Eduard Ndreu, Ex-Hafen Direktor und Partner im Bestechungs- Betrugs Geschäft der Deutschen im Hafen, wurde verhaftet

Das Desaster im Hafen, vor allem vor 2-5 Jahren ist auch in der Internationalen Fach Presse gewürdigt worden. Eduard Ndreu, musste auch seinen Pass abgeben. Super Partner der Deutschen, erneut eines der grossen Bestechungs- und Betrugs Geschäfte, durch einen International Vorbestraften inzeniert, damit man im Ratten Nest des Hafen Durres, aktiv werden kann.

Es wird sich herausstellen das es System Betrug ist, wo die Familie des Eduard Ndreu sogar an der Firma VEGA beteiligt wurde, welche die Haupt Aufträge des Hafens erhielt, auch den Bau des Kai Nr. 10, ebenso an der Deutschen Firma EMS, wo Alles zusammen gefälscht und manipuliert wurde. Viele Geschäfte wurden über die Ehefrau Valentina Ndreu abgewickelt, wie auch die VEGA Beteiligungen, ein System Betrugs Projekt der EBRD, wie wir vor Jahren berichteten. Das System:
Murat Yildiran, EBRD Head of Office in Albania
: Allgemein bekannt in Tirana: 10-20 % kostet die Kredit Vermittlung auch für Ausländer.

Kalata 10 ML270 – Porti Durres

 

1

Deutsches EBRD Schrott Betrugs Geschäft der Baufirma VEGA,  über die DIWI Consult, wo das Dach undicht war, die Fensterscheiben sofort zerbrache, die Elektro Kabel unter Wasser standen und die EBRD Millionen sind weg. Direkt mit dem Betrugs und Bestechungs Imperium der KfW verbunden mit Sitz bei der Albaner Mafia im 11. Stock im Sky Tower, der illegal erbaut wurde, ohne Beton Rüttler.

11/24/2012

Die Sokol Olldashi Mafia mit dem Hafen Durres: Super Skandal – es regnet durch das Dach der neuen Abfertigungs Halle

Durrës, arrest me burg për ish-drejtorin e Portit

10 mars 2015 – Gjykata e Durrësit ka dhënë masën e sigurisë “arrest me burg” ndaj ish-drejtorit të Portit të Durrësit, Eduard Ndreu, i cili akuzohet për veprat penale të “shpërdorimit të detyrës” dhe “pabarazisë në tendera”.

Në seancën e sotme, Ndreu ka munguar sërish, por është përfaqësuar nga avokati i tij, Ilir Pengili.

Ish-drejtori i Portit të Durrësit akuzohet se përmes veprave penale të “shpërdorimit të detyrës” dhe “shkeljes së barazisë në tendera” i ka shkaktuar shtetit një dëm ekonomik që llogaritet të kapë vlerën e 230 milionë lekëve të reja.

Masa e sigursië “arrest me burg” është vendosur në mungesë të Ndreut, ndërsa i është komunikuar nga togat e zeza.

/S.L. agjencia e lajmeve “Dyrrah”/

– See more at: http://www.durreslajm.com/aktualitet/durr%C3%ABs-arrest-me-burg-p%C3%ABr-ish-drejtorin-e-portit#sthash.5LUuyVBn.dpuf

Durrës. Rëndohet Ndreu: bleu aksione të administratorit që ndërtoi terminalin e trageteve

DURRËS, 10 mars 2014 –  Sikurse është njoftuar, të martën, më 10 mars 2015, gjykata e qytetit bregdetar ka lënë në burg deri në përfundim të hetimeve ish-drejtorin e përgjithshëm ekzekutiv të Autoritetit Portual Durrës (APD) Eduart Ndreu dhe ish-drejtorin inxhinierik Mehmet Borshi. Nuk ka marrë pjesë në seancën gjyqësore për rivlerësimin e masës së sigurisë asnjë prej dy të arrestuarve tri ditë më parë. Ata u përfaqësua nga avokati Ilir Pengili. Drejtuesi i seancës Rexhep Bekteshi, ashtu sikundër në 7 mars  2015, edhe këtë radhë vendosi të lërë në burg dy të arrestuarit.

