Die Korruptions Wunder des Transport Minister: Edmond Haxhinasto: Ngërçi 5-mujor i vinçit të kontejnerëve dhe zbythja në 24 orë

Der Transport Minister Edmond Haxhinasto ist in extrem viele Skandale schon zuvor verwickelt, als er Wirtschafts Minister vor allem war. Er gehört zum Skrapari Banden LSI Construct des Ilir Meta, wo Dummheit und Korruption das einzige Programm ist seit 10 und mehr Jahren, was ebenso bereits Internationale Reports schwer kritisieren.

Das kriminelle Korruptions Enterprise des Edmond Haxhinasto und Ilir Meta, sind Produkte des US NATO Fund of Peaceund des Taxifahrers: Joschka  Fischer und Deutscher Diplomaten und Politiker. Es gibt mehrere Skandale, auch bei der Bestellung von neuen Stahl Seilen, für die Elektro Kräne im Hafen * unten

Ifimes: Albania: One step forward, two steps back – Skrapari Mafia Partei LSI des Ilir Meta und Lefter Koka

Man lebt sehr gut mit dieser Dreisigkeit der Straffreiheit, was schon lange ein Skandal ist und ein weiteres Debakel die Justiz Bringer.

Der dreiste Betrugs Versuch des uralten US Gangster Frank Wisner, mit gefälschten Bank Garantien bei der AlbPetrol Privatisierung mit dem billig Gangster Rezart Taci ein e Legende, und auch diesen Betrug, arbeitet die Justiz nicht auf, identisch den Lulzim Basha „Belle Air“ Betrug.

Ein illegal eingeführter überschwerer Kran zur Verladung von Container konnte nicht aufgesttellt werden, weil die Boden Belasung zu hoch war und das war auch seit langem bekannt, was max. die uralten Beton Molen an Gewicht aushalten. Also wurde mit technischen Gutachten angesehener Universitäts  Experten auch die Genehmigung zum Aufstellen verweigert. Nun nach weiteren 5 Monaten, gibt es eine Genehmigung für einen extrem schweren Kran, mit langen Auslegern, der in dieser Form Weltweit nur im grossen Hafen Genua bisher aufgestellt werden konnte.

Wir berichteten hierüber. Und nun kommt das Wunder: Plötzlich gabe es in diesem Langzeit korrupten Construct, eine Genehmigung zum Aufstellen, obwohl die Fakten allgemein durch die Orts Presse auch bekannt war.

Technische Universität Tirana

1996, als echte Experten u.a. von der HPC Hamburg im Hafen die wichtigsten Dinge neu regeleten, war eine Grund Frage, was halten die Kai Mauern an Gewicht an Kränen usw.. aus. Wie dick sind die Beton Platten auf denen der Verkehr, die Kräne stehen und unterwegs sind. Was ist darunter. Eine sehr schwierige Frage, eine Grundfrage, weil vor allem der 1. Hafen Bau Ingenieur des Landes, Roberto Semini verstorben war. Man öffente damals sogar im West Kai die Boden Platten des Betons um Qualität und Festigkeit festzustellen, weil der Teil damals zuerst neu renoviert wurde und die alten Beton Kais, der Italiener, des Italienischen Militärs ablösten. Aber es wurde schon damals dann nur ca. 30 cm neuer Beton über die Alten Beton Mauern gekippt, ohne Beton Rüttler, vor allem am West Kai und Zeitgleich begann die Renovierung auch der neuen Fähr Mole am Ost Kai.

http://ads-img.cdn.mbdsrv.com/pa/536-402/251967/4505133/2014050518477_5.jpg

 

Die EBRD Bank, gibt einen Korruptions Kredit von 15 Millionen €, für das Ausbaggern des Hafen von Durres

7/3/2014

Das TEREX Kran Desaster Hirnloser türkischer Manager

Ngërçi 5-mujor i vinçit të kontejnerëve dhe zbythja në 24 orë

 0  28  28

·        Kronika e një “beteje” midis koncesionarit turk dhe krerëve shqiptarë të transportit

·        Kokëfortësia fillestare e z. Selim Belortaja / Edmond Haxhinasto dhe kthesa e papritur

·        Një “kurban” diplomatik në 102-vjetorin e ngritjes së flamurit të Pavarësisë?

Nga Gjergj Thanasi & Thanas Mustaqi

DURRËS, 4 dhjetor 2014 –  Si dhënia ashtu dhe vazhdimi i punës në koncesionet e portit të Durrësit është shoqëruar me mistere e shkelje ligjore, kokëfortësi, shantazhe që nga piramida e administratës shtetërore nga Tirana deri në Durrës, sikurse ka ndodhur dhe me terminalin e kontejnerëve DCT (Durres Container Terminal).

Ka qenë problematik bllokimi i një vinçi, i cili, pa mbërritur ende në portin e Durrësit, është konsideruar si i papërshtatshëm për sigurinë e kalatës.

Është pohuar se për mjetin e fuqishëm ngritës ka pasur ndërhyrje politike dhe urdhra nga lart, të cilat nuk do të zbatoheshin në kurriz të sigurisë teknike.

Por, si me magji, pas 5 muajsh “ngrirjeje”, në harkun e 24 orëve, 17-18 nëntor 2014, gjithçka u “shkri”.

Nuk kuptohet kthesa e papritur e drejtorit të përgjithshëm ekzekutiv të Autoritetit Portual Durrës (APD) z. Selim Belortaja, që thoshte jo, teksa lejoi instalimin e vinçit në DCT, më 18 nëntor 2014.

Mbetet të sqarohet nëse kjo “gurgule” u bë me nismën vetjake të z. Belortaja apo me urdhër të ministrit të Transportit dhe Infrastrukturës z. Edmond Haxhinasto, i cili ka të gjitha prerogativat e mbarëvajtjes / bllokimit të koncesion/-it/-eve.

“Dyrrah”-u zbardh një pjesë të kronikës së kësaj ngjarjeje misterioze, e mbyllur me “happy end”, më 26 nëntor 2014, datë që përkon me 102-vjetorin e ngritjes së flamurit në Durrës, teksa kryebashkiaku z. Vangjush Dako shtron një drekë pune për një delegacion të parlamentit turk.

10 qershor 2014. 

Drejtori i përgjithshëm ekzekutiv i APD, z. Selim Belortaja i drejton shkresë z. Mesut Janar (Yanar):

“Në përgjigje të shkresave të DCT-së nr. 395 dhe 399 të datës 6 qershor 2014, bëhet e ditur se departamenti inxhinierik i APD-së mori në shqyrtim kërkesat për porositjen dhe sjelljen e vinçit të markës TEREX modeli MHC 5150 dhe konkludoi se tregues të këtij vinçi e bëjnë të palejueshëm instalimin në kalatën ku operon DCT”.

