Albanien braucht ein Insolvenz Gesetz – Tirana Airport Partners (TIA) soll verkauft werden

Sejko: „Bankruptcy of big companies increase bad loans“
29/03/2016 14:55
Sejko: Bankruptcy of big companies increase bad loans

The restructuring of the problematic loans that 30 biggest companies own to banks has already started, while the Bank of Albania has issued a unified regulation for all banks, how they should proceed.

Banks have agreed to renegotiate 90 million EUR that these companies owe to banks. Governor Gent Sejko said in the annual report that the Parliament must pass as soon as possible the bankruptcy law.

“For all cases without a positive perspective, the bankruptcy law will be another step of quality that will help the entire process, mainly banks and the financial system”, Sejko said.

The level of problematic loans for the past year dropped at 18%, but the risks remain. Although the situation is not alarming, the bankruptcy of “Kurum” would increase the bad loan level with 1%.

“This company is mostly exposed to international financial institutions, not the banking system. This company keeps paying their debts to the banks. As for the pessimistic scenario, if the company files for bankruptcy, this would increase the bad loans with 1%”, said Gent Sejko, Governor of the Bank of Albania.

As for developments, Sejko said that prices have remained stable and the economic growth is expected to be at around 2.7%. He added that the central banks plan to reduce the interest rate even more, to encourage economy fight low inflation.http://top-channel.tv/lajme/english/artikull.php?id=16667#.VvvEJSb1GlM

 • Mafia Syndikat Edi Rama and Albania: Amidst relentless oligarchy and European Union integration
 • Rinasi del në shitje, kinezët pas blerjes së „Bankers“ interesohen edhe për aeroportin

  Rinasi del në shitje, kinezët pas blerjes së "Bankers" interesohen edhe për aeroportin

  Postuar: 30/03/2016 – 13:29

  Tirana Airport Partners (TIA), kompania që ka një kontratë koncesionare për menaxhimin e aeroportit të Rinasit është në negociata për tu shitur, sipas burimeve nga institucionet shtetërore vendase.
  Burime zyrtare nga TIA,  nuk pranuan të bëjnë koment lidhur me këto negociata, ndërkohë që pohuan se janë shumë afër mbylljes së negociatave me qeverinë shqiptare për rishikimin e kontratës koncesionare.
  Monitor ka mësuar se një kompani kineze, Fairmont Investment Group, është e interesuar për të blerë TIA, dhe negociatat po vijojnë prej disa kohësh.
  Aktualisht pronarët e Tirana International Airport janë:
  –DEG-Deutsche investitions-und Entëicklungsgesellschaft mbH-31.7%
  –Albanian-American Enterprise Fund “AAEF”-21.3%
  –AviAlliance GmbH-47%
  Së fundmi, kompanitë kineze po shfaqin interes për tregun shqiptar.
  Jeo Jade, një nga grupet më të mëdha të pavarura të energjisë kineze, njoftoi se ka hyrë në një marrëveshje për të blerë kompaninë e prodhimit të naftës Bankers Petroleum, për një shumë prej 407 milionë dollarë.
  Rishikimi i kontratës
  Qeveria shqiptare në vitin 2004 formuloi së bashku me kompaninë koncesionare “Tirana Airport Partners”, një marrëveshje për ndërtimin dhe menaxhimin e aeroportit të ardhshëm ndërkombëtar të Rinasit, që parashikonte një klauzolë bllokuese.
  Sipas së cilës, “gjatë periudhës së koncesionit, asnjë aeroport tjetër nuk do të licensohet për fluturime komerciale (mallra apo pasagjerë), në territorin e Republikës së Shqipërisë”.
  Më tej thuhet se, do të lejohen ulje avionësh të linjave ndërkombëtare në aeroporte të tjera, veç atij të Rinasit, vetëm në rastet e emergjencës, ose në kohë katastrofash.
  Prej disa vitesh, qeveria është ne negociata me koncesionarin për ndryshimin e kontratës dhe disa herë ka deklaruar zyrtarisht se negociatat janë mbyllur.
  Ky eskluzivitet ka penguar hyrjen e kompanive me kosto të ulët në Shqipëri dhe ka bërë që vendi të ketë tarifat më të shtrenjta të biletave në rajon, duke bërë që shumë shqiptarë të zgjedhin aeroportet e Prishtinës, Podgoricës apo Shkupit drejt destinacioneve europiane.

3 Gedanken zu „Albanien braucht ein Insolvenz Gesetz – Tirana Airport Partners (TIA) soll verkauft werden“

 1. Ein unheimliches Verbrechen, was an die Fraport Erpressungs Geschichten in Griechenland und Süd Afrika usw. erinnert, war ein Monopol Vertrag, denn Fatos Nano war sehr leicht zubestechen, wie GE mit anderen Verträgen zeigte. Man sandte ihn ins Casina und schon war er glücklich.

  Nun soll Kukes eröffnet werden!

  International flights from the Kukes airport might start by the end of this year. In an interview for Top Channel, the Minister of Transportation, Edmond Haxhinasto, said that the operation of the airport might be given for concession or might be managed through a public company.