KUOTAT

Prokurori Dritan Gina ka replikuar ashpër me mbrojtësin, në disa raste. Si prova shtesë organi i akuzës ka sjellë disa fakte të reja ndaj dy ish-zyrtarëve të lartë. Në datë 1 korrik 2014 ka nisur hetimi ndaj dy ish-zyrtarëve për shpërdorim detyre e shkelje të barazisë në tenderë e ankande publike. Sipas Prokurorisë, e cila i referohet Qendrës Kombëtare të Regjistrimit (QKR), më 16 prill 2012, Aleksandër Gavoçi ka krijuar firmën “EMC” (Engineering Maintenance Center) shpk, me seli në fshati Vrin, Rruga “Vath Turja”, komuna Rrashbull. Më 7 tetor 2013, u bë shitja e kuotave në masën 100% të zotëruara në favor të Valentina Ndreut. Më 27 mars 2014, u bë shitja e 100% të kuotave të kapitalit të Valentina Ndreut, duke transferuar nga 25% të kuotave në favor të Eduard Ndreut, Agron Çopjes, Halisa Durros dhe Mehmet Borshit.

OBJEKTI I VEPRIMTARISË i EMC SHPK

Shërbime inxhinierike në fushën e transportit, industrisë së prodhimit dhe ndërtimit; shërbime inxhinierike për projekte, konceptime dhe dizenjo paraprake, dizenjim dhe projektim, konstruksione, manuale operimi, instruktime mirëmbajtje dhe riparime të mjeteve me motor dhe rimorkio për transportin rrugor të mallrave dhe udhëtarëve, mjeteve teknologjike dhe impianteve industriale dhe portuale; mirëmbajtje dhe riparime të kontejnerëve të të gjitha llojeve; konsulencë portuale dhe detare mbi inxhinierinë, menaxhimin, programimin dhe zhvillimin; ushtrim i veprimtarive dhe shërbimeve portuale; logjistik dhe qendra logjistike, port, transport, studime transporti; shërbime dhe projekte, projekt management, studime fizibiliteti, analiza dhe certifikime, ekspertizë, leje aplikimi, dizenjim detaje, tender dhe asistencë prokurimi, monitorime, supervizim dhe mbikëqyrje, programim;import eksport te mallrave industriale, automjete dhe pjesë këmbimi.

PROKURORI DHE AVOKATI

Akuza bëri të ditur:

“Nga tabulatet telefonike, rezulton se Ndreu ka njohje me shtetasen 70-vjeçare Valentina Ndreu dhe se kanë udhëtuar disa herë së bashku jashtë shtetit. Për këtë kërkoj të vijojë masa e sigurisë arrest në burg, në bazë të nenit 228 të Kodit të procedurës penale pika 3”.

Repikë ka bërë dhe avokati Ilir Pengili:

“Hetimi ka nisur 8 muaj më parë, Ndreu dhe Borshi nuk janë thirrur asnjë herë për të dhënë sqarime në prokurori. Kanë qenë dy prokurorë të mëparshëm që kanë zhvilluar hetimet, por asnjë prej tyre nuk i ka thirrur për të dëshmuar. Ata janë njerëz të nderuar e të respektuar në qytet. Nuk ka asnjë rrezik sepse ata nuk mund të prishin provat hetimore apo të largohen nga vendi. Për më tepër që kemi të bëjmë me personalitet të larta të qytetit.  Kërkesa e prokurorisë për të të qëndruar në masën shtrënguese arrest me burg është e nxituar. Për sa i përket Borshit, ai është i sëmurë e për këtë kam një sërë dokumentesh, ku vërtetohet që vuan nga sëmundje kardiake dhe është mbi 60 vjeç. Prandaj kërkoj masë të ndryshme nga ajo e marrë në 7 mars nga ju, i nderuar gjykatës”.

Sfondi

“Dyrrah”-u ka botuar tre shkrime: më 5 nëntor 2012 (shih faksimilen e gazetës në print), 2 shtator 2013 (http://www.durreslajm.com/speciale/klsh-terminali-i-trageteve-projekti-1…), 13 janar 2014 (http://www.durreslajm.com/investigim/zhvatje-shqiptar%C3%ABsh-me-bekim-g…) mbi Terminalin e Trageteve ku denoncohet cilësia e dobët gjatë ndërtimit. Madje Kontrolli i Lartë i Shtetit ka njoftuar se janë certifikuar punime të pakryera dhe përfituar padrejtësisht nga zbatuesi i punimeve “VEGA” me administrator Aleksandër Gavoçi, në shumën 46 493 euro, duke rënduar koston e projektit me 150 262 euro (shih sërish: http://www.durreslajm.com/speciale/klsh-terminali-i-trageteve-projekti-1…). Pikërisht ky administrator i “VEGA”-s së terminalit të trageteve ka krijuar EMC-në që ua shiti 4 ish-drejtuesve të portit. Zbulimi i prokurorisë dhe “kryqëzimi” i aktkontrolleve të KLSH-së u hap shumë telashe të paditurve.