Njëkohësisht shkresa e sipërcituar shoqërohej me relacionin teknik mbi kërkesën e “DCT” për furnizimin me vinçin “MHC 5150” me peshë totale 481 tonë, hartuar po më 6 qershor 2014, kur mbërriti shkresa e DCT-së, nga drejtoria e zhvillimit.

Sipas relacionit të nënshkruar nga 7 inxhinierë me në krye zëvendësdrejtorin e përgjithshëm Artjan Qirici, “ky vinç nuk mbështetet plotësisht në strukturën e kalatës 6 të portit të Durrësit, ku kërkohet të operojë”.

Argumentet teknike: “Konkretisht shputat e vinçit nga e sheshit, të cilat transmetojnë ngarkesën maksimale për rastin kritik të barabartë me 46,9 tonë/m2 (sipas katalogëve që ka sjellë DCT-ja), nuk mbështeten plotësisht mbi trarët betonarme të ndërtuar mbi pilota, të llogaritura për këtë qëllim, por vetëm me 35% e sipërfaqes së tyre. Dhe 65% e sipërfaqes së shputave mbështet për më keq mbi kanalin elektrik, i cili mund të përballojë ngarkesën maksimale prej 4 tonë/m2. Nga një përllogaritje e thjeshtë 46,9 tonë/m2 x 65% = 30.485 tonë/m2 (shumë më e madhe se 4 tonë/m2). Theksojmë se kjo vendosje e vinçit e bën operimin me të në terminal jashtë standardeve të marra në konsideratë nga projektuesi teknik, si dhe cenon sigurinë e strukturës së kalatës 6 (aset i APD-së).

Për arsyet e sipërpërmendura, jemi të mendimit që vinçi MHC 5150 nuk është i përshtatshëm për operimin në kalatën 6 (kalata e Terminalit të Kontejnerëve)”.

29 qershor 2014.

Dispeçeria e portit të Durrësit nuk ka lejuar futjen në përpunim të anijes “Tramper”, me një vinç të markës “Terex MHC 5150”, prodhim italian i vitit 2014, me peshë vetjake 440 tonë dhe aftësi ngritëse 150 tonë, me zero orë pune, porositur nga koncesionari turk i DCT-së.

“Dyrrah”-u bisedoi me administratorin e DCT-së z. Mesut Janar (Yanar). Ishte tejet i habitur me bllokimin:

“Nuk e kuptojmë situatën. Jemi në siklet se si t’ua shpjegojmë italianëve këtë që po ndodh. Po bëhemi padrejtësisht rezil në sytë e prodhuesve të vinçit. Nuk e di se si do të vazhdojë kjo histori. Po na bllokohet padrejtësisht vinçi dhe puna”.

I pyetur lidhur me mosmarrëveshjet e mëparshme për rrezikshmërinë e dëmtimit të kalatës nga vinçi i blerë në Turqi, z. Janar sqaroi:

“Për vinçin e blerë në Itali, janë hartuar raporte teknike nga universiteti publik Politeknik dhe ai privat Epoka të Tiranës, që garantojnë se mjeti i fuqishëm ngritës u përgjigjet parametrave, që kërkon kalata”.

Gjithsesi, vinçi u shkarkua në Terminalin Lindor, ku qëndroi pa u vënë në funksionim deri në mes të nëntorit 2014.

17 nëntor 2014.

Dy gazetarë të “Dyrrah”-ut, pasi dështuan të merrnin prononcimin e menaxherit të DCT, z. Mesut Janar, biseduan me zëvendësdrejtorin e përgjithshëm ekzekutiv të Autoritetit Portual Durrës, z. Artjan Qirici, i cili tha se, me gjithë modifikimin e bërë nga firma prodhuese, vinçi nuk mund të operonte në kalatën nr. 6, sipas specialistëve shqiptarë.

“Dyrrah”-ut i tërhoqi vëmendjen thënia e ing. Qiricit se “problemet teknike [të modifikimit të vinçit dhe aftësia mbajtëse e kalatës 6] nuk zgjidhen as politikisht, as me direktivë”.

Z. Qirici, e regjistroi bisedën me celular, por nuk sqaroi më tej se ç’kuptonte me zgjidhje politike apo me direktivë.

Mund të spekulohet për ndonjë trysni diplomatike në krerët e dikasterit, që drejtohet nga LSI-a, të cilët mund t’i kenë dhënë direktivë ing. Qiricit (përfaqësues i PS-së rezident në Tiranë, ndonëse dihen marrëdhëniet e mira të koncesionarit turk-maltez me kryebashkiakun socialist të Durrësit, z. Vangjush Dako) për të mos vazhduar më me bllokimin e vinçit.

Nata, 18 nëntor 2014.

“Dyrrah”-u fotografoi transferimin e vinçit “Terex MHC 5150” nga Terminali Lindor në kalatën nr. 6.

26 nëntor 2014.

“Dyrrah”-u kontakton drejtorin e përgjithshëm ekzekutiv të APD Durrës, ekonomist Selim Belortja (LSI):

“Vinçi është vënë në punë dhe plotëson të gjithë parametrat teknikë për sigurinë në kalatën 6”.

“Dyrrah”-u kontaktoi edhe me zëvendësdrejtorin e përgjithshëm ekzekutiv të APD, inxhinier Artjan Qirici (PS): “Vinçi është në punë në kalatën nr.6”.

“Dyrrah”-u: “Ju, më 17 nëntor 2014, deklaruat: “Megjithë modifikimin e bërë nga firma prodhuese, vinçi nuk mund të operojë në kalatën nr. 6, sipas specialistëve shqiptarë”.

Ing. Qirici: “Është e vërtetë, ashtu thashë. Por të nesërmen, më 18 nëntor 2014, morëm konfirmimin me shkrim dhe garancinë e prodhuesit, që kishte bërë modifikimin, se vinçi nuk dëmton kalatën nr. 6. Së bashku me DCT-në, policinë, forcën e sigurisë, koncesionarët e Terminaleve Lindore dhe Trageteve realizuam me sukses lëvizjen nga kalata lindore në terminalin e kontejnerëve. Ky është një lajm i gëzuar”.

“Dyrrah”-u: “Mësuam se DCT-ja dëshiron të shesë vinçin “Gottwald”i ardhur

më 29 nëntor 2013, por që e bllokuat për të njëjtat arsye si “Terex MHC 5150”.

Ing. Qirici: “Diçka kemi mësuar. Është e drejtë e koncesionarit. Por nuk përjashtohet që edhe këtë vinç ta modifikojë dhe të vazhdojë punën në Durrës”.

Epilog, po më 26 nëntor 2014.

