Antike Tempel und Kirchen bei Finiq – Manastiri i Shen Merise Kostar

Tempulli i Shen Gjergjit – Dhiver

Tempulli i Shen Gjergjit – Dhiver

Dhivri, si dhe Dhroviani, kanë shumicën e tempujve të shenjtë. Kjo nuk ndodh vetëm sepse fshati shtrihet në një rrafshnaltë të madhe të malit Dhiver, por edhe për faktin se në të kaluarën kane ekzistuar shumë fshatra të tjerë që u zhdukën gjatë shekujve.
I mberthyer në prehër të malit, tempulli i Shën Gjergjit u ndërtua për herë të parë në shekullin e 9-të. Ikona e fjetjes së Shën Marisë dhe ikonat e Shën Nikollës dhe Shën Gjergjit u përfunduan në shekullin e 15-të. Në vitin 1600 u pikturua zbritja ne Hades, ndërsa ikona e Jezusit të Gjithëfuqishëm u përfundua në vitin 1680.
Tempulli përbëhet nga tempulli, narteksi dhe veranda. Hyrja është e ndarë në tri kupola, ndër të cilat njëra e mesme është më e lartë dhe më e gjerë se dy të tjerët. Tempulli ndizet nga dritaret e ngushta.

Manastiri i Shen Merise Kostar

Manastiri i Shen Merise Kostar

2 Gedanken zu „Antike Tempel und Kirchen bei Finiq – Manastiri i Shen Merise Kostar“

 1. Bei der Linien Führung der TAP Gas Pipeline, wurde eine kleine Siedllung entdeckt, mit Römischen Bad etc.

  Berat TAP

  Ndërtimi i gazsjellësit TAP ka nxjerrë në dritë një sit arkeologjik të panjohur më parë, të shtrirë në kohë, ku shtresa më e hershme daton nga shekulli VI pas Krishtit. Zbulimi është bërë shumë pranë Beratit, në fshatin Fushë-Peshtan.

  “Ky është një sit vërtet shumë i rëndësishëm. Ka një diapazon të gjerë në kohë. Faza më e hershme e tij fillon në shekullin VI të Erës Sonë, në një kompleksitet jo vetëm strukturash ndërtimore, por edhe objektesh me karakter publik siç është objekti religjioz i kapelës, apo kishës së antikitetit të vonë, apo si një objekt tjetër me natyrë publike siç është banja që i përket një faze më të vonë”, deklaron Lorenc Bejko, ekspert i trashëgimisë.

  Ky është një nga sitet më të mëdha e më komplekse që ka ndeshur korridori i ndërtimit të gazsjellësit TAP në Shqipëri.

  “Zbulimi i një siti të tillë na ka vënë përpara një situate jo vetëm për ta gërmuar e dokumentuar, por edhe për të gjetur zgjidhjen e ndërtimit të gazsjellësit nëpërmjet devijimit dhe ridizajnimit të projektit original”, thotë Bejko.

  Pas zbulimit të këtij siti, Këshilli i Restaurimeve dhe Ministria e Kulturës janë ata që do të marrin në duar fatin e tij të mëtejshëm, së bashku me sfidat e shumta që siti paraqet, si:

  Erozioni për shkak të terrenit të pjerrët, pronësia mbi tokën, aksesi për të sjellë vizitorë potencialë në këtë vend dhe aftësia për t’u administruar nga institucionet lokale në një periudhë aftagjatë. http://shqiperiaime.al/video-zbulim-i-ri-arkeologjik-u-ndesh-gjate-punimeve-te-tap-ne-berat-46543/

 2. Bei der Regierung, den Vorgängern geschieht immer Nichts, nur die Gelder verschwinden, auch diese Kirche steht vor dem Zusammenbruch, wurde schon 15 mal geplündert

  Zagoria Church in danger of collapse

  28/10/2017 16:22

  The Saint Peter and Pavel church, with murals painted around 1843, has been robbed 15 times so far, and local residents admit nothing is left inside for thieves to take.

  They want at least this cult object, so close to their life and tradition, to be saved from total destruction.

  Petro Dedi, one of the residents, says that once there used to be 24 churches around the area, and this is the last one remaining.

  The village has no more than 40 residents today, all senior citizens who are unable to restore or protect the church.

  Katerina Telo, resident of the village, says that their village has no more workers who can fix even small problems with the roof. http://top-channel.tv/english/zagoria-church-in-danger-of-collapse/

Schreibe einen Kommentar