Desaster: 400 Millionen € Steuerschulden, haben ausl. Unternehmen und Konzessionare in Albanien

Das Privatisierungs Desaster, Betrug rund um Bestechung in Fortsetzung. Die meisten Firmen haben ein Familien Mitglied eines Politik Gangster Clans in der Verwaltung, Vorstand, oder in Positionen wo man nur abkassiert im Erpressungs Modell. Kopie aus Deutschland, identisch wie mit den Kirch Verträgen mit Helmut Kohl, Waigel und Co.

“Amnesty for foreign concessionary companies, damaging and unacceptable”

By   /   22/08/2016  /   No Comments

buxhukuThe largest organization of industrial Albanian and foreign businesses in Albania, Konfindustria, is against the fiscal pardoning that favors foreign concessionary companies at an amount of 400 million euros

Tirana, 22 August 2016/Independent Balkan News Agency

By Edison Kurani

In Albania, the largest organization of industrial Albanian and foreign businesses, says that it is against the inclusion in the fiscal amnesty of those businesses that act in conditions of closed markets and lack of competition.

This organization says that it is unfair for foreign businesses which benefit state privileges in the form of concessions or public-private partnerships, to be offered fiscal amnesty.

The head of the organization, Gjergj Buxhuku explains why the tax amnesty proposed by the government is economically damaging for the country.

“Such act has serious long-term consequences for economic development, wellbeing and dignity of Albanian citizens”, he says in relation to foreign concessionary companies that exploit the natural resources of the country and several public services.

Buxhuku says that foreign concessionary companies are expected to be the biggest beneficiaries of the amnesty, with an amount of over 400 million euros.

“The amnesty of the financial obligations is unacceptable at a time when the economic situation in the country is difficult and budget revenues continue to be low. This amnesty directly benefits concessionary companies that exploit the country’s resources. This would cause damages for the economic development and wellbeing of the country”, Buxhuku says.

According to him, it is unacceptable to pardon hundreds of millions of euros worth of Albanian taxpayers’ money, which will be benefited by foreign companies that will take currency out of the country from this amnesty.

Konfindustria says that there has been a very weak political and media reaction “to the unprecedented act of pardoning large amounts of money to concessionary companies that exploit natural sources of today’s and tomorrow’s generations”. /balkaneu.com/

3 Gedanken zu „Desaster: 400 Millionen € Steuerschulden, haben ausl. Unternehmen und Konzessionare in Albanien“

  1. Die bekannteste Fleisch-, Wurdrst-, Käse Kette in Albanien, verkauft mit Rechnung und Steuerrechnung an die Klein Kunden. Groß Abnehmer, erhalten keine Rechnung, was systematischer Steuerbetrug ist, was von den Steuerbehörden geduldet wird. Zur Show werden Bußgelder mal ausgestellt, was andere kleinere und mittlere Firmen ruiniert hat.

   Foto/ Skandali i “KMY”: Si i shmang detyrimet biznesi VIP dhe përse tatimorët flenë gjumë?!

   Foto/ Skandali i “KMY”: Si i shmang detyrimet biznesi VIP dhe përse tatimorët flenë gjumë?!

   Në këtë fundvit, kontrollet e Ministrisë së Financave, si ato tatimore, doganore dhe inspektoriatet e ndryshme të saj janë shtuar pa asnjë arsye dhe po krijojnë një “gangrenizim” të bizneseve, që po luftojnë për mbijetesë. Kjo gjë ka sjellë mbylljen dhe falimentimin e shumë bizneseve të mesme, të cilat kooperojnë në fushën e tregëtimit me shumicë. Por e kundërta ndodh me bizneset VIP, që janë nën “proktetoriatin” e kësaj ministrie.

   Këto biznese jo vetëm që nuk falimentojnë por lulëzojnë çdo ditë e më shumë, në saj të manovrava që përdorin, natyrisht të ndihmuar nga ministria, për të mos u hyr “gjemb në këmbë”. Kjo na bënë të dyshojmë, që bizneset janë kthyer në partner me Ministrinë e Financës. Rasti më flagrant, janë abuzimet që bëhen me rastin e festave të fundvitit nga biznesi VIP, duke nisur nga informaliteti tek faturat me qëllim shmangien e detyrimeve tatimore.

   Ndërsa në një kafe kërkohet faturë për një vlerë 100 lekëshe dhe biznesi i cili nuk e pajis klientin me faturë paguan një gjobë marramendëse, krahasuar me aktivitetin që ka, Kombinati i Mishit Yzberisht, në Tiranë, biznes që gjeneron miliona çdo ditë, as nuk e njeh kasën fiskale. Por më e keqja është se nuk e njeh as faturën tatimore, e cila shoqërohet me faturë kase, kur produkti i shitur kap vlerën jo më pak se 150 000 lekë. Për këto elementë as që bëhet fjalë, por edhe nëse ja kërkon faturën të paktën atë të kasës, punonjësit e kombinatit të refuzojnë duke të dhënë vetëm një faturë dore.