Pasdite, kryetari i bashkisë së Durrësit Vangjush Dako, pasi ka ngritur në një ceremoni festive, në 102-vjetor, flamurin e pavarësisë, ka pritur në një takim kryetarin e parlamentit të Republikës të Turqisë, Xhemil (Cemil) Çiçek dhe delegacionin që e shoqëronte. Dako ka shtruar një drekë pune në restorant “Picante”. Kjo pjesë e vizitës është mbajtur larg syrit të medieve vendore, madje nuk janë shpërndarë as foto për të marrë vesh se kush ishin të pranishëm, ndonëse “Dyrrah”-ut iu tha larg e larg, nga burime bashkiake, se në drekë kishte edhe qytetarë turq që banojnë dhe punojnë në Durrës.

Pas drekës në “Picante”, “Dyrrah”-u ka kontaktuar në amfiteatër me një anëtar të delegacionit, deputet, i cili i ka konfirmuar njohjen e tij me z. Zeki Kaja (Kaya), administrator dhe anëtar i Këshillit Mbikëqyrës të “Durrës Container Terminal” SH.A.

Shënim: Për vinçin “Gottwald” DCT-ja bëri një kurban. Mos vallë dreka e 27 nëntorit 2014 ishte “kurban” modern për “Terex MHC 5150”?

/agjencia e lajmeve “Dyrrah”/

– See more at: http://www.durreslajm.com/investigim/ng%C3%ABr%C3%A7i-5-mujor-i-vin%C3%A7it-t%C3%AB-kontejner%C3%ABve-dhe-zbythja-n%C3%AB-24-or%C3%AB#sthash.Cl2ZVWAj.dpuf

Durrës. Porti: Vinçi i turqve cenon sigurinë e kalatës 6

0 0 New

· Ekskluzive / Koncesionari i Terminalit të Trageteve ka zbatuar praktikën faktit të kryer, teksa solli më 29 qershor 2014 anijen me vinçin italian, kur 19 ditë më parë përfaqësuesi i sovranitetit të shtetit shqiptar bëri të ditur: treguesit e bëjnë të palejueshëm instalimin

· “Autogoli” / Detyrohen jo vetëm të turpërohen para partnerëve italianë, por edhe të paguajnë të gjitha shpenzimet e transportit, plus orëvonesat e anijes holandeze

Nga Thanas Mustaqi

DURRËS, 1 korrik 2014 – Edhe pse janë paralajmëruar nga autoritetet shqiptare qysh më datën 10 qershor 2014 se vinçi i porositur në Itali “cenon sigurinë e strukturës së kalatës 6”, koncesionari i terminalit të kontejnerëve në portin e Durrësit ka dashur të bëjë “të fortin” me shtetin sovran mikpritës, por u ka dalë për hundësh.

Por turqit e pësojnë nga vetvetja, me praktikën e fait accompli (para faktit të kryer) në portin e Durrësit: sollën një vinç pa lejen e të zotit (land-lord), prandaj detyrohen të turpërohen si para partnerëve italianë, por edhe të paguajnë të gjitha shpenzimet e transportit, plus orëvonesat e e anijes holandeze.

E VËRTETA SIPAS KONCESIONARIT

Sikurse ka shkruar “Dyrrah”-u (shih http://www.durreslajm.com/ekonomia/durres-lordi-shqiptar-bllokon-anijen-holandeze-te-turqve), më 29 qershor 2014 dispeçeria e portit të Durrësit nuk ka lejuar futjen në përpunim të anijes Tramper, me flamur të Holandës. Transportuesi, i regjistruar në Amsterdam, ka mbërritur në radë, në orën 8 paradite.

Temper-i është nisur nga porti italian i Monfalkones (Monfalcone) më 27 qershor 2014, ora 5:31, me një ngarkesë të posaçme. Në bord është një vinç i markës Terex MHC 5150, prodhim italian i vitit 2014, me peshë vetjake 440 tonë dhe aftësi ngritëse 150 tonë, me zero orë pune (në zhargon: vinç “arke”), porositur nga koncesionari turk DCT (Durres Container Terminal – Terminali i Kontejnerëve Durrës) sha.

“Dyrrah”-u bisedoi më 29 qershor 2014 me administratorin e DCT-së z. Mesut Janar (Yanar). Ishte tejet i habitur me bllokimin: “Nuk e kuptojmë situatën”, tha z. Janar. “Jemi në siklet se si t’ua shpjegojmë italianëve këtë që po ndodh. Po bëhemi padrejtësisht rezil në sytë e prodhuesve të vinçit. Nuk e di se si do të vazhdojë kjo histori. Po na bllokohet padrejtësisht vinçi dhe puna”, tha i dëshpëruar z. Janar. I pyetur nga “Dyrrah”-u lidhur me mosmarrëveshjet e mëparshme për rrezikshmërinë e dëmtimit të kalatës nga vinçi i blerë në Turqi, z. Janar sqaroi se për këtë të blerë në Itali, janë hartuar raporte teknike nga universiteti publik Politeknik dhe ai privat Epoka të Tiranës, që garantojnë se mjeti i fuqishëm ngritës u përgjigjet parametrave, që kërkon kalata.

BUMERANGU

Të martën, më 1 korrik 2014 “Dyrrah”-u mësoi se anija po vazhdonte të qëndronte e bllokuar në radë.

Ndërkohë, drejtoria e përgjithshme ekzekutive e shoqërisë publike / shtetërore Autoriteti Portual Durrës (APD) sha i vuri në dispozicion portalit durreslajm.com një shkresë të 10 qershorit 2014 (shih faksimilen) që CEO (drejtori i përgjithshëm ekzekutiv) i APD sha, z. Selim Belortaja i drejtonte z. Mesut Janar (Yanar), administrator i kompanisë Durres Container Terminal (DCT), për dijeni z. Eduart Seitaj (Njësia e zbatimit të projektit mbi koncesionin e Terminalit të Kontejnerëve të porit të Durrësit në Ministrinë e Transportit dhe Infrastrukturës) dhe z. Gentian Beqiri, kryetar i këshillit drejtues të APD sha, pra, 19 ditë para se të mbërrinte anija holandeze në radën e portit.

Kështu turqit e pësojnë nga vetvetja, me praktikën e fait accompli (para faktit të kryer) në portin e Durrësit: sollën një vinç pa lejen e të zotit (land-lord), prandaj detyrohen jo vetëm të turpërohen para partnerëve italianë, por edhe të paguajnë gjithë shpenzimet e transportit, plus orëvonesat e anijes holandeze.

BELORTAJA MË 6 QERSHOR 2014: I PALEJUESHËM INSTALIMI

Në përgjigje të shkresave të DCT-së nr. 395 dhe 399 të datës 6 qershor 2014, bëhet e ditur se departamenti inxhinierik i APD-së mori në shqyrtim kërkesat për porositjen dhe sjelljen e vinçit të markës TEREX modeli MHC 5150 dhe konkludoi se tregues të këtij vinçi e bëjnë të palejueshëm instalimin në kalatën ku operon DCT.

