Die neuesten Ideen rund um Erpressung und Korruption durch Edmond Haxhinasto: 95 Millionen € Profit für Chips in Autos

Wenn es keine Justiz gibt, werden die Ideen, wie man Funds und Geld stiehlt immer Absurder. Da werden hohe Geldsummen der EU, auch mit gefährlichen  Palmen Anpflanzungen verpulvert. EU finanziert: In Albanien gedeiht das organisierte Verbrechen – Decoding Albanian Organized Crime

Am 19 . Januar implementierte der Langzeit Gangster der Skrapari Bande: Edmond Haxhinasto, das nächste Korruptions Projekt wo man 95 Millionen € Profit machen will, indem jedes KFW auf Albaniens Strassen einen 48 € teuren Chip einbauen muss (in den Nummernschildern) , damit man den Fahrstil, Standort  überwachen kann und natürlich mit einer Studie der Gewinner Firma: Ein Joint Venture einer bekannten Mafia Familie unter Gentian Sula, mit der Portugischen Firma: Porta Saber (welche nur 20 % Aktien Kapital besitzt) Die Administratorin der Firma, die Albanerin: Fitnete Sulaj, hat von Nichts eine Kompetenz, was auch normal ist. Wie Fotos der Firma zeigen, hat man den Firmen Sitz in einer Strasse, mit Anarchisten Strassen Belag, schlimmer als in einer Albanischen Stadt.

Die Lizenz soll 35 Jahre laufen, nachden Dokumenten des Transport Ministers. Die Skandale des Edmond Haxhinasto sind Legende, so auch rund um Rezart Taci, Frank Wisner und die gefälschte Bank Garantie bei der AlbPetrol Privatisierung.

Erinnert an die Pleite mit der Schweizer Firma SGS, für die TÜV Kontrollen, RapiScan,  was ebenso durch manipulierte Ausschreibung mit kriminellen Joint – Venture vergeben wurde, oder an die diversen Hafen Desaster Firmen.

Eigentlich war die Ablösung von Edmond Haxhinasto, schon vor Monaten geplant, aber wegen der gescheiterten Justiz Reform ist er immer noch im Amte.

Trotz Desaster der Privatisierung, den Betrugs PPP Programmen (Betrug und Bestechungs Promotiona direkt durch das BMZ, und korrupte Deutsche Politiker) auch in Deutschland wie Leipzig, kommt eine erneute Betrugs Variante auf den Tisch, über den Steuer Einzug.

albanian-experts-slam-foreign-company-vat-administration-01-29-2016 News

Albanian Plan to Privatise VAT Payments Queried

28 Jan 2016
Koncesioni më i ri i qeverisë; 95 milionë euro për targat me çip

Sipërmarrësja Fitnete Sulaj, presidente edhe e një shoqate për Sigurinë Rrugore, i kërkon ministrisë së Transporteve koncesionin e targave me çip-një projekt 35 vjeçar që do t’i kushtojë të paktën 48 euro çdo drejtuesi makine, ndërsa ngre pikëpyetje për cënimin e privatësisë.

Autor:Aleksandra Bogdani BIRN Tiranë

Mininistri Edmond Haxhinastro gjatë një aktiviteti të organizuar nga Fitnete Sulaj për sigurinë rrugore me 27 shkurt, 2014 | Foto nga : Ministria e Transporteve

Mininistri Edmond Haxhinastro gjatë një aktiviteti të organizuar nga Fitnete Sulaj për sigurinë rrugore me 27 shkurt, 2014 | Foto nga : Ministria e Transporteve

Sistemi i targave me çip ishte i panjohur në Shqipëri në fillim të vitit 2014, kur ministri i Transporteve, Edmond Haxhinasto e prezantoi si risi të së ardhmes, që do t’u jepte zgjidhje problemeve të pasigurisë në rrugët e vendit. Dy vjet më vonë, ky projekt rikthehet në formën e koncesionit më të ri të qeverisë shqiptare. Nëse miratohet, ai do t’u kushtojnë taksapaguesve më shumë se 95 milionë euro në 35 vjet.

Ideja e 2014-s është përqafuar nga një kompani private e quajtur Porta Saber Albania, e cila i ka kërkuar Ministrisë së Transporteve të drejtën e një koncesioni 35-vjeçar për pajisjen me çip elektronik të çdo makine që qarkullon në rrugët e Shqipërisë. Në shtator 2015, kjo kompani ka dorëzuar në ministrinë e Transporteve edhe studimin e fizibilitetit të koncesionit dhe është në pritje të një vendimi për miratimin e tij.