   Një qytetari denoncoi pranë redaksisë Tellalli.al, rastin në fjalë. Vetëm pak ditë më parë, kishte kryer një blerje prej 13 555 lekësh dhe duke qenë një klient i përhershëm fillimisht ishte habitur me vlerën e ndryshuar të faturës, produktet e të cilës ishin rritur me vlerën 30%. Ky konstatim u bë nga qytetari sepse ishte klient i përhershëm dhe bënte blerje të të njëjtën listë produktesh. Duke qenë dyshues, ai u kërkoi faturën tatimore dhe atë të kasës punonjësve të KMY, por në këmbim mori një “letër bakalli” dhe punonjësit ngulën këmbë se nuk dispononin fatura të tjera për të, veç letrës së magazinierit. Por në të vërtetë faturën tatimore, u dërgua fshehtaz tek arkëtari, për të shmangur vlerën e vërtetë të produktit të deklaruar, me qëllim fshehjen e detyrimeve financiare.

   http://www.pamfleti.com/foto-skandali-kmy-si-shmang-detyrimet-biznesi-vip-dhe-perse-tatimoret-flene-gjume

 1. Bekannte Betrugs Firmen, vor allem Bau und Oel Firmen sind die grossen Steuerschuldner in Albanien. Alles Regierungs nahe Firmen oder von Politikern. 220 Millionen Steuer Schulden, einige Firmen sind bankrott

  Tashmë edhe nga tatimet vjen një lajm i ngjashëm. Nga 78 miliardë lekë që është detyrimi që kanë 18.5 mijë bizneset në vend, 38% e këtij totali i përket vetëm 74 bizneseve VIP. “Peshën më të madhe në vlerën e detyrimeve e zënë subjektet e Drejtorisë Rajonale të Tatimpaguesve të Mëdhenj, 38%, më pas vjen Drejtoria e Tiranës, e cila në fakt ka një numër absolutisht më të madh të tatimpaguesve, me 35,6%, Durrësi rreth 5%, e kështu me radhë të tjerat në rend zbritës, me më pak detyrime”, konfirmojnë burimet zyrtare të tatimeve.

  Në vlerë absolute janë rreth 30 miliardë lekë, ose 220 milionë euro, që këto 74 sipërmarrje të mëdha i kanë shtetit. Disa prej këtyre kompanive ishin edhe në listën e 35 kreditorëve të mëdhenj të bankave.

  Tatimet përditësuan së fundmi listën e bizneseve debitore deri në fund të korrikut, ku nga 18.5 mijë bizneset në total, spikasnin 74 sipërmarrje VIP, të cilat tashmë janë objekt i bllokimit të llogarive bankare dhe të sekuestrimit me forcë të detyrimeve.

  Pjesa më e madhe e këtyre bizneseve janë kompani nga sektori i naftës dhe ndërtimit dhe janë përfshirë tashmë në një proces falimenti. Por ato do të jenë objekt i detyrimeve tatimore derisa sa Gjykata e Falimentit të marrë vendimin e likuidimit.

  Në listën e zezë të Tatimeve janë emra të njohur të biznesit, si kompania e Përpunimit të Naftës, ARMO, “Bankers Petroleum”, “Deveron Oil Albania”, “TEA Construksion”, “Çilotaj Group”, “Filanto”, “Petrolimpex”, “ERI Fruit”, “Transpetrol”, “Rrajca” etj.

  Ndërkohë pjesë e Listës janë të gjitha kompanitë e Grupit “Taçi OIL” tashmë në falimentim. Lista dominohet më së shumti nga biznese të sektorit hidrokarbur, ku spikasin “Rira”, “Anoil”, “Viloil”, FIT-MEK-OIL, “Globoil”, “Petrol Impex”, “Transpetroli”, “Kuid”, “Taçi Oil”, ARMO, “Bankers” etj.

  Nga sektori i ndërtimit dhe energjisë spikasin emrat e njohur si “Vigand Konstruksion”, “Alpine Bau GMBH”, “Çilotaj”, “TEA Construksion”, “Balfas Industrial”, “Kalivaç Energy”, “Construksion Energyk” dhe “Amadeus Group”.

  Pjesë e listës është edhe qendra e njohur tregtare “City Park” dhe ish-kompania e supermarketeve, “Carrefour” (Qendra e Distribucionit Ushqimor).

  Nga sektori i lojërave të fatit në listën e zezë të Tatimeve si biznese VIP janë “Astra 200”, “Xhoi Lloto” dhe “Top Bast”.

  http://www.lapsi.al/lajme/2017/09/13/74-bizneset-vip-kan-220-milion-euro-borxhe-tek-tatimet-emrat

Schreibe einen Kommentar