/th. m. agjencia e lajmeve “Dyrrah”/

 

Ein illeglaes Fischer Boot aus Bari wurde aufgebracht, wobei es sich oft auch um Schmuggler Boote handelt, der Apulischen Mafia

Hynë ilegalisht në ujërat shqiptare, ndalohet peshkarexha italiane së bashku me ekuipazhin

Hynë ilegalisht në ujërat shqiptare, ndalohet peshkarexha italiane së bashku me ekuipazhin

Hyri në ujërat shqiptare në mënyrë të paligjshme, autoritet vendase bllokojnë peshkarexhën italiane së bashku me ekuipazhin e saj. Burimet zyrtare të Policisë së Vlorës, bëjnë me dije se pasditen e djeshme, rreth orës  19.30 nga shërbimet e Rojës Bregdetare  është marrë njoftim nga Qendra Ndërinstitucionale Operacionale Detare, Durrës se në ujërat territoriale shqiptare ndodhej […]

Durrës. Rëndohet Ndreu: bleu aksione të administratorit që ndërtoi terminalin e trageteve

 0  39  39

DURRËS, 10 mars 2014 –  Sikurse është njoftuar, të martën, më 10 mars 2015, gjykata e qytetit bregdetar ka lënë në burg deri në përfundim të hetimeve ish-drejtorin e përgjithshëm ekzekutiv të Autoritetit Portual Durrës (APD) Eduart Ndreu dhe ish-drejtorin inxhinierik Mehmet Borshi. Nuk ka marrë pjesë në seancën gjyqësore për rivlerësimin e masës së sigurisë asnjë prej dy të arrestuarve tri ditë më parë. Ata u përfaqësua nga avokati Ilir Pengili. Drejtuesi i seancës Rexhep Bekteshi, ashtu sikundër në 7 mars  2015, edhe këtë radhë vendosi të lërë në burg dy të arrestuarit.

KUOTAT

Prokurori Dritan Gina ka replikuar ashpër me mbrojtësin, në disa raste. Si prova shtesë organi i akuzës ka sjellë disa fakte të reja ndaj dy ish-zyrtarëve të lartë. Në datë 1 korrik 2014 ka nisur hetimi ndaj dy ish-zyrtarëve për shpërdorim detyre e shkelje të barazisë në tenderë e ankande publike. Sipas Prokurorisë, e cila i referohet Qendrës Kombëtare të Regjistrimit (QKR), më 16 prill 2012, Aleksandër Gavoçi ka krijuar firmën “EMC” (Engineering Maintenance Center) shpk, me seli në fshati Vrin, Rruga “Vath Turja”, komuna Rrashbull. Më 7 tetor 2013, u bë shitja e kuotave në masën 100% të zotëruara në favor të Valentina Ndreut. Më 27 mars 2014, u bë shitja e 100% të kuotave të kapitalit të Valentina Ndreut, duke transferuar nga 25% të kuotave në favor të Eduard Ndreut, Agron Çopjes, Halisa Durros dhe Mehmet Borshit.

OBJEKTI I VEPRIMTARISË i EMC SHPK

Shërbime inxhinierike në fushën e transportit, industrisë së prodhimit dhe ndërtimit; shërbime inxhinierike për projekte, konceptime dhe dizenjo paraprake, dizenjim dhe projektim, konstruksione, manuale operimi, instruktime mirëmbajtje dhe riparime të mjeteve me motor dhe rimorkio për transportin rrugor të mallrave dhe udhëtarëve, mjeteve teknologjike dhe impianteve industriale dhe portuale; mirëmbajtje dhe riparime të kontejnerëve të të gjitha llojeve; konsulencë portuale dhe detare mbi inxhinierinë, menaxhimin, programimin dhe zhvillimin; ushtrim i veprimtarive dhe shërbimeve portuale; logjistik dhe qendra logjistike, port, transport, studime transporti; shërbime dhe projekte, projekt management, studime fizibiliteti, analiza dhe certifikime, ekspertizë, leje aplikimi, dizenjim detaje, tender dhe asistencë prokurimi, monitorime, supervizim dhe mbikëqyrje, programim;import eksport te mallrave industriale, automjete dhe pjesë këmbimi.

PROKURORI DHE AVOKATI

Akuza bëri të ditur:

“Nga tabulatet telefonike, rezulton se Ndreu ka njohje me shtetasen 70-vjeçare Valentina Ndreu dhe se kanë udhëtuar disa herë së bashku jashtë shtetit. Për këtë kërkoj të vijojë masa e sigurisë arrest në burg, në bazë të nenit 228 të Kodit të procedurës penale pika 3”.

