Das Aufforstungs Projekt des National Parks Lure, das Betrugs System Debakel des Ministeriums

Das Aufforstungs Projekt des National Parks Lure.

Westliche Politik ist, das man nur die kriminellesten und korruptesten Gestalten, oft Minister als Parnter nimmt, um ungehindert hohe Millionen Summen zustehlen und wo Inkompetenz ebenso Programm ist.

Volkommenes Versagen der Westlichen Wertegemeinschaft, weil man immer noch nicht, zu den früheren Förstereien, Bezirks Baum Schulen und jährlichen Anpflanzungs und Baum Tagen zurück gegangen ist. Eine private Öko und Wald- Natur Schutz Organisation pflanzte bereits in 2016: 8.000 neue Kiefer Sämlinge und nun kommen nochmal 10.000 dazu.

Idiotie Projekte der Aufforstung EU finanziert.

Lefter Koka, Rodung der Haenge, als Aufforstung verkauft
Lefter Koka, Rodung der Haenge, als Aufforstung verkauft

Versprochen war vom Umwelt- Forst Ministerium, 2 Millionen Bäume mit vielen Millionen finanziert und mit der promineten Mafia Familie 2014 „Trashaj“: der  Firma„Alb Garden“!

Real zerstört direkt die Minister Familie Lefter Koka Wälder Erosion Hände, alte Parks in Durres mit illegalen Bauten.

Die Millionen sind weg, „Strategische Millionen Projekte“ sind Lachnummern der Idiotie wie in der Currilla.

Was macht Deutschland: man versenckt Milliarden in kriminellen Kreisen, schickt Millionen an die Verbrecherin Hillary Clinton, Luxus Reisen ohne Ende, dämliche Bioversitat Konferenzen, zur Befriedigung krimineller Personen mit Profil Neurose und jeder Verbrecher, kann sich Millionen abholen, bei den Geistig umnachteten Deutschen Umwelt Ministerin Barbars Hendricks (SPD Lehrerin in NRW, wo es keine Bildung mehr gibt)

Lefter Koka, Barbara Hendricks Umwelt Minister unter sich
Lefter Koka, Barbara Hendricks Umwelt Minister unter sich

Umwelt Kathastrophen ohne Ende (in der Lagune „Kunes), weil ein Ministerium, nur Sammelplatz für Dumm Kriminelle ist, was den Neanderthaler Status noch nicht kapiert ha

Ender Trashaj, uralte Gangster Familie rund um Lefter Koka ist verantwortlicher Direktor im Umwelt Ministerium, Forst Behörde und der Adminstrator der Gewinner Firma: „Alb Garden“, für die Aufforstung ist: Pjetër Trashaj: 2 Millionen Bäume wurde versprochen anzupflanzen.

Barbara Hendriks, Lefter Koka Mafia Delegation
Barbara Hendriks, Lefter Koka Mafia Delegation
28 Nentor 2016 – 22:41 | përditesuar në 22:53
Shpresë për Lurën, „EcoVolis“ mbjell 10 mijë fidanë pishash

Aktivistët e EcoVolis kanë mbjellë afro 10 mijë fidanë pishash në parkun natyror të Lurës. Nën slloganin “lura për të gjithë”, përfaqësues të shoqërisë civile, me iniciativa personale po tentojnë rikthimin e këtij parku në një destinacion turistik.

Në 25 vite Lura vetë u pre dhe u masakrua. Trupa pishash 100 vjeçarë dergjeshishn si kufomat pas lufte. Vetëm park kombëtar nuk i thoje dot më.

"EcoVolis", Park Lure
„EcoVolis“, Park Lure

8 muaj më parë nisi fushatën “Të gjithë për Lurën”. Misioni i aktivistëve të mbillnin 5.000 pisha e të rikthenin shpresën për Lurën, një dhurate e natyrës.