 2. Jetzt spricht die absolute Korruption und Inkompetenz in Albanien:

  Haxhinasto: Chinese want to buy airport. Competition Authority is against

  The Minister of Transportation, Edmond Haxhinasto, explained on Top Channel’s “Top Story” how the “Mother Theresa” airport concession agreement was realized in order to remove exclusivity from the Tirana International Airport.

  The Minister confirmed the interest shown by a Chinese company to buy this concession, a company with which he said there have been discussions before voices that a Chinese company would buy shares.

  The chairwoman of the Competition Authority has gone against the agreement for the airport concession.

  “”There is room to negotiate that the economic damage created by the Kukes Airport is not to the level of requesting a two year postponement of the deadline”, said Lindita Lati, chairwoman of the Competition authority.

 3. Mehr Details über den Flugplatz Vertrag wurden bekannt, vor allem rund um die Vertrags Verlängerungen
  Zbardhet afera e Haxhinastos me Aeroportin, mashtrimi me shtesën e kontratës nga 2 vjet në 6.5 vite

  Zbardhet afera e Haxhinastos me Aeroportin, mashtrimi me shtesën e kontratës nga 2 vjet në 6.5 vite

  Postuar: 22/04/2016 – 09:28

  Kontrata e re e koncesionit për Aeroportin e Rinasit ka mbërritur për diskutim e më pas miratim në Kuvend. Kontrata e re pritet të ngjallë debate në komisionet parlamentare, për shkak të tolerimeve që Ministria e Transporteve dhe ajo e Financave kanë bërë ndaj koncesionarit, nën pretekstin se ky i fundit do të lejonte vënien në punë të Aeroportit të Kukësit, apo aeroporteve të tjera të planifikuara prej vitesh në Jug të vendit. Kontrata e re parashikon diçka që ministri Haxhinasto dhe ministrja Ekonomi u treguan të kujdesshëm dhe nuk e deklaruan gjatë ditës së nënshkrimit të marrëveshjes, për t’iu shmangur kritikave. Arritja për ta ishte fakti që hiqej ekskluziviteti, por se çfarë fshihej pas saj, mësohet në kontratën e re.
  Kontrata e re
  Në kontratën e re thuhet se çdo aeroport tjetër që do të ndërtohet në vend, përjashtuar Kukësin, do të përkthehet në një tjetër zgjatje të konsiderueshme të kontratës së koncesionit, përveç 2 viteve që iu shtuan menjëherë në këmbim të heqjes së ekskluzivitetit dhe lejimit të hapjes së aeroportit në Verilindje. Të dy ministrat nuk kanë qenë plotësisht të sinqertë ditën kur marrëveshjen e re e shitën për arritje, pasi me zbardhjen e kontratës, mësohet se koncesionari do të përfitojë deri në 4.5 vite të tjera zgjatje të kontratës, ditën që aeroporte të tjera përveç Kukësit do të nisin fluturimet e para. Sipas kontratës së ndryshuar, nëse një aeroport i ri përveç Kukësit, çelet brenda vitit 2016, atëherë koncesionarit i shtohen plot 4.5 vite të tjera operimi në Aeroportin e Rinasit. Nëse një gjë e tillë ndodh brenda 2017, atëherë koncesionari përfiton plot 4 vite të tjera, nëse ndodh në 2018 përfiton 3.5 vite e kështu me radhë deri në vitin e parafundit të kontratës së parë 2024, ku nëse çelet një aeroport i ri, koncesionari i Rinasit përfiton vetëm 0.5 vite shtesë kontrate. Vetëm në 2 vitet shtesë, koncesionari do të mund të përfitojë rreth 20 milionë USD. Nëse marrim parasysh që qeveria mund të “çmendet” për një arsye a një tjetër dhe ndërton një nga aeroportet e shumëpremtuara në Jug të vendit brenda këtyre viteve, atëherë kinezët që thuhet të kenë blerë Aeroportin e Rinasit, do të kenë bërë vërtetë një marrëveshje të paqme me gjermanët. Madje, edhe nëse operimi i aeroportit të ri nis në muajt e fundit të një viti, do të konsiderohet se ka nisur që në janar të atij viti. “Për shmangie të çdo dyshimi, pavarësisht muajit të vitit përkatës në të cilin ka ndodhur operimi i një aeroporti të ri tregtar, palët bien dakord që operimi i aeroportit të ri tregtar do të konsiderohet të ketë filluar më datë 1 janar të vitit përkatës”, parashikon kontrata e re e Haxhinastos dhe Ekonomit. Në kontratë përcaktohet po ashtu që qeveria do të sigurojë se gjatë afatit të koncesionit, përveç aeroporteve të përjashtuar, nuk do të licencohet, autorizohet dhe as operohet aeroport tjetër, për fluturime ndërkombëtare tregtare (kargo dhe pasagjerë), në një rreze prej 100 km (ajrore) nga Tirana International Airport “Nënë Tereza” me përjashtim të uljeve emergjente. Ndërkohë, asnjë kusht i kësaj kontrate nuk do të kufizojë përdorimin e ndonjë aeroporti në Republikën e Shqipërisë për qëllime të ndihmave humanitare ose të ndihmave emergjente në kohë katastrofash ose emergjencash civile në Republikën e Shqipërisë ose në territoret fqinje.

Schreibe einen Kommentar