Repikë ka bërë dhe avokati Ilir Pengili:

“Hetimi ka nisur 8 muaj më parë, Ndreu dhe Borshi nuk janë thirrur asnjë herë për të dhënë sqarime në prokurori. Kanë qenë dy prokurorë të mëparshëm që kanë zhvilluar hetimet, por asnjë prej tyre nuk i ka thirrur për të dëshmuar. Ata janë njerëz të nderuar e të respektuar në qytet. Nuk ka asnjë rrezik sepse ata nuk mund të prishin provat hetimore apo të largohen nga vendi. Për më tepër që kemi të bëjmë me personalitet të larta të qytetit.  Kërkesa e prokurorisë për të të qëndruar në masën shtrënguese arrest me burg është e nxituar. Për sa i përket Borshit, ai është i sëmurë e për këtë kam një sërë dokumentesh, ku vërtetohet që vuan nga sëmundje kardiake dhe është mbi 60 vjeç. Prandaj kërkoj masë të ndryshme nga ajo e marrë në 7 mars nga ju, i nderuar gjykatës”.

Sfondi

“Dyrrah”-u ka botuar tre shkrime: më 5 nëntor 2012 (shih faksimilen e gazetës në print), 2 shtator 2013 (http://www.durreslajm.com/speciale/klsh-terminali-i-trageteve-projekti-1…), 13 janar 2014 (http://www.durreslajm.com/investigim/zhvatje-shqiptar%C3%ABsh-me-bekim-g…) mbi Terminalin e Trageteve ku denoncohet cilësia e dobët gjatë ndërtimit. Madje Kontrolli i Lartë i Shtetit ka njoftuar se janë certifikuar punime të pakryera dhe përfituar padrejtësisht nga zbatuesi i punimeve “VEGA” me administrator Aleksandër Gavoçi, në shumën 46 493 euro, duke rënduar koston e projektit me 150 262 euro (shih sërish: http://www.durreslajm.com/speciale/klsh-terminali-i-trageteve-projekti-1…). Pikërisht ky administrator i “VEGA”-s së terminalit të trageteve ka krijuar EMC-në që ua shiti 4 ish-drejtuesve të portit. Zbulimi i prokurorisë dhe “kryqëzimi” i aktkontrolleve të KLSH-së u hap shumë telashe të paditurve.

/th. m. agjencia e lajmeve “Dyrrah”/

 

– See more at: http://www.durreslajm.com/aktualitet/durr%C3%ABs-r%C3%ABndohet-ndreu-bleu-aksione-t%C3%AB-administratorit-q%C3%AB-nd%C3%ABrtoi-terminalin-e-trageteve#sthash.8zkX0V2K.dpuf

5 Gedanken zu „Eduard Ndreu, Ex-Hafen Direktor und Partner im Bestechungs- Betrugs Geschäft der Deutschen im Hafen, wurde verhaftet“

 1. Aargon Copja, Ex-Sicherheit Chef des Hafens und Mehmet Borshin, beides Eduart Ndreu Leute wurden verhaftet

  http://www.balkanweb.com/site/durres-arrestohet-per-shperdorim-detyre-ish-shefi-i-sigurise-portuale/

  Aargon Copja, verkaufte an Kriminelle im Tausender Paket, die elektronischen Einfahrts Karten in den Hafen, Kontrollen gab es nicht mehr, aber eine Pyramid Abgaben System der privaten Hafen Polizei. Man hatte eine eigene technische Service Wartung Firma EMC gegründet, welche natürlich alle Aufträge auch zur Wartung der Kräne erhielt. Die Privatisierung zeigt die Folgen in allen Bereichen, denn früher hatte man mit eigenen Leute, ebenfalls die Kräne reparieren können und damit wären 230 Millionen LEK, ca. 1,7 Millionen € gespart worden.

  Tenderat, arrestohet Agron Çopja, ish-drejtor i Shërbimeve Operacionale në Port
  0 436 442

  19 mars 2015 – Arrestohet i treti ish-zyrtar i Portit të Durrësit për abuzim me tenderat. Pas ish-drejtorit të Autoritetit Portual Durrës, Eduart Ndreu dhe kryeinxhinierit Mehmet Borshi që u prangosën më 7 mars, sot në mbrëmje, policia arrestoi Agron Çopjan, 46 vjeç, ish drejtor i Shërbimeve Operacionale në Port. Prokuroria e Durrësit akuzoi ish-krerët e drejtorive të ndryshme në por se kishin përvetësuar shumën prej 230 milionë lekësh, duke krijuar një kompani private për mirëmbajtjen teknike të mjeteve mekanizmave dhe pajisjeve industriale në zotërim të APD-së.