Njëkohësisht shkresa e sipërcituar shoqërohej me relacionin teknik mbi kërkesën e “DCT” për furnizimin me vinçin “MHC 5150” me peshë totale 481 tonë, hartuar po më 6 qershor 2014, kur mbërriti shkresa e DCT-së, nga drejtoria e zhvillimit.

Sipas relacionit të nënshkruar nga 7 inxhinierë me në krye zëvendësdrejtorin e përgjithshëm Artjan Qirici, “ky vinç nuk mbështetet plotësisht në strukturën e kalatës 6 të portit të Durrësit, ku kërkohet të operojë”.

Meqë ky rast ka ngjallur interes në specialistë, politikanë dhe lexuesin e gjerë, po citojmë të plotë mendimin e ekspertëve të portit të Durrësit.

ARGUMENTET TEKNIKE

“Konkretisht (siç duket në vizatimin bashkëngjitur) shputat e vinçit nga e sheshit, të cilat transmetojnë ngarkesën maksimale për rastin kritik të barabartë me 46,9 tonë/m2 (sipas katalogëve që ka sjellë DCT-ja), nuk mbështeten plotësisht mbi trarët betonarme të ndërtuar mbi pilota, të llogaritura për këtë qëllim, por vetëm me 35% e sipërfaqes së tyre. Dhe 65% e sipërfaqes së shputave mbështet për më keq mbi kanalin elektrik, i cili mund të përballojë ngarkesën maksimale prej 4 tonë/m2. Nga një përllogaritje e thjeshtë 46,9 tonë/m2 x 65% = 30.485 tonë/m2 (shumë më e madhe se 4 tonë/m2). Theksojmë se kjo vendosje e vinçit e bën operimin me të në terminal jashtë standardeve të marra në konsideratë nga projektuesi teknik, si dhe cenon sigurinë e strukturës së kalatës 6 (aset i APD-së).

Për arsyet e sipërpërmendura, jemi të mendimit që vinçi MHC 5150 nuk është i përshtatshëm për operimin në kalatën 6 (kalata e Terminalit të Kontejnerëve).

Ing. Vilma Shehu, ing. Kristaq Goga, ing. Gjergj Kota, ing. Alqi Loli, ing. Redi Sefa, ing. Luan Ballshi (drejtor i drejtorisë së zhvillimit), ing. Artjan Qirici (zëvendësdrejtor i përgjithshëm)”.

P.S.: “Dyrrah”-u, duke mos marrë përsipër të bëjë ekspertin teknik, njofton DCT-në se është i hapur të botojë mendimin alternativ të universiteteve Epoka dhe Politeknik të Tiranës.

KLSH

Ndërkohë po citojmë diçka nga raporti i Kontrollit të Lartë të Shtetit (KLSH), që konfirmon dhe shkrimet e botuara në durreslajm.com (shih në:http://www.durreslajm.com/investigim/bllokimi-i-portit-te-durresit-alarmohet-kryeministri-rama; http://www.durreslajm.com/investigim/durres-kurumi-i-bllokon-837-kontejnere-te-vitit-te-ri; http://www.durreslajm.com/ekonomia/britaniket-rishikoni-koncesionin-e-kontejnereve-sipas-interesit-kombetar; http://www.durreslajm.com/ekonomia/durres-vijon-defekt-vinci-120-tone-dy-anije-rrezikojne-janarin etj.), por nuk e kuptojmë pse nuk vepron Ministri i Transportit dhe Infrastrukturës, z. Edmond Haxhinasto.

“Vërehet mungesë kompetence, kapacitetesh dhe profesionalizmi nga ana e operatorëve privatë në operimin e terminaleve në koncesion. Kjo veç të tjerash shprehet qartë edhe në mosmirëmbajtjen dhe keqpërdorimin e pajisjeve të huazuara nga APD-ja, të cilat janë përgjegjësi e koncesionarit (rasti i dëmtimit të një vinçi nga koncesionari “Durrës Kurum Shipping & Global Liman Isletmeleri a.s. & Mariner”)”.

“Nuk dëshmohet kryerja e investimeve sipas angazhimeve së kontratës së koncesionit. Ky investim është pothuaj inekzistent ose i gabuar (rasti i blerjes së një vinçi nga koncesionari “Durrës Kurum Shipping & Global Liman Isletmeleri a.s. & Mariner”)”.

/agjencia e lajmeve “Dyrrah”/

 

– See more at: http://www.durreslajm.com/investigim/durr%C3%ABs-porti-vin%C3%A7i-i-turqve-cenon-sigurin%C3%AB-e-kalat%C3%ABs-6#sthash.Si7J4DIK.dpuf

Gegen den Ex-Hafen Direktor Eduart Ndreu, wurde das Ermittlungs Verfahren eingeleitet

Die PD Sokol Olldashi Mafia mit Dritan Burgija, und 16,9 Millionen Euro Schaden im korrupten Hafen Durres durch die Eduard Ndreu Bande

Erpressung, Deutscher Bestechungs Lobbyismus und alle Lizensen im Debakel rund um die Hafen Durres werden überprüft

Man hat einen gigantischen Super grossen Kran, gekauft, den Transport nach Durres bezahlt nur hat man keinerlei Genehmigung der Hafen Behörde, wo die Boden Belastung des bestellten Kranes, für Container wieder einmal, ein Vielfaches zu hoch ist, und den Boden sehr schnell zerstören würde, der überwiegend nicht einmal im Untergrund ein Stahl Beton Standard ist nach heutigen Maßstäben. Ca. 1 Meter unter dem Beton ist nicht einmal ein Stein Grund, sondern ausgebaggter Lehm überwiegend, weil es damals vor 80 Jahren den Italienern um Schnelligkeit eines Hafen Baues ging, als man in Albanien einmarschierte.
Warum sich ein erfahrener Chef des Freeport von Malta dort einkaufte und das Chaos übernahm ist verwunderlich. Naiv hat man jeden Unfug der Türken geglaubt, weil man unbedingt sich in Durres etablieren wollte, wo ein Rechts freier Raum herrscht ab ca. 2007, als Sokol Olldashi damals übernahm.

Profi Türkischen Firmen hatten sich vor Jahren zurück gezogen und heute sind wohl Amateure am Werke, welche nicht planen können bei den Türken, welche eine der dubiosen Lizensen im Hafen besitzen.

Ein gebrauchter Kran TEREX Modell MHC 5150 kosten bereits:Price:$2,216,800.00 (USD). In Genau werden solche Kräne benutzt, für Container Verladung.

Der bankrotte Hafen von Durres im Container Chaos, weil die Kräne nicht funktionieren und jeder stehlen kann

Im Hafen Durres herrscht nur noch Chaos, wobei das Kran Desaster, eine Art Verblödung ist: Durres zieht halt alle Ratten an, welche es Weltweit gibt, wobei nun die absolute Inkompetenz der Türken dazu kommt.

