   The European Court of Human Rights has received a total of 89 cases. We have been informed on the claims of the plaintiffs and we have presented our comments on their claims. The court is expected to come out with a decision on these cases. The estimated figure for these cases is around 671.415.787 euros. All of these cases refer to the new law relating to the compensation of former owners.

   Can you provide a concrete figure that the state is obliged to pay to former owners who have won so far in Strasbourg?

   The Albanian state is engaged in delivering its obligations stemming from the rulings of the European Court of Human Rights, including property related cases. Property related cases which already have a value attached to them, have been executed. Here I can mention cases such as “Rista vs.Albania” (2016), where the bill amounted to 10.701.300 euros, “Karagjozi vs. Albania” (2016) amounting to 5.919.850 euros, “Halimi vs. Albania” (2016) amounting to 755.150 euros and “Aliçka and Vasha vs. Albania” (2016) amounting to 801.300 euros, “Delvina” (2013) amounting to 2.045.744 euros, “Sharra” (2015) amounting to 5.384.950 euros, etc.

   Meanwhile, how many property related cases are pending there and how are they expected to be handled, based on the new law on properties, the amendments of which even reached the Constitutional Court?

   As we explained above, we’re expecting a ruling for the 89 cases. We have requested for them to be examined with the new law on properties, as an efficient mechanism of finding a final solution about the issue of properties.

   What about Albanian courts? In how many property related cases are you intervening as an institution? Can you mention some of the most important ones and how have they been settled? What was their cost?

   In compliance with the 2017 law, State’s Advocacy has followed up all the cases being handled by the country’s courts. We are not a case handling system.

   The state’s advocacy has drafted and filed 87 plaints at the court, based on the materials arrived from the Task-Force, established in compliance Guideline No. 70 of the Prime Minister, dating 13.02.2014. These plaints are being processed and examined by the court. Following the analysis of this institution for 2016, we need to stress the fact that the total value of cases being tried in the country in 2016 is nearly 12 billion lek or 1 billion USD. 93% of these cases have been won by the Albanian state. Compared to 2013, only 30% of the cases were won by the state. This percentage of cases that have been won has been on the rise, reaching a record value of 93%.

   STANCE

   “Threat from arbitrage cases? They will not necessarily be lost”

   In a letter published a few days ago on the media, the ministry of Justice (on 10 April 2017) warned the government that if the 4 cases which are being handled by the arbitrage, are lost, they could cost 2 billion euros. How true is this claim? Is there a real threat on this?

   “First of all, I’m sorry that confidential information such as this one is circulating on the media. Secondly, the values of indemnification requested in the forums of international arbitrage have always been high for a very simple reason: most cases end up in the arbitrage because the contractual relation in question has reached a “death” point and if the plaintiff is seeking financial indemnity for the entire investment, then the value of this indemnity will be high. But, there are also cases when the plaintiff requests the enforcement of the contract/contractual obligations, seeking indemnities as an alternative. These cases are also part of the cases mentioned in the document of the Ministry of Justice. Regarding the existence of risks from the payment of financial indemnities, it goes without saying that however high the claims of the plaintiff are, they are not necessarily based on evidence and law and as a result, they are not necessarily materialized in a decision of the court of arbitrage. However, given that the cases mentioned above in the Ministry of Justice’s document are under way, it is impossible to make an evaluation today on the possibility or likelihood of the decision that international arbitrage courts will take in settling disputes”.

   http://afp.al/en/news/2017/12/interview-with-the-general-state-advocate-89-property-related-cases-in-strasbourg-total-bill-671-4-million-euros-65065/

   Abitrage Verfahren des Staates: Reiner Betrug und Interessenkonflikte: Envi Hicka, Alma Hicka: Haxhia & Hajdari

Schreibe einen Kommentar