  Ja çfarë deklaroi Prokuroria gjatë masës së arrestit për Ndreun e Borshin:

  Tenderat për të cilët akuzohen ish-zyrtarët e APD-së janë fituar nga shoqëria “EMC”, e cila është themeluar në datën 16.04.2012, kohë kur personat e akuzuar ishin në funksione drejtuese në port. Kjo shoqëri i shitet në datë 7 tetor 2013 shtetases Valentina Ndreu. Kur Eduard Ndreu dhe Mehmet Borshi u liruan nga detyrat zyrtare që mbanin, kompania kalon në pronësi të katër personave me aksione nga 25 përqind secili. Aksionerët e rinj u bënë shtetasit Eduard Ndreu, Mehmet Borshi, Agron Çopja dhe Alisa Duro, që të gjithë drejtues të drejtorive të ndryshme në portin e Durrësit. Me anë të kësaj kompanie, është bërë i mundur përfitimi i shumave të parave. Kryerja e remontit të përgjithshëm të dy elektrovinçave 16-27.5 ton dhe blerja e pjesëve të këmbimit elektrike dhe elektronike për këto elektrovinça u bë pikërisht nga kompania „EMC“, e krijuar nga zyrtarët qëllimisht për të pasur akses”.

  Agjencia e lajmeve „Dyrrah“

 2. Jetzt geht es um Geldwäsche, was ein Witz ist, wenn 70 % des BIP in Albanien Geldwäsche ist. Ebenso um Betrug, mit manipulierten Zahlen und Rechnungen.

  Man will das gesamte Bestechungs Komplott nund Deutschen Behörden übergeben. Solche Partnerschafts Modell mit der Albaner oder Ukrainischen Mafia haben noch nie funktioniert.

  EKSKLUZIVE / Durrës. Akuza e re: Ndreu & CO pastruan 500 mijë euro

   

  · “Dyrrah”-u paraqet faksimile dokumentesh / Koncesionari gjerman EMS APO i Terminalit Lindor ka pranuar të shlyejë fatura të fryra. Pse? Për pastrim parash, evazion fiskal, mbulim për ryshfetin e paguar për të fituar kontratën?

  · 3 të arrestuarit kanë hartuar memorandumin e negocimit të kontratës së koncesionit, që ka të bëjë me rikonstruksionin e kalatës nr. 11, tarifat e sigurisë, ambientet e dhëna me qira në Terminalin Lindor

  · Ka gjasa, prokuroria të nisë urdhër porosi tek autoritetet përkatëse gjermane për t’u informuar për „EMS Shipping and Trading GmbH“, pasi ka paraqitur bilancin e konsoliduar të EMS Grup dhe jo bilancin e operatorit ofertues

  · Futen në lojë për hetime plotësuese Inspektorati i Lartë i Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurive dhe Konfliktit të Interesave (drejtorët e arrestuar kanë qenë subjekte të detyruara me ligj të deklarojnë pasurinë), Drejtoria e Përgjithshme e Parandalimit të Pastrimit të Parave, Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve

  NGA GJERGJ THANASI, THANAS MUSTAQI

   

  DURRËS, 21 mars 2015 – LAJMI: Shkundet “thesi i miellit” dhe ndaj ish-krerëve të portit dalin fakte të reja për mundësi pastrimi parash dhe mbulimi të ryshfetit që kanë dhënë gjermanët për marrjen e koncesionit të Terminalit Lindor. “Dyrrah”-u ka mësuar se arrestimi i tre ish-drejtuesve të Autoritetit Portual Durrës (APD): Eduard Ndreu (drejtor i përgjithshëm ekzekutiv), Mehmet Borshi (drejtor i drejtorisë inxhinierike), Agron Çopja (drejtor i drejtorisë së shërbimeve operacionale), me sa duket, nuk është fundi, por fillimi i një superabuzimi. Arrestimet u bënë me akuza relativisht të lehta, si “shpërdorim detyre” dhe “shkelje të barazisë së shtetasve në tenderë”. Gjatë hetimit të dokumentacioneve të sekuestruara dolën hollësi të reja, që e rëndojnë pozitën e drejtorëve të arrestuar. Përveç veprave të mësipërme penale, drejtorët e arrestuar në cilësinë e 3 nga 4 të tillë aksionerë të firmës private EMC (Engineering Maintenance Center) shpk dyshohet se kanë konsumuar edhe veprën penale të pastrimit të produkteve të krimit, që arrijnë në rreth 500 mijë euro. Konkretisht, kjo vepër penale njihet si pastrim parash. Një vepër penale e tillë është objekt i dy organeve të tjera ligjzbatuese: Inspektorati i Lartë i Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurive dhe Konfliktit të Interesave (drejtorët e arrestuar kanë qenë subjekte të detyruara me ligj të deklarojnë pasurinë) dhe Drejtoria e Përgjithshme e Parandalimit të Pastrimit të Parave.