Warum erkundigt man sich vorab nicht, ebenso bei der Hafen Behörde, welche Kräne bis zu welcher Belastung des Bodens aufstellen kann und darf?

Eine neue Strategie, oder nur ein aufwärmen. Die ersten Strassen durch China sind schon in Bau, wie bei Burrel.

Wird der Balkan Teil der Seidenstraße?

Wird der Balkan in die Neue Seidenstraße eingebunden? Der Samen dafür wurde letztes Jahr auf der China-Südosteuropa-Konferenz in Bukarest gelegt. China hat noch eine weitere Konferenz in diesem Monat in Belgrad auf den Weg gebracht, um diesen Prozeß weiter voranzutreiben.

Wenn man das Verhältnis zwischen Albanien und China genauer betrachtet, wird unterstrichen, daß China dabei ist, den Balkan in die neuen „Seidenfäden“ einzuspannen. Albanien ist ein Land, das ein historisches Bündnis mit China hatte. Von 1962 bis etwa 1970 war Albanien das einzige Land, das mit China verbündet war, und China war das einzige Land, mit dem Albanien damals wirtschaftliche Verbindung pflegte. Diese besondere Beziehung erlebt zur Zeit eine Renaissance, die sehr vielversprechend ist und dabei einen ganz anderen Charakter hat.

Albaniens neuer Premierminister Edi Rama war in September auf einem dreitägigen Staatsbesuch in China. Rama nahm am Weltwirtschaftsgipfel in Tianjin teil und hatte unter anderem Treffen mit Chinas Premierminister Li Keqiang. Chinas Premierminister betonte auf diesen Treffen, wie viel die engen Beziehungen zu Albanien für China bedeuten. Er sagte, China und Albanien hätten eine weitreichende Perspektive für eine Zusammenarbeit in den Bereichen Energie, Bergbau, Landwirtschaft und Infrastruktur.

China ist bereit, mehr Qualitätsprodukte aus dem Bereich der Landwirtschaft und des Bergbaus aus Albanien zu importieren und gleichzeitig chinesische Firmen zu unterstützen, die in Albaniens Infrastruktur investieren – insbesondere in den Bau der Autobahn, die Albanien mit Makedonien verbindet. Diese Autobahn ist ein Teil der Verbindung, die als der Paneuropäische Verkehrskorridor 8 bekannt ist, der die Adriaküste mit dem Schwarzen Meer verbindet und ein Teil der Verbindung der Neuen Seidenstraße ist.

Premierminister Rama begrüßt Chinas Unternehmungen in Albanien und ist fest entschlossen, die traditionelle Freundschaft mit China zu vertiefen. Er sprach in seiner Rede an der Wirtschaftsuniversität von Tianjin von dem historisch komplexen Bündnis dieser beiden Nationen, das in der jüngsten Geschichte eine neue Dynamik bekommen hat.

Edi Ramas Regierung hat den Bau der Autobahnverbindung zwischen Albanien und Makedonien (Korridor 8) und den Ausbau der Hafenstadt Shëngjin zu einem modernen Hafen als Bindeglied zum Adriatischen Meer als ein wichtiges nationales Projekt Albaniens angekündigt. Dadurch wird die Adria quer durch den Balkanraum mit dem Schwarzen Meer verbunden. Der Bau dieser Projekte wird als wichtiger Katalysator für die wirtschaftliche Aufbaupolitik Albaniens und der Region gesehen. Mit China im Rücken wird diese Entwicklung für Albanien und den Balkan eine reale Möglichkeit werden.

http://www.solidaritaet.com/neuesol/2014/50/albanien.htm

Das Betrugs und Korruptions Spektakel geht weiter: Rekord verdächtige Dreistigkeit, vor 2 Jahren:

Pleite Veranstaltung mit gefälschten Bank Garantien um AlbPetrol und Frank Wisner

Ilir Meta’s Mafia Familie Dervishi und die Phantom Show mit der AlbPetrol Privatisierung

Die Phantom Firma Sky Petroleum, fordert 1 Milliarde $ Schadens Ersatz von Albanien 

Keine der Erd Öl Firmen, wie Bankers Petrol, zahlt Steuern, oder Abgaben in Albanien, wobei der Minister Naco, selbst erklärt, das man zu Kontrollen nicht in der Lage ist. Jahres Export 425 Millionen €!

Experte Pajtim Bello: die gesamte Albpetrol Privatisierung ist illegal und ein Betrug 

LSI Mafia Geschäfte, welche das Land ruinieren, erneut mit Hilfe der Deutschen.

Tradition: Deutsche Entwicklungshilfe im Nichts: Dhermi, Gjirokastre Projekte mit der Skrapari und PD Bande LSI mit Nikollaq Neranxi und Co.

* Merkwürdige Geschichten rund um neue Draht Seile für die Elektro Kräne

Durrës. Porti, litarë elektrovinçash në Pire dhe gafat administrative

 0  23  23

•Dy kundërvajtjet / Nuk vihen NIPT-et e konkurruesve dhe shndërrohet emri i fituesit nga ELENI KORONAKI në D. KORONAKIS S.A.

DURRËS, 13 dhjetor 2014 –  Drejtoria ekzekutive e ndërmarrjes publike / shtetërore “Autoriteti Portual Durrës” (APD) njoftoi, më 9 dhjetor 2014, se, më 24 nëntor 2014, ishte lidhur kontratë me firmën greke të Pireut “D. KORONAKIS” S.A për blerje litarësh çeliku Ø 10-36, për elektrovinçat, me vlerë gjithsej 68 988 euro.

Për tenderin e hapur e të zhvilluar më 30 tetor 2014, për litarët e elektovinçave ishte vënë në dispozicion fondi limit prej 14 227 200  lekë pa tvsh, nga të ardhurat e vetë institucionit.

Në garë morën pjesë 4 konkurrues, por APD-ja, që ka bërë me qindra tenderë, nuk ka zbatuar ligjin ku kërkohet vënia e NIPT-it, pasi tri firmat shqiptare, me emrat e paraqitur nga komisioni i vlerësimit të ofertave, s’figurojnë në Qendrën Kombëtare të Regjistrimit (QKR). Ja lista e pjesëmarrësve sipas APD-së:

EKSPO SISTEM SH.P.K me vlerë të ofruar 12 772 000 lekë.

ELENI KORONAKI, me vlerë të ofruar         9 638 313 lekë.

M.B.KURTI SH.P.K, me vlerë të ofruar        11 802 400 lekë.

START-CO SH.P.K, me vlerë të ofruar         13 939 200 lekë.