Studimi i fizibilitetit, të cilin BIRN e disponon parashikon që çdo pronar automjeti do të duhet t’i paguajë koncesionarit 48 euro (me TVSH) për instalimin e çipit elektronik. Mbas tre viteve të para ky çmim indeksohet sipas normës së inflacionit. Kompania Porta Saber Albania premton të investojë 6.259.853 euro në pesë vitet e para të koncesionit dhe parashikon të marrë mbrasht 95.9 milionë euro të ardhura në 35 vitet e operimit të tij. [Kliko për shkarkuar studimin e fizibilitetit]

Porta Saber Albania është një kompani e re, e themeluar më 20 prill 2015 në Qendrën e Regjistrimit të Bizneseve, QKR. Kompania administrohet nga Fitnete Sulaj-sipërmarrëse e hershme në fushën e Sigurimeve dhe presidente e një shoqate të quajtur “Këshilli Kombëtar i Sigurisë Rrugore”.

Kompania zotërohet në 80 për qind të aksioneve nga Gentian Sula, djali i administratores, ndërsa 20 për qind të aksioneve i ka kompania portugeze Porta Saber, e cila zotëron edhe të drejtën e tregtimit të targave elektronike.

Porta Saber Albania është regjistuar me një kapital minimal prej 100 mijë lekësh në QKR, me objekt kryesor “prodhim dhe printim targash, me ose pa mjete elektronike të identifikimit…”.

E njohur si drejtoreshë ekzekutive e kompanisë së sigurimeve Intersig, Fitnete Sulaj e devijoi aktivitetin e saj publik tek çështjet e sigurisë rrugore në vitet e fundit. Në shkurt 2014, ajo organizoi një tryezë për rritjen e sigurisë në rrugë, ku ishte i pranishëm edhe ministri i Transporteve, Edmond Haxhinasto.

E kontaktuar nga BIRN për fazën e këtij projekti, Ministria e Transporteve pranoi se kishte marrë një kërkesë për koncesion nga kompania Porta Saber Albania dhe se kishte ngritur një grup pune, sipas ligjit për koncesionet, me anëtarë dhe përfaqësues nga disa ministri.

Ministria nuk sqaroi mënyrën se si do të vlerësohej kjo kompani, e cila ka përgatitur edhe projektin e fizibilitetit për koncesionin, por deklaroi se kërkesa ishte në fazën e shqyrtimit.

“Kërkesa e kësaj kompanie është në fazën fillestare. Grupi i ngritur për trajtimin e kësaj kërkese ka filluar nga puna dhe sapo të ketë një raport përfundimtar, do ta bëjmë publike,” tha Arbër Hitaj, zëdhënës i ministrisë së Transporteve.

Përveç kostove ekonomike, projekti i targave me çip pritet të shkaktojë debat edhe për shkak të cënimit të privatësisë përmes të dhënave personale që depozitohen në sistem. Studimi i fizibilitetit të Porta Saber Albania është dërguar nga Ministria e Transporteve tek Komisioneri i të Dhënave Personale, por nuk ka marrë ende dritën jeshile nga ky institucion.

E kontaktuar nga BIRN, kompania Porta Saber Albania nuk pranoi të bënte komente mbi kërkesën që i ka drejtuar Ministrisë së Transporteve.

Kostot e koncesionit  

Fitnete Sulaj | Foto nga : Facebook

Fitnete Sulaj | Foto nga : Facebook

Shqipëria numëron 490 899 mijë makina të regjistruara deri në fund të vitit 2014, por vetëm 360 mijë prej tyre mendohet se janë në qarkullim. Në anën tjetër, çdo vit hyjnë mesatarisht në qarkullim rreth 40 mijë makina të reja.

Studimi i fizibilitetit të kompanisë Porta Saber Albania ka llogaritur çdonjërën prej këtyre makinave në bilancin e saj të të ardhurave dhe shpenzimeve për 35 vitet e kërkuara të koncesionit.

Çipi elektrononik IVIS mundëson regjistrimin automatik të çdo makine që është duke qarkulluar në rrugë, në çdo moment të ditës dhe të natës. Sistemi parashikohet gjithashtu të gjenerojë alarme të veçanta për makinat që nuk i janë nënshtruar kontrollit teknik, makinat e vjedhura apo ato që nuk kanë paguar taksat vjetore.

Sipas studimit, sistemi inteligjent i identifikimit të makinave realizon gjithashtu matjen non-stop të shpejtësisë dhe matjen e shpejtësisë mesatare të automjeteve, mundëson mbledhjen e të dhënave për trafikun e makinave dhe realizojnë gjurmimin e tyre.