  PASTRIMI KLASIK

  Pastrimi i dyshuar i parave është bërë me anë të një mekanizmi të konsideruar si klasik, si shembull manuali sesi mund të pastrohen paratë duke përdorur një aktivitet biznesi. Në terminologjinë e zanatit ky quhet fryrje e faturimeve. Subjekti, që kërkon të pastrojë para pranon të paguajë fatura për shërbime e punime të pakryera apo edhe me vlerë të fryrë me qëllim që të pastrojë paratë. Në këtë kuadër subjekti është gatshëm të paguajë edhe taksat, tatimet apo tarifat për këto shërbime, edhe të tipit: heqje pluhuri motori, shkundje baterisë,ristartim motori e shumë të tjera, vetëm e vetëm, që shuma e parave, që i mbetet të konsiderohet e pastër nga këndvështrimi i organeve ligjzbatuese.

  EVAZION FISKAL i GJERMANËVE

  Pikërisht firma EMC shpk në pronësi të tre të pandehurve dhe të një të katërte (Halisa Durro, ish-drejtore e drejtorisë së shërbimeve juridike) kryente një mori shërbimesh mirëmbajtjeje e riparimi për makineritë dhe pajisjet e ndryshme, që përdoren nga kompania koncesionare EMS-APO (me pronarë gjermanë) e Terminalit Lindor. Për këto shërbime në shumicën e rasteve firma gjermane EMS- APO pranonte të paguante fatura të fryra, madje edhe absurde firmës EMC shpk në pronësi të tre të pandehurve. Kishim të bënim me një situatë të tipit ëin-ëin. Duke pranuar të paguajë fatura të fryra, koncesionari gjerman EMS-APO rriste në mënyrë artificiale shpenzimet e aktivitetit të biznesit duke pakësuar fiktivisht fitimin e aktivitetit (ka dokumente zyrtare të koncesionarit, që kompania madje dilte me humbje). Më pak fitim do të thotë më pak tatim fitimi për organet tatimore shqiptare. Nëse vërtetohet akuza e pastrimit të parave, automatikisht EMS-APO bëhet objekt i hetimit tatimor për evazion fiskal.

  Nga ana tjetër firma EMC shpk e drejtorëve të burgosur paguante rregullisht të gjitha detyrimet fiskale për xhiron e fryrë artificialisht të faturave, sepse një pagesë e tillë normalisht është më e vogël sesa pagesa (Fee), që kërkojnë bankat për pastrimin e të tilla shumash parash. Firma EMC shpk e të pandehurve me këtë stratagjemë ulte edhe koston e pastrimit të parave.

  Do të citojmë disa fatura, që ka siguruar ekskluzivisht “Dyrrah”-u, për të kuptuar fiktivitetin e shërbimeve gjoja të kryera nga firma EMC shpk për llogari e në favor të koncesionarit gjerman EMS-APO. Në këto fatura, për shkak të nivelit të ulët profesional të të pandehurve, mashtrimi ekonomik (Commercial fraud) fatkeqësisht është evident, sepse si të thuash dokumentacioni është “qepur me pe të bardhë”. Gjithë ky operacion i zhvilluar për 10 muaj (mesi i prillit 2014 deri në fillimin e marsit 2015) vlerësohet deri në afro gjysmë milioni euro, mësoi portali “durreslajm.com”.

  ZËVENDËSIM KABLLOSH QYL

  Në faturën me numër C100512 datë 16 shtator 2014 për riparim makinerie të tipit forklift Cesab SID/KL janë faturuar firmës EMS-APO nga firma EMC shpk disa zëra punimesh të kryera nga kjo firmë, sipas kërkesës së bërë nga EMS-APO me vlerë totale fatura 14 310 lekë. Një nga zërat e faturës është edhe: “zëvendësim kabllosh”. Në faturë zëri zëvendësim materialesh është zero lekë. Ngrihet pyetja kabllot, që janë hequr janë zëvendësuar me kabllo të tjera, këto kabllot e tjera si na e paskan vlerën zero lekë?! Kuptohet, që një faturë e tillë ku kablloja zëvendësuese është pa vlerë në lekë është faturë false.

  EDHE DY KAVO FALAS

  Në faturën me numër C 100124 EMS Mo 22 datë 23 maj 2014 i janë faturuar firmës EMS-APO shërbime mirëmbajtjeje të elektrovinçit portual GANZ 16-27t një sasi prej 18 900 lekësh. Në këtë faturë ka edhe një zë të tillë: “vendosje e të dy kavove te grifi”. Në këtë rast përsëri kostoja e materialeve në faturë është zero, d.m.th si kabllot si kavot për firmën EMC shpk janë me vlerë zero lekë.