Normalisht, për ofertën me vlerë më të ulët u klasifikua e para ELENI KORONAKI, me vlerë të ofruar 9 638 313 lekë (me 67,7 për qind të fondit limit). Por nuk është aspak serioze për një administratë me përvojë të mos bëjë renditje sipas vlerës – nga më e ulëta te më e larta.

Po ashtu bie në sy fakti se “luhet” me emrin e firmës: më 3 nëntor 2014 APD-ja e cilëson konkurrentin si ELENI KORONAKI (pa “S” në fund), më 9 dhjetor 2014, e bën D. KORONAKIS S.A. Nga sajti i firmës mësohet se znj. Eleni Koronaki(s) është bashkëthemeluese, në vitin 1967, e firmës së njohur të prodhimit të litarëve prej çeliku “D. Koronakis” S.A., por kjo gjë nuk e përligj gafën, për të mos thënë, kundërvajtjen ligjore. Të paktën, në buletinin e agjencisë së prokurimit publik të ishte bërë sqarimi për arsyet e shndërrimit të emrit zyrtar të fituesit të tenderit.

Këtë gjë e di mirë dhe zëvendësdrejtori i përgjithshëm ekzekutiv i APD-së, inxhinier dhe administrator i shkëlqyer dhe me përvojë të madhe si në Shqipëri dhe në Pire të Greqisë (ku ka punuar në “Hilo- Lines”, “Sea-Coral”, “Hydrofoil`s & Cargo Ship”), ish-kryetar i degës së PS në shtetin helen, z. Artjan Qirici.

/th.m. agjencia e lajmeve “Dyrrah”/

– See more at: http://www.durreslajm.com/ekonomia/durr%C3%ABs-porti-litar%C3%AB-elektrovin%C3%A7ash-n%C3%AB-pire-dhe-gafat-administrative#sthash.kIOSVfJo.dpuf

Die Staats Kontrolle SAI, stellt 18 Millionen € Schaden fest, durch Betrugs Geschäfte am Ost Kai im Hafen Durres durch Eduart Ndreu

9 Gedanken zu „Die Korruptions Wunder des Transport Minister: Edmond Haxhinasto: Ngërçi 5-mujor i vinçit të kontejnerëve dhe zbythja në 24 orë“

 1. Jetzt wird über Sicherheit geschwafelt, weil International bewiesen wurde, was seit jahren bekannt ist. vor allem am Ost Kai gehen Waren ohne jede Kontrolle aus dem hafen, inklusive Container, wo Kokain versteckt ist. ebenso Treibstoff und Mehl aller Art.

 2. Wohin soll das nur mit dem korrupten Verbrecher führen, wo öffentlich diskutiert wird, das es einen Minister Wechsel gibt.

  25 € bezahlen Mazedonische LKW’s weniger auf den Fähren, weil die Hafen Gebühr billiger ist, und weitere Exklusive Rechte. Also wird z.B. Peroni Biert aus Italien (ziemlich schlechte qualität) nun mit Mazedonischen LKW’s transportiert.

  Kamionistët shqiptarë diskriminohen në Portin e Durrësit
  0 219 219

  24 janar 2015 – Titulli i këtij shkrimi mund të duket si paradoks, sepse normalisht në një vend normal nuk mund të diskriminohen kamionistët vendas në portin kryesor të vendit, për të privilegjuar të huajt. Fatkeqësisht Shqipëria nuk është vend normal. Ministria jonë e transporteve ka liçensuar në linjat detare Shqipëri-Itali gjithfarë tragetesh “pensionistë” me pronarë grekë.

  Të tilla tragete, duke pasur parasysh edhe fatkeqësinë e tragetit Norman Atlantic në fund të vitit të kaluar, duhet të përfundojnë për skrap jo të transportojnë pasagjerë e automjete. Pikërisht pronarët e këtyre trageteve kanë guximin deri në pafytyrësi të ofrojnë tarifa preferenciale për kamionët me targa maqedonase duke diskriminuar kamionët shqiptarë. Normalisht pritej të privilegjoheshin kamionët me targa shqiptare, sepse të qenit vend me dalje në det si Shqipëria, ndër të tjera të krijon automatikisht privilegje të tilla. Te ne ndodh absurdi jo vetëm, që nuk privilegjohen, por “masakrohen” kamionët shqiptarë.

  Trageti Bridge i European Seaways në Linjën Bari-Durrës në 20 janar 2015 për kamionët maqedonas aplikon një tarifë transporti prej 335 eurosh në një drejtim, ndërsa për kamionët me targa shqiptare aplikon tarifën prej 360 erosh. Në një udhëtim vajtje-ardhje për çdo kamion shqiptar transportuesi ynë humb fiks 50 euro. Po sjellim një shembull në qindra e qindra raste kamionët maqedonas të firmave Dauti Transport dhe Rive Sped me targa SK 958 TB apo SK 154 AC ngarkuar me Birra Peroni për tregun shqiptar në të njëjtin traget, për të njëjtin rejs paguan 335 Euro, ndërsa mjetet shqiptare me ngarkesë për firmën Conad Albania apo për firmën Royal SHPK me targa TR 5708 E dhe AA 052 GY paguan 360 euro.

  Pikërisht këto tarifa diskriminuese ulin aftësinë konkurenciale të spedicionerëve shqiptarë. Më troç paratë, që duhet t’i fitojnë shqiptarët në Portin shqiptar të Durrësit i fitojnë qyl maqedonasit. Aftësitë konkuruese të firmave shqiptare dëmtohen edhe më shumë nga dy faktorë të tjerë, për të cilët është fajtore qeveria shqiptare qoftë me korrupsionin e administratës doganore, qoftë me kompleksin e inferioritetit të zyrtarëve shqiptarë përfshirë Kryeministrin Rama kundrejt homologëve të tyre europianë. Apo edhe ballkanikë.

  Pikërisht, korrupsioni i doganierëve shqiptarë kryesisht në Qafë Thanë edhe në Bllatë e Gorricë në vulosjen e dizvoltave (leje speciale transporti mallrash me kamion tonazhi të madh) të mjeteve me targë maqedonase është faktori i dytë, që dëmton konkurencën e spedicionerëve dhe autotransportuesve shqiptarë. Pra edhe ky faktor bën, që paratë të “emigrojnë” në Maqedoni me rezultatin më pak fitime për sipërmarrësit shqiptarë, më pak vende pune për shoferët shqiptarë më pak të ardhura tatimore për shtetin shqiptar, por më shumë rryshfete për nëpunësit e shtetit shqiptar.