Sot të gjithë bashkë arritën të mbjellin 10.000 fidanë. 3 Bashki u bënë bashkë për të mbrojtur Lurën. Ndërkohë që vijon rikonstruksioni i rrugës automobilistike që shkon drejt Lurës. Nga 6 orë që duheshin dikur, sot Lura mbërrihet në më pak se tre orë.

Nga Lura e masakruar, tani duket një rreze shprese, për Lurën e turizmit dhe mrekullisë natyrore.

Redaksia Online

Ein 10-jähriges Moratorium der Bäume zufällen.

 Die Bezirks Direktoren der Forst Behörde von Durres, Mallakastre wurden gerade verhaftet, welche die Wälder abholzen liessen, und zugleich ds Holz verkaufte, identisch bei Fiere.

Një projekt i ministrisë së Mjedisit për rehabilitimin e Lurës, i shoqëruar nga akuza për nepotizëm dhe abuzime me fondet, ka dështuar t’i ndryshojë pamjen parkut kombëtar – skenë e një masakre mjedisore të konsumuar gjatë dy dekadave të fundit.

……..

Një projekt i ministrisë së Mjedisit për rehabilitimin e Lurës, i shoqëruar nga akuza për nepotizëm dhe abuzime me fondet, ka dështuar t’i ndryshojë pamjen parkut kombëtar – skenë e një masakre mjedisore të konsumuar gjatë dy dekadave të fundit.

Autor:Lindita Çela Tiranë

Parku kombëtar Lurë | Foto nga : Lindita Çela

Liqeni i Luleve në parkun kombëtar Lurë | Foto nga : Lindita Çela

Parku kombëtar i Lurës-dikur një nga zonat më të bukura të Shqipërisë së Veriut ngjan sot me fushë-betejën e një shfarosjeje masive. Në shpatin e zverdhur të malit dergjen mijëra trungje pemësh, të djegura shkrumb ose të prera dhunshëm përgjatë dekadës së fundit,  ndërsa liqenjtë akullnajorë janë kthyer në moçale pa jetë.

I shtrirë rreth malit Kurona e Lurës në qarkun e Dibrës dhe me një largësi prej 137 kilometrash nga Tirana, parku kombëtar arrihet pas gjashtë orësh të mundimshme udhëtimi, vetëm me një automjet fuoristradë.

Megjithatë, 18 kilometrat e fundit që nisin prej lartësisë 1600 metra mbi nivelin e detit mund të përshkohen vetëm nga një ZIS i vjetër, i mbijetuar prej kohës së komunizmit.

Rruga gjithashtu është trashëgimi e asaj kohe, ndërsa banorët ankohen se në të nuk është vënë dorë prej dekadash.

Mijëra hektarë pyje, të përbërë nga ahu, pisha e zezë, pisha e bardhë apo arneni janë zhdukur.

“Është një masakër e kryer 10 vitet e fundit e për fat të keq, nuk u mjaftuan me rrënimin e Lurës, por tani edhe po e zhvasin,” ankohet Hasan Hoti, administratori i Fushë-Lurës.

Me zhvatje, Hoti nënkupton një projekt të ri të Ministrisë së Mjedisit, të nisur prej vitit 2014 për rigjallërimin e parkut kombëtar të Lurës përmes premtimit për mbjelljen e 2 milionë fidanëve të rinj.

Megjithatë, projekti është shoqëruar nga akuzat për nepotizëm në përzgjedhjen e kompanisë zbatuese, abuzim me fondet dhe mbjellje fidanësh të papërshtatshëm për klimën e zonës.

Përfaqësues të shoqërisë civile, të angazhuar me çështjet mjedisore i thanë BIRN se përgjatë 2 viteve të projektit në Lurë janë mbjellë një numër i kufizuar  fidanësh. Ata pretendojnë se edhe në këto raste, fidanët e blerë në Holandë nuk kanë zënë, pasi janë të papërshtatshëm me klimën e zonës.