  EVAZION FISKAL I KONCESIONARIT

  Të tilla fatura janë me dhjetëra e dhjetëra. Me interes të veçantë janë orët e punës që ka shpenzuar firma EMC shpk për të mirëmbajtur makineritë teknologjike (vinça, fadroma, riçstejker etj.) të koncesionarit gjerman të Terminalit Lindor. Numri i orëve të punës për periudhën e kohës në fjalë është aq i madh saqë lë vend për të dyshuar se edhe këtu ka faturime shpenzimesh të fryra për të pastruar paratë. Sollëm vetëm këto shembuj, por të ngjashëm me to ka me “kuintalë” në dokumentet-faturat e shkëmbyera midis dy kompanive (Shiko faksimilet e faturave). Nuk dihet sesi do të vazhdojnë hetimet e prokurorisë në këtë drejtim, por gjithsesi shtimi i një akuze të re, për pastrim të produkteve të krimit dukshëm e rëndon gjendjen e ish-drejtorëve të marrë si të pandehur. Materialet e bollshme komprometuese të siguruara nëpërmjet metodave speciale të hetimit, po ashtu janë një telash shtesë për drejtorët e marrë si të pandehur. Veç shqiptarëve, nga përgjimet janë fiksuar dhe shtetas të huaj, të implikuar në këto raste abuzimi në Port.

  SHLYERJE RYSHFETI

  Nuk përjashtohet që të bëhen hetime për arsyet e pranimit të këtyre faturave si mbulesë për shlyerje ryshfeti nga ana e koncesionarit gjerman ndaj ish-drejtorit të përgjithshëm ekzekutiv të APD-së Eduard Ndreu. Besohet se ky i fundit mund të ketë bërë lobim në Ministrinë e linjës për t’ia dhënë kësaj firme koncesionin (APD-ja ka hartuar memorandumin e negocimit të kontratës së koncesionit, thotë KLSH-ja). Në këtë rast nuk është çudi të bëhet ndonjë urdhër-porosi tek autoritetet përkatëse gjermane për EMS-APO-n.

  Vetë Kontrolli i Lartë i Shtetit (KLSH) ka shënuar se “Komisioni i negocimit të kontratës është në kushtet e konfliktit të interesit të parashikuar nga ligji nr. 9367, datë 07.04.2005 „Për parandalimin e konfliktit të interesave në ushtrimin e funksioneve publike“, i ndryshuar, neni 4 Fusha e zbatimit, pika 1, Dispozitat e këtij ligji përcaktojnë rregulla të detyrueshme për t’u zbatuar nga: a) çdo zyrtar, kur ai merr pjesë në një vendimmarrje për: germa i) akte dhe kontrata administrative; Neni 5, Interesat privatë, pika 1, Interesat privatë të zyrtarit janë ata interesa që përputhen, përmbajnë, bazohen ose burojnë nga: germa c) dhurata, premtime,favore, trajtime preferenciale.

  APD-ja ka hartuar memorandumin e negocimit të kontratës së koncesionit, më datë 26.04.2013, që ka të bëjë me rikonstruksionin e kalatës nr. 11, tarifat e sigurisë, ambientet e dhëna me qira në Terminalin Lindor, që ia ka bërë të njohur komisionit të negocimit të kontratës së koncesionit.

  BILANCI I KONSOLIDUAR I EMS GRUP DHE JO BILANCI I OPERATORIT OFERTUES.

  Sipas procesverbalit nr. 4, datë 27.02.2013, KLSH-ja vëren se KVO [komisioni i vlerësimit të ofertave], ka shqyrtuar dokumentacionin ekonomiko-financiar, të paraqitur nga operatori ekonomik „EMS Shipping and Trading GmbH“. Ofertuesi nuk mund të provojë se plotëson kërkesat ekonomike financiare për kualifikim në lidhje me: 1 – Xhiron vjetore kumulative të dy viteve të fundit të jetë të paktën sa investimi i përgjithshëm (pa TVSH) të propozuar nga ofertuesi; 2 – kapitali i vet (totali i aktivit minus totalin e detyrimeve) i vitit të fundit ushtrimor të jetë të paktën sa 20% e vlerës së investimit të përgjithshëm (pa TVSH) të propozuar nga ofertuesi, pasi ofertuesi ka paraqitur bilancin e konsoliduar të EMS Grup dhe jo bilancin e operatorit ofertues.

  Sipas procesverbalit nr. 5, datë 15.03.2013, KVO-ja ka shqyrtuar sqarimet e paraqitura nga ofertuesi duke e konsideruar ofertuesin bashkim të përkohshëm të shoqërive „EMS Shipping and Shipping“ gmbh dhe “EMS Chartering gmbh & co KG”, duke e shpallur fitues 125.8 pikë, plus bonusin e përcaktuar me VKM.