  Faktori i tretë është taksa absurde dhe anakronike e vendosur në Itali, që në kohën e “qepës” për kamionët me targa shqiptare. Të paktën, që në kohën e Ministrit të transporteve Bitincka nja 20 e kusur vjet më parë, pala italiane ka premtuar se do ta heqë këtë taksë. Tashmë në janar të vitit 2015 kjo taksë “legjendare” me siguri ka për tu hequr, kur të vinë kalendat greke. Në 30 dhjetor 2014 Kryeministri i Italisë Renci në prani të homologut shqiptar premtoi që kjo taksë famëkeqe do hiqej në 10 ditëshin e parë të janarit. Kryeministri Rama madje e falenderoi homologun Renci për këtë premtim.

  Jemi pothuajse më 25 Janar, taksa nuk është hequr ende. Kamionistët shqiptarë kanë të drejtë të thonë që kryeministri Renci na u shndërrua në Kryeminstrin rrenci (gënjeshtari). Kryeministri shqiptar edhe ministri i linjës Haxhinasto si “durimmëdhenj” që janë, mbeten në pritje të ardhjes së Kalendave greke, që përmendëm më sipër.

  Gjejmë rastin t’i kujtojmë ministrit Haxhinasto se në rokadën e pritshme LSI-PS ( Ministrinë e arsimit e merr LSi-ja duke i dhënën PS-së në këmbim ministrinë e transporteve), ai ka shumë mundësi të mbetet pa portofol ministerial, kështu që do të ishte një akt prej xhentëllmeni e prej patrioti shqiptar, nëse trageteve karrakatina greke do tua vinte kufirin te thana. Mjafton, që grekët t’i kërcënosh me heqje liçense për tragetet e tyre 30-50 vjeçarë, që ata menjëherë të ndalojnë aplikimin e tarifave diskriminuese në kurriz të autotransportatorëve shqiptarë.

  Z. Haxhinasto por edhe kryeministrit Rama u kujtojmë fatin e atyre shqiptarëve, që ndonëse përfaqësues të dyerve të mëdha, ndonëse me merita patriotike u damkosën si tradhëtarë, sepse në vitin e largët 1939 i çuan kurorën e Skënderbeut, mbretit Perandor Viktor Emanuelit III. Mbas 70 e kusur vjetësh pasardhësit e tyre të shumëvuajtur në dekadat e komunizmit përsëri duhet të vuajnë tradhëtinë e gjyshërve dhe stërgjyshërve të tyre siç shkruante edhe ZP-ja në editorialin e saj të 29 nëntorit 2014.

  Sot nuk ka më as Viktor Emanuel, as kurorë Skënderbeu, por tradhëtia kombëtare mbetet, qoftë edhe në formën e tarifave diskriminuese. E majta shqiptare ka një të kaluar plot njolla në këtë drejtim. Kujtojmë këtu kaucionet (garancitë) doganore, që aplikonte administrate doganore shqiptare për shkak të shkresave të kundërligjshme të ish-ministrit Angjeli në vitin 1999 duke diskriminuar Portin e Durrësit dhe duke privilegjuar Portin e Gumenicës.

  Të tilla akte anti-shqiptare e anti-kosovare nuk duhet të përsëriten më, qoftë edhe në një formë pakëz më të kamufluar si rasti i tarifave diskriminuese që trajtuam më sipër.
  – See more at: http://www.durreslajm.com/opinione/kamionist%C3%ABt-shqiptar%C3%AB-diskriminohen-n%C3%AB-portin-e-durr%C3%ABsit#sthash.nQwkPjQn.dpuf

 3. wie Deutsche Minister, treibt man sich nun in Katar herum.

  – Gazeta Telegraf – http://gazetatelegraf.com

  Haxhinasto me homologun e Katarit diskutohet linja direkte Doha-Tiranë

  Posted By Gazeta Telegraf On 10/03/2015 @ 11:32 In Ekonomi | No Comments

  haxhinasto ne katarDOHA – Ministri i Trasportit dhe Infrastrukturës, Edmond Haxhinasto zhvilloi sot një një takim zyrtar me Ministrin e Transportit të Katarit Al Sualiti, gjatë vizitës së tij, si pjesë e delegacionit të vizitës së Presidentit Nishani në shtetin e Katarit.

  Të dy ministrat diskutuan për e bashkëpunimit midis dy institucioneve dhe u fokusuan në konkretizimin e frymës së bashkëpunimit. Në këtë takim u diskutua gjithashtu për realizimin e disa marrëveshjeve dypalëshe, si dhe për firmosjen së shpejti të marrëveshjes për transportin detar.

  Në takim u ra dakord edhe për hapat konkrete që duhen ndërmarrë në funksion të vendosjes së një linje direkte fluturimi Doha-Tiranë.

  Ministrat Haxhinasto dhe Al Sulaiti u ndalën në projektet e investimeve të shtetit të Katarit në infrastrukturën e Shqipërisë dhe për këtë qëllim, Ministri i Katarit do të vizitojë së afërmi vendin tonë.

  Article printed from Gazeta Telegraf: http://gazetatelegraf.com

  URL to article: http://gazetatelegraf.com/haxhinasto-me-homologun-e-katarit-diskutohet-linja-direkte-doha-tirane/

  Click here to print.

  Copyright © 2012 Gazeta Telegraf. All rights reserved.

 4. Wenn diese korrupte Bande kommt, werden keine Hafen Probleme gelöst. Auch in Vlore nur Erpressung!

  Aktualitet
  19 Maj 2015 – 09:07 | përditesuar në 14:54
  Shkelen grafikët, trageti ankorohet
  në portin e Vlorës me 6 orë vonesë
  Ministri Haxhinasto: Do gjobisim agjencitë – See more at: http://shqiptarja.com/Aktualitet/2731/vonesa-n–porte-se-nuk-zbatohen–grafik-t-ministriagjobisim-agjencit–293256.html#sthash.C6fJC0z9.dpuf

 5. Obwohl der Transport Minister Edmond Haxhinasto, mit den Chinesen über einen Container Hafen dort verhandelt, gibt er für 35 Jahre einer bekannten Verbrecher Familie (Mazreku), eine Hafen Projekt Genehmigung für 35 Jahre, was er ebenso nicht darf, nur das Councel der Regierung, + zuvor natürlich Bürgermeister von Shengin.

  Er schwafelt was das man nun 3 Monate Vertrags Details verhandeln will, weil es keine Baugenehmigung gibt, sondern erneut nur eine vorläufige Projekt Benehmigung. Original Erpressungs Methode der LSI Partei des Frankensteins der Albanischen Politik: Ilir Meta, mit Edmond Haxhinasto, weil der Premier Minister Edi Rama, die Chinesen vor allem bevorzugt.

  Shengin

  http://shqiptarja.com/Aktualitet/2731/port-jahtesh-n–sh-ngjinfinancojn–disa-kompaniministria-730-mln-lek–338654.html

 6. im Hintergrund der überschwere fahrbare Kran, für den Hafen nicht zugelassen, nur mit der Erlaubniss eines vollkommen inkompetenden, korrupten Ministers.