Ened Mato, i cili ka drejtuar një sërë fushatash vullnetare për mbjelljen e fidanëve në Lurë i tha BIRN se nuk ka parë pisha të mbjella rishtazi. Ai kritikon gjithashtu se nuk është vënë dorë në pastrimin e trungjeve të prera apo në ndërtim rrugësh, siç thuhej në projekt.

“Këto pisha do dalloheshin kollaj, se nuk janë pisha të vendit por të ardhura nga Hollanda që sipas specialisteve ishte gabim të mbilleshin. Nuk pamë as të ishte pastruar nga trungjet dhe degët e pishave të prera për t’u mbrojtur nga zjarri, për të cilën janë paguar rreth 100.000 euro,” thotë Mato.

Kompania fituese e tenderit, Albgarden i hedh poshtë këto pretendime.

Administratori Pjetër Trashaj i tha BIRN se kompania e tij ka mbjellë mijëra fidanë në Lurë, 90 për qind e të cilëve sipas tij janë në gjendje të mirë.

Gjatë vizitës në Lurë, BIRN identifikoi vetëm një parcelë të mbjellë me pisha pranë liqenit të Luleve.  Megjithatë, fidanët ende të brishtë ngjallnin pak shpresë për mundësinë e rigjallërimit të parkut të Lurës pas përfundimit të këtij projekti.

Debatet për projektin

Malësia e Lurës, e shtrirë në 1300 hektarë tokë u shpall park kombëtar me një vendim të Këshillit të Ministrave në vitin 1966.  Statusi për mbrojtjen e tij u trashëgua edhe gjatë 2 dekadave e gjysmë tranzicion, por që nuk shërbeu realisht për ta mbrojtur Lurën nga shkretimi.

Në ndjekje të premtimeve elektorale të vitit 2013 që e sollën në pushtet, qeveria e majtë prezantoi një plan ambicioz për rikthimin në gjendjen e mëparshme të parkut kombëtar të Lurës.

Në qershor 2014, ministri i Mjedisit, Lefter Koka njoftoi nisjen e projektit që synonte rehabilitimin e 20 km rrugë të Parkut dhe ripyllëzimin e tij me 2 milionë fidanë si dhe ndriçim për rrugët e Parkun Kombëtar të Lurës.

“Projekti fillon me rehabilitimin e 20 km rrugë për ta bërë udhëtimin e çdo vizitori,  të qetë dhe të sigurtë…. Do të fillojë ripyllëzimi i Parkut Kombëtar gjatë të cilit do të mbillen 2 milionë fidanë,” tha në atë kohë ministri Koka.   “Rehabilitimi do të përfshijë edhe peizazhin natyror të 7 liqeneve të Lurës. Liqenit të Luleve do t’i kthehet pamja e dikurshme duke rehabilituar pasqyrën ujore të tij,” premtoi ai.

Në qershor 2014, u shpall edhe tenderi i parë për projektin e Lurës, që kushtoi 11.4 milionë lek dhe u fitua nga kompania “Alb Garden”.

Erald Buçi tregon një nga fidanët e mbjelluar nga Albgarden | Foto nga : Lindita Çela

Erald Buçi tregon një nga fidanët e mbjelluar nga Albgarden | Foto nga : Lindita Çela

Menjëherë pas shpalljes së fituesit, opozita denoncoi procedurat e tenderimit, duke akuzuar shpërdorim fondesh dhe konflikt interesi  drejtuesit e Ministrisë së Mjedisit.

Sipas akuzave të opozitës, kryetari i komisionit të tenderave për pyllëzimet në Ministrinë e Mjedisit, Ender Trashaj është i biri i administratorit të kompanisë fituese “Alb Garden”.

Administratori Pjetër Trashaj tha për BIRN se kompania e tij paraqiti ofertën më të ulët, ndaj u shpall fituese. Sipas Trashaj, asnjë nga konkurrentët në garë nuk kundërshtoi më pas procedurat.