Porta Saber Albania parashikon që brenda tre vitesh të pajisë me çip elektronik targat ekzistuese, të cilat llogariten të jenë 360 mijë në total. Pas tre viteve të para, kompania parashikon të instalojë çdo vit 40 mijë çipe për makinat që hyjnë rishtaz në qarkullim.

Sipas studimit, çdo çip i instaluar i kushton 7 euro kompanisë dhe 48 euro qytetarit. Diferenca e madhe në çmim justifikohet me kostot shtesë për blerjen e 200 lexuesve të të dhënave që do të instalohen në rrugët e Shqipërisë, ngritjen e një qendre të kontrollit me vlerë 120 mijë euro dhe blerjen e makinave apo pagesat për stafin që do të realizojë projektin.

Në total, Porta Saber Albania parashikon të investojë rreth 6.2 milionë euro në pesë vitet e para dhe të marrë mbrasht si të ardhura mbi 95 milionë euro përgjatë 35 viteve të parashikuara.

Nëse miratohet, kostot e këtij koncesioni rëndojnë direkt mbi xhepin e pronarëve të automjeteve në Shqipëri, të cilët do të duhet të paguajnë edhe 48 euro më tepër. Buxheti i shtetit është gjithashtu i humbur nga këto të ardhura, pasi parashikohet të përfitojë vetëm tarifën koncesionare prej 2 për qind të të ardhurave të kompanisë.

Porta Saber Albania shkruan në studimin e saj se për 5 vite, do të derdhë në buxhetin e shtetit 448 mijë euro, pa llogaritur tatim-fitimin, taksat apo sigurimet shoqërore për të punësuarit e saj.

Të dhënat persona

Faksimile e Opinionit të Komisionerit të Drejtës së Informmimit dhe Mbrojtjen e të Dhënave Personale, Besnik Dervishi, mbi koncesionin e pakërkuar të Porta Saber

Faksimile e Opinionit të Komisionerit të Drejtës së Informmimit dhe Mbrojtjen e të Dhënave Personale, Besnik Dervishi, mbi koncesionin e pakërkuar të Porta Saber

Teknologjia e gjurmimit elektronik të makinave ka joshur në të shkuarën autoritete të vendeve perëndimore si ato britanike apo amerikane, por projektet janë kundërshtuar gjerësisht për shkak se ato u mundësonin qeverive përgjimin e çdo lëvizjeje të shtetasve të tyre.

I vetmi model të cilit mund t’i referohet qeveria shqiptare është ai i Azerbajxhanit-një vend autokratik që ka aplikuar deri më tani dhënien me koncesion të targave me çip.

Shqetësimi mbi të dhënat personale ka mbërritur në Ministrinë e Transporteve edhe nga komisioneri për të drejtën e informimit dhe të dhënat personale, Besnik Dervishi, pasi ka shqyrtuar projektin e kompanisë Porta Saber Albania për koncesionin e targave me çip.

Përmes një shkrese të datës 19 janar 2015, Dervishi i ka cilësuar parashikimet e kompanisë të pamjaftueshme për mbrojtjen e të dhënave personale si dhe ka përcaktuar një listë të gjatë detyrimesh, që kompania duhet t’i përmbushë, në mënyrë që projekti të jetë i përputhshëm me ligjin. [Kliko këtu për të shkarkuar shkresën nga Besnik Dervishi]

Sipas Komisionerit, “kontrolluesi (kompania) duhet të sigurojë implementimin e masave për sigurinë e informacionit si dhe duhet të caktojë një person apo një grup personash, përgjegjës për shqyrtimin e masave teknike dhe organizative për të siguruar mbrojtjen e të dhënave personale”.

Komisioneri kërkon gjithashtu që të përcaktohet qartësisht koha e ruajtjes së informacioneve apo ndarja me të dhënave personale me palët e treta, si dhe projekti final me reflektimet përkatëse të kalojë sërish për miratim nga kjo zyrë.

Në studimin e fizibilitetit të kompanisë Porta Saber Albania, çështja e të dhënave personale dhe cënimi i privatësisë zë një vend fare të vogël në parashikimet voluminoze për koncesionin. Megjithatë, kompania shpreson që pasi të shesë çipin, të marrë edhe pëlqimin e pronarëve të automjeteve për përpunimin e të dhënave të tyre.