  Nun muss die Mole erneuert werde mit Millionen Aufwand, die überteuren grossen Fender gingen in den Sonder Müll.

 7. Die Albanische Regierung hält keinerlei Verträge ein, manipuliert dann aber Gelder, interpretiert einseitig, ignoriert Fakten, was zu unzähligen Abitrage Gerichtsverfahren führte, auch wegen absoluter Inkompetenz und ständigen Wechsel der Verantwortlichen, wo Idioten und Kriminelle im Klientel System die Posten erhalten.

  Die Regierung kündigt die Bauverträge mit der Italienischen Baufirma „“Serenisima”“ welche den Vlore By Pass bauen wollte, zuvor unter Sokol Olldashi und Berisha noch den Fiere By Pass. Bei Vertrags Abschluß wurden 30 Monate Bauzeit garantiert am 20.Mai 2015 und mit 35,5 Millionen € Kosten.

  EU Mafia: Hirnlose EU Bauschrott Finanzierung seit 20 Jahren

  Shkumbin: Bauschrott EU finanziert und ohne Drainage und Stahl

  Real gibt es enorme Schulden der Regierung, auch der Vorgänger Regierung bei Baufirmen, welche teilweise 2 Jahre auf ihr Geld warten und deshalb Finanz Garantien haben wollen. Das verschweigt die Regierung, das die Baufirma keinerlei Garantien erhielt. noch wann je das Geld bezahlt wird, also baute man nicht, wartete das dieser Vertrags Punkt erfüllt wird. Die Österreichische „Alpine“ ist am eigenen Sumpf, Null Controlling in die Insolvenz gegangen, wie die grösste Slowenische Baufirma ebenso am Schluß im Mafia Hafen Durres aktiv.

  EU Projekt mit Lefter Koka, Edmond Haxhinastor

  EU finanzierte Bauschrott Strassen und Brücken brachen zusammen bei etwas Regen und Schnee

   

  Referimi i mangët i së shkuarës si mbrojtje për veten dhe Haxhinaston

  Postuar në 14 Maj, 2017 01:07

  Anulimi i kontratës me kompaninë italiane “Serenisima” që kishte fituar tenderin për ndërtimin e By Pass-ve të Fierit e Vlorës e detyron qeverinë të rihapë garën për këto dy vepra të rëndësishme të infrastrukturës rrugore, pjesë e korridorit të Jugut që duhet të ishin përmbyllur brenda këtij katërvjeçari. Kryeministri ka dhënë për herë të parë sqarime mbi zvarritjen e punimeve dhe dështimin e bashkëpunimit me kompaninë italiane, madje duke shprehur një lloj keqardhje për kontratat skandaloze të nënshkruara në të shkuarën. “Koha e shkuar” e firmosjes së kontratave në këtë rast lihet të nënkuptohet si diçka jashtë përgjegjësive të kësaj qeverie, dhe që çuditërisht nuk ngarkohet me akuza për paraardhësin apo kundërshtarin.

  “Më vjen shumë keq që nuk kemi arritur dot të bëjmë gjënë që është pritur dhe që kemi dashur të bëjmë përsa i përket Bypassit të Fierit dhe By-pass – it të Vlorës për shkak të një kontrate skandaloze të nënshkruar më parë. Një nënkontraktimi edhe më skandaloz me çmime të pamundura dhe një sërë historish të hidhura që praktikisht na kanë çuar në pozicionin e detyruar që të anulojmë kontratën dhe të rihapim garën nga e para”-deklaroi kreu i qeverisë në një takim me operatorë turistikë në Vlorë.

  Perifrazimi i mangët i së shkuarës në këtë rast nuk e përjashton qeverinë e kryeministit në fjalë nga përgjegjësitë. Kjo pasi njëra prej kontratave, ajo për By Pass-in e Vlorës është nënshkruar nga qeveria e tij në 20 Maj 2015. Firma u hodh nga ish-ministri Edmond Haxhinasto dhe Drejtori i Pergjithshem, i kompanisë “Serenisima” Giuseppe Nardi, http://acp.al/news/743/53-milione-euro-per-Bypassin-e-Vlores,-firmoset-kontrata-me-kompanine-ndertuese/. Kontrata e firmosur parashikonte një afat prej 30 muajsh për ndërtimin e Bypassit të Vlorës, një segment rrugor me gjatësi 29 km. Vlera e punimeve të këtij aksi kapte shifrën e 35.5 milionë eurove.

  Madje vetë kryeministri Rama asokohe inspektoi punimet me ministrin Haxhinasto dhe premtuan përfundimin në kohë – „Përfundimi brenda afatave të pranverë 2016, do të sjellë zhvillim jo vetëm për zonën dhe qytetarët e Fierit dhe Vlorës, por ky është dhe një aks i rëndësishëm që do të lehtësojë fluksin e qarkullimit gjatë sezonit turistik„-deklaronte asakohe Haxhinasto në krah të zotit Rama. http://www.transporti.gov.al/al/newsroom/lajme/rama-dhe-haxhinasto-inspektojne-punimet-ne-bypass-in-e-fierit&page=8

  Skandali është se qeveria e zotit Rama përzgjodhi për të ndërtuar By Pass-in e Vlorës, kompaninë “Sereniserima”, të njëjtën që kishte zgjedhur qeveria Berisha për ndërtimin e By Pass-it të Fier, kontratë e firmosur 3 muaj para zgjedhjeve të qershorit 2013 nga ish-ministri i Transporteve Sokol Olldashi. Dhe këtu alibitë për kontrata skandaloze të së shkuarës më së paku tregojnë se qeveria e zotit Rama ka operuar me të njëjtat standarde dhe të njëjtët klientë të qeverisë së kaluar. Megjithatë kryeministri e kaloi gjithë këtë situatë me një fjalim të ndjerë, madje dha edhe zgjidhjen duke iu referuar rihapjes së tenderit për dy By Pass-et.

  “Por besoj që me këtë zgjidhje të dhimbshme edhe kjo është një çështje që do të adresohet në një kohë të arsyeshme dhe nuk do zvarritet pafundësisht. Kështu që thënë të gjitha këto, patjetër që pa ma thënë ju, e di që keni nevojë për më shumë, doni akoma më shumë dhe e vërteta është që ajo që mbetet për t’u bërë është shumë më tepër”- deklaroi kreu i qeverisë në takimin me operatorë turistikë në Vlorë.

  Haxhinasto u shkarkua si ministër i Transporteve me motivacionin se do punonte për programin elektoral të LSI-së, një manovër e ngjashme me shkarkimin e 4 ministrave së fundmi nga zoti Rama, veprime pas të cilave duket se nuk qëndrojnë vetëm nevojat e partisë, por çështje që ose mbeten pa përgjigje dhe përgjegjës ose kalohen me referime

Schreibe einen Kommentar