“Nga shqyrtimi i ofertave është arritur në përfundimin që firma fituese të shpallet “Alb Garden” pasi ka ofruar ofertën më të ulët dhe ka paraqitur dokumentacionin përkatës me kapacitetin teknik, organizativ, financiar, teknologji e mjete si dhe bazën mbjellëse, (fidane pyjore),” shpjegon Trashaj.  Kontrata mes Alb Garden dhe Ministrisë së Mjedisit u lidh më 16 gusht të vitit 2014, me objekt  kryerjen e punimeve në  “Pyllëzimeve me ngastër nr 7/a në parkun kombetar Lurë”, me fond limit 11.457.471 lekë.

Trashaj i tha BIRN se punimet në një sipërfaqe prej 20.64 ha në parkun Kombëtar të Lurës kanë filluar në periudhën shtator-tetor 2014, ndërsa në nëntor ka filluar dhe përfunduar mbjellja e 45, 862 copë fidanëve pyjore .

“Me zbatimin rigoroz të teknikës së punimeve, gjendja e fidanit aktualisht paraqitet e mirë me  zënie 90%  të sasisë së mbjellë,” tregon Trashaj.

Hasan Hoti nuk është i një mendjeje me Trashajn për zbatimin e kontratës dhe efikasitetin e saj në Lurë.

“Në vitin 2014, këtu nisi një projekt për ripyllëzimin e zonës dhe shtrimin e rrugës.  Fakt është që rruga nuk ekziston, ndërsa punëtorët që punuan në mbjelljen e pemëve kanë pasur probleme me pagesat nga firmat zbatuese,” tregon administratori i Lurës.

Hamdi Buci, një prej 30 banorët që punuan për “Alb Garden” në këtë projekt i tha BIRN se fidanët e sjellë nuk mbinë fillimisht, sepse nuk ishin malorë. Për këtë fakt, banorët u përballën me vonesa pagash.

“Fillimisht na thanë se nuk do na paguanin, sepse nuk kishim bërë punë të mirë, por e vërteta është se fidanët që sollën nuk ishin malorë dhe nuk mbinë. Më pas sollën të rrinj, por për këtë na fajësuan ne, ndaj dhe nuk donin të na paguanin”, tregon Hamdiu.

Problematikën  me punëtorët e pranon edhe administratori i kompanisë ”Alb Garden”, por arsyet sipas tij janë të tjera. Trashaj i tha BIRN se punëtorët janë paguar 100 për qind pas përmirësimit të parcelave të mbjella.

“Me pagesat e punëtorëve, ata lokalë që janë përfshirë në këtë projekt, përjashtojmë ndonjë rast kur punimet janë kryer me cilësi të dobët dhe mbas  përmirësimit tyre janë marrë në dorëzim dhe janë likujduar 100%,” tha Trashaj.

Në kërkim të fidanëve

Përreth liqenit të Luleve në Lurë, është e pamundur që fidanët e mbjellë me pisha të dallohen me sy të lirë. Dy vjet pas mbjelljes, ata janë rritur vetëm pak centimetra nga toka.

Erald Buci, një 18 vjeçar i përfshirë në procesin e mbjelljes së fidanëve i tha BIRN se kompania punoi 40 ditë në këtë zonë, por pati edhe peripeci.

“Në disa vende u detyruam t’i mbillnim fidanë të rinj, pasi ata të parët nuk mbinë,” tregon 18 vjeçari.

Parku kombëtar Lurë | Foto nga : Lindita Çela

Parku kombëtar Lurë | Foto nga : Lindita Çela

Zona rreth liqenit të Luleve ka qenë mjaft e pasur me arnen dhe rrobull, pemë karakteristike për klimën. Megjithatë, ato u zevënduan vetëm nga fidanët e vegjël të pishës………………..

http://www.reporter.al/fidanet-e-brishte-te-projektit-per-rehabilitimin-e-lures-perndiqen-nga-akuza/

Ministrisë së Mjedisit për Lurën?