  Grupi i auditimit të KLSH-së arrin në përfundimin se operatori ekonomik „EMS Shipping and Trading GmbH“, nuk ka plotësuar kërkesat për kualifikim të përcaktuara nga autoriteti kontraktor në DSK [dokumentacioni standard i kualifikimit], për rrjedhojë kualifikimi i tij është bërë në kundërshtim me kriteret e përcaktuara në dokumentet e procedurës konkurruese aneksi II: kërkesat ekonomike / financiare për kualifikim dhe aneksi III: kërkesat teknike për kualifikim.

  Referuar raportit të vlerësimit të ofertave (pa numër, pa datë), rezulton se në këtë procedure, është paraqitur një ofertë, vetëm oferta e subjektit „EMS Shipping and Trading GmbH“, e cila ka përmbushur kërkesat për kualifikim dhe është vlerësuar, si e vlefshme, me 136.59 pikë, që është miratuar nga titullari i autoritetit kontraktor duke e nënshkruar atë.

  /agjencia e lajmeve “Dyrrah”/

   

   

 3. Die Ermittlungen sind abgeschlossen, aber ob Anklage erhoben wird, steht in den Sternen

  Shkaktuan miliona lekë dëm, për gjykim ish-drejtori i Portit me dy vartësit

  Postuar: 26/01/2016 – 15:35

  Prokuroria e Durrësit ka përfunduar hetimet dhe ka dërguar për gjykim ish-drejtorin e Portit, Eduard Ndreun, si edhe dy-ish vartësit e tij, Mehmet Borshi dhe Agron Çopja, të akuzuar për shpërdorim detyre.

  Pas një hetimi të nisur në bazë të materialit të referuar nga ana e Kontrollit të Lartë të Shtetit, rezultoi se tre ish-zyrtarët, i kanë shkaktuar shteti një dëm rreth 22.8 milionë lekë të rinjsh dhe 260.000 eurosh, për shkak të shkeljeve ligjore në disa procedura të prokurimeve publike.

  Gjatë hetimeve, ndaj shtetasve Ndreu dhe Borshi u vendos fillimisht masa e sigurisë “arrest në burg”, e cila më pas u ndryshua në “detyrim për paraqitje”.

  Nga hetimi i Prokurorisë Durrës, u arritën të provoheshin shkelje në disa procedura tenderimi, e konkretisht:

  1.Kryerja e remontit të përgjithshëm të dy elektro-vinçave 16-27.5 tonë;

  a)Amendim i procedurës “Kryerja e remontit të përgjithshëm te dy elekrto-vinçave 16-27.5 tonë;

  2. Blerje pjesë këmbimi elektrike dhe elektronike për elektro-vinça 16-27 tonë;

  3. Mirëmbajtja teknike e mjeteve, mekanizmave dhe pajisjeve industria1e në zotërim të Autoritetit Portual Durrës (APD);

  4. Kalimi i shërbimit të mirëmbajtjes së infrastrukturës energjetike dhe elektrike të operatorëve privatë, viti 2013;

  5.Shërbime për asistencë teknike për menaxhuesit e APD-së;

  6.Anulimi i procedurës për blerjen e dy mjeteve “Rachtakera.

  http://durreslajm.com/aktualitet/shkaktuan-miliona-lek%C3%AB-d%C3%ABm-p%C3%ABr-gjykim-ish-drejtori-i-portit-me-dy-vart%C3%ABsit

 4. die Staatskontrolle fordert die Entlassund des Hafen Kapitäns von Durres: Taulant Allka und des Hafen Direktors aller Häfen: Paulin Ndreu, dem Bruder von dem in 2004 festsgenommen höchsten Polizei Direktor und späterem SP Abgeordneten: Pjerin Ndreu, der sein Mandat verlor, wegen seinen vielen Vorstrafen. Wahrscheinlich auch verwandt mit Eduard Ndreu, dem korrupten langjährigem Hafen Direktor, der Teilhaberschaften überall auch bei EMS erpresste.

  Paulin Ndreu
  Paulin Ndreu

  Beide hatten einem „illegalem Schiff“ die Einfahrt in den Hafen erlaubt, was keinerlei Papiere hatte.

  http://balkanweb.com/site/lejoi-kalimin-e-nje-anije-pa-leje-klsh-kerkon-largimin-e-kapitenit-te-porteve-vellai-i-deputetit-pjerin-ndreu/

  Paulin Ndreu, zum Problem des Fischereihafens, wo man keinen Einfluss hat, weil der Hafen falsch gebaut wurde, nie übergeben wurde.

  http://www.bulevardionline.com/kapiteni-i-pergjithem-i-porteve-paulin-ndreu-duhet-ndryshuar-struktura-e-porteve-qe-kemi/

Schreibe einen Kommentar