“Shoqëria ka parashikuar që në momentin e aplikimit për vendosjen e çipit, do të hartojë një deklaratë për marrjen e pëlqimit nga subjektet…ku ai pranon që të dhënat e tij të përpunohen”, thuhet në studimin e kompanisë.

Një parashikim i tillë ka pak gjasë të bëhet realitet.

Aleksandra Bogdani
RRETH AUTORIT

Aleksandra Bogdani

Aleksandra Bogdani është gazetare e BIRN Albania. Bogdani ka një ekperiencë të gjatë në mediat shqiptare dhe më parë ka punuar zëvendës kryeredaktore e gazetës së përditshme MAPO dhe Shekulli; Bogdani është gjithashtu pjesëmarrëse në vitin 2012 në Bursën Ballkanike për Ekselencë në Gazetari, të organizuar nga BIRN.

Koncesioni më i ri i qeverisë; 95 milionë euro për targat me çip

Studimi i Fizibilitetit

3 Gedanken zu „Die neuesten Ideen rund um Erpressung und Korruption durch Edmond Haxhinasto: 95 Millionen € Profit für Chips in Autos“

 1. Der Chip wurde abgelehnt, denn zu peinlich war das Bestechungs Geschäft, wo eine Portogiesche Firma mi t20 % einsteigen wollte.

  Der Super Skandal des selben Transport Ministeriums mit Edmond Haxinasto: Wegen Betrug rund um Strassenbau wurde beantragt den LSI Gangster „Dashamir Xhiak“, in den Non Stop Skandalen des Edmond Haxhinasto zu entlassen

  Super Klientel zugeschnittene Ausschreibung, ohne das die Firma ERfahrung hat. Lehrmeister die Weltbank, VW u.a. im Kosovo mit Polizei Autos, wie man Ausschreibungen gezielt manipuliert, zuschneidet u.a. auf die Betrugs VW Abgas Werte.

  am 20.4.2015 erst gegründet die Firma Porta Saber Albania, von

  Fitnete Sulaj

  Fitnete Sulaj, welche schon früher im Versicherungs Gewerbe war.

  Targat me çip, tërhiqet kompania ‘Porta Saber Albania’

  Targat me çip, tërhiqet kompania ‘Porta Saber Albania’

  Postuar: 09/03/2016 – 14:54

  Tërhiqet kompania private ‘Porta Saber Albania’ e cila do të merrte me koncesion “targat me çip”. Lajmi konfirmohet nga burimet e News 24, të cilët sqarojnë se nuk dihet arsyeja e tërheqjes së kësaj kompanie.
  Kompania private ‘Porta Saber Albania’ i ka kërkuar Ministrisë së Transporteve të drejtën e një koncesioni 35-vjeçar për pajisjen me çip elektronik të çdo makine që qarkullon në rrugët e Shqipërisë. Në shtator 2015, kjo kompani dorëzoi në ministrinë e Transporteve edhe studimin e fizibilitetit të koncesionit dhe ishte në pritje të një vendimi për miratimin e tij.
  Studimi i fizibilitetit, parashikon që çdo pronar automjeti do të duhet t’i paguajë koncesionarit 48 euro (me TVSH) për instalimin e çipit elektronik. Mbas tre viteve të para ky çmim indeksohet sipas normës së inflacionit. Kompania Porta Saber Albania premtoi të investonte 6.259.853 euro në pesë vitet e para të koncesionit ku parashikonte të merrte mbrapsht 95.9 milionë euro të ardhura në 35 vitet e operimit të tij.
  Porta Saber Albania është një kompani e re, e themeluar më 20 prill 2015 në Qendrën e Regjistrimit të Bizneseve, QKR. Kompania administrohet nga Fitnete Sulaj-sipërmarrëse e hershme në fushën e Sigurimeve dhe presidente e një shoqate të quajtur “Këshilli Kombëtar i Sigurisë Rrugore”.

  /Agjensia e Lajmeve Sot News/

 2. Das Projekt ist gestorben, aber nun kommt ein ähnlich verrücktes Projekte, das man über alle Transporte per Handy benachrichtigt werden wird. wobei Transport auch lt. UN Bericht, praktisch mit dem Baugewerbe, von der Mafia kontrolliert wird, die grössten Korruptions Probleme hat.

  Eine Apps für die Tourismus Industrie. Keine Reaktion die Situation im Hafen Durres zu ändern, obwohl Internationale Medien, Streiks deutlich machen, das es ein extrem schlecht gemanagter Hafen ist, wo heute viele hohe Zäune den Hafen verschandeln, wo es einmal keinerlei Zäune gab.

Schreibe einen Kommentar