5

Parku Kombëtar i Lurës, dikur një nga zonat më të bukura të Shqipërisë së Veriut ngjan sot me fushë-betejën e një shfarosjeje masive. Në shpatin e zverdhur të malit dergjen mijëra trungje pemësh, të djegura shkrumb ose të prera dhunshëm përgjatë dekadës së fundit, ndërsa liqenet akullnajorë janë kthyer në moçale pa jetë.

http://www.rd.al/2016/06/ku-shkuan-2-milione-fidanet-e-ministrise-se-mjedisit-per-luren/

2 Gedanken zu „Das Aufforstungs Projekt des National Parks Lure, das Betrugs System Debakel des Ministeriums“

 1. Warum das Betrugs Ministerium von Kriminellen rund um Lefter Koka nur ungehindert Millionen stehlen kann, nicht aufforstet ist Albanischen System wenn korrupte Dumme etwas zu Sagen haben, die sich zu Experten ernennen.

  Erion Veliaj macht es richtig.

 2. 300 Bäume werden von den Militärs auf dem Stützpunkt Pish Palla gepflanzt, wo die Frage ist, warum man nicht wieder Forstämter mit Aufforstung einrichtet, was sehr gut Funktioniert hat, bis die Demokratie kam und Krimiminelle Dezentralisierung und Privatisieung verkündigen.

  Ushtria aksion në Bisht Pallë, ja çfarë bëri këtë fundvit (FOTO)

  Postuar: 30/12/2016 – 22:25

  Ushtria mbyll muajin e pyllëzimit, mbjell 300 rrënjë ullinj në Bisht Pallë

  Të premten, më 30 dhjetor 2016, në Bisht Pallë, ku ndodhet baza detare e Kepit të Palit, ushtria shqiptare mbolli 300 rrënjë ullinj, njoftoi Ministria e Mbrojtjes.

  Nisma për mbjelljen e pemëve, në të cilën u angazhuan Forcat e Armatosura, vjen në kuadër të muajit dhjetor, muaji i pyllëzimeve.

  Gjatë mbjelljes së pemëve, bashkë me efektivët e Forcës Detare, ishte e pranishme edhe ministrja e Mbrojtjes Mimi Kodheli, e cila shoqërohej nga komandanti i kësaj force, gjeneralmajor Ylber Dogjani.

  Pas mbjelljes së pemës së saj, ministrja Kodheli theksoi rëndësinë e kësaj nisme, pavarësisht periudhës së festave apo motit.

  Megjithëse jemi në prag festash, megjithëse jemi në një ditë shumë të ftohtë gjithmonë ka kohë për të mbjellë një pemë.

  Një pemë është si të rrisësh një njeri, është si të bësh një të mirë, është si të kesh një mbarësi, një përkujdesje ndaj mjedisi.

  Është një mesazh që duam t’u japim qytetarëve se gjërat mund të bëhen më mirë dhe Forcat e Armatosura janë gjithmonë këtu për të treguar se janë në shërbim të njerëzve edhe kur flitet për një muaj të rëndësishëm si muaji dhjetor që është muaji i mbjelljes së pemëve.

  Shqipëria ka akoma nevojë për t’u gjelbëruar, për t’u zbukuruar, për t’u rilindur dhe ne e bëjmë këtë me mënyrën tonë.

  Sot e kemi bërë më 300 rrënjë ullinj, do të vazhdojmë ta shtyjmë më tepër këtë proces me qëllimin e vetëm dhe të mirë, ta zbukurojmë vendin dhe t’iu shërbejmë njerëzve”, u shpreh ministrja e Mbrojtjes.

  Mbjellja e 300 rrënjëve ullinj në bazën detare të Kepit të Palit në Durrës vjen pas dhurimit nga Ministria e Mbrojtjes të rreth 1000 rrënjëve të tjera për bashkinë e Tiranës.

  TH.M.

  /portali DurresLajm/

Schreibe einen Kommentar