36 grosse Firmen stehen vor dem Bankrott

Die Balkan Mafia, kann einfach keine Firmen managen, haben das nie gelernt und inzwischen sind die Politik vollkommen inkompetend, oft von Kriminellen in die Adminstration gehievt, wie in Deutschland, in den USA und dem peinlichen EU Murks.

Erstaunlich, das die Albanische Regierung so dumm sind, das man ständigen Krieg gegen Investoren führt, Kritik wie von der DIHA nicht einmal versucht, die Situation der Investoren und Rechtsstaatlichkeit zu verbessern.

Kleines Land: Hellmut Hoffmann: Politiker, Staatsanwälten, Richtern, korrupte Minister fürchten Justizreform.

Eine Art identicher Betrugs Firmen Kredit Systeme, wie der „Neue Markt“ der Deutschen Casino Betrugs Banker, inklusive Landesbanker.

Geht es noch deutlicher im Lande, wo Ausl. Firmen, als Opfer für Beutezüge nur benutzt werden: der Deutsche Botschafter spricht Klartext: „noch nie gewann eine Deutsche Firma, einen Prozeß in Albanien“

Auswahl_929

Kreditnehmer arbeiten mit 3 Bilanzen, oft mit mehreren Namen, denn über 4,3 Millionen ID Karten wurden ausgegeben, wo nur 2,8 Millionen Albaner in Albanien wohnen, abzüglich Kinder usw.. also ein Monstrum des Verbrechens, was ständig dokumentiert ist.

Albanien ist das einzige Land der Erde, wo man selbst zu dumm, korrupt und kriminell ist, für Tourismus und keine Gesetze je implemtiert wurden.

Desaster: 400 Millionen € Steuerschulden, haben ausl. Unternehmen und Konzessionare in Albanien

Firmen Construkte arbeiten mehr an der Verteilung der gestohlenen Gelder, als am System einer gesunden Firma, wobei die ständige Kopierung der wenigen erfolgreichen Firmen Modelle, sowieso zum Ruin führen, wie das illegale Bauen. Baut einer eine erfolgreiche Eisdiele, entstehen 10 weitere Eisdiele in nächster Nähe.

Trotzdem machen die Politik Verbrecher, mangels Glaubwürdigkeit der korrupten Ausländischen Politiker, Institutionen genauso weiter, weil man trotzdem ohne Kontrollen hohe Millionen Summen erhält, die dann spurlos im Infrastruktur, Bau und Georg Soros – DAAD Verbrecherns Murks der Bildung verschwinden.
Über 20 Millionen % Kredit Ausfall Qoute und gefälschte Wirtschafts Prüfer Unterlagen, gefälschte Dokumente mit nahezu 100 % führen zu einer Zero Kredit Firmen Möglichkeit.
36 korporata, në prag falimentimi
Rreth 65% e totalit të portofolit të kredive me probleme zotërohej nga 35 kompani të mëdha, por numri i këtyre kreditorëve ka shkuar në 36. Në vitin 2016 në këtë listë është shtuar edhe firma “Kurum International”, e cila para disa muajve regjistroi në Gjykatën e Tiranës kërkesën për të shpallur falimentimin. Vetëm në bankat shqiptare ajo rezulton të ketë 30 milionë euro te Banka Raifeissen dhe 5 milionë të tjera te NBG Bank. Të njëjtat burime pohojnë se për 50% të kompanive pritet të fillojë procedura e falimentimit, ndërsa nga i gjithë ky numër, 8 ndërmarrje janë në proces ristrukturimi. Edhe pse riorganizimi i kompanive ka më shumë se 7 muaj që ka filluar, ato nuk kanë dalë ende nga lista e kreditorëve të këqij, për shkak se pagesat e kësteve në bankat e nivelit të dytë duhet të jenë të rregullta përgjatë një viti e gjysmë. Fondi Monetar Ndërkombëtar është shprehur optimist se kjo strategji do të zgjidhet edhe nga ndryshimet e paketave ligjore që janë depozituar në Kuvend. Në artikullin e katërt për rishikimin e marrëveshjes për vitin 2016, FMN shprehet: “Autoritetet janë duke zbatuar një strategji gjithëpërfshirëse për të reduktuar kreditë me probleme. Plani integron edhe reforma në fushën e mbikëqyrjes, zbatimin rregullator, ristrukturimin e borxhit dhe falimentimit të shoqërive. Autoritetet kanë paraqitur ndryshime ligjore në Parlament për të mbrojtur kolateralin financiar dhe për të forcuar të drejtat e pronësisë mbi pasuri të patundshme. Janë ndryshuar rregullore për të lehtësuar marrjen e kredive të humbura dhe përshpejtimin e ekzekutimit të kolateralit. Është formuluar një plan veprimi për trajtimin e 35 mbajtësve më të mëdhenj të kredive me probleme (të cilat përbëjnë rreth 50% të NPL-ve). Duke shkuar përpara, strategjia parashikon uljen e NPL-ve përmes qartësimit të ligjit të falimentimit, si dhe ndryshimin e disa pjesëve të tjera të legjislacionit, si Kodin e Procedurës Civile dhe ligjet e Përmbarimit, me qëllim rritjen e efikasitetit të procesit të zgjidhjes së kredive me probleme”.
BSH: Pse u përkeqësua portofoli i kredisë me probleme
Përkeqësimi i cilësisë së portofolit të kredive, i cili në Shqipëri u përshpejtua dhe filloi të marrë përmasa shqetësuese pas vitit 2009 është pasojë e rritjes së shpejtë të kreditimit, gjatë periudhës para krizës, sipas një raporti të fundit të Bankës së Shqipërisë. Kjo vjen për shkak se gjatë periudhës së zgjerimit të portofolit, kredia alokohej në ato segmente të huamarrësve (biznese apo individë) që në periudha normale konsiderohen si me rrezik të lartë. Sipas një studimi të FMN-së (2006), fillimisht gjatë rritjes së shpejtë të kreditimit, pesha e kredive me probleme ndaj totalit bie, e shkaktuar kjo edhe nga fakti se një portofol i ri kërkon kohë që të shfaqë probleme. Por ndërsa portofoli maturohet, raporti i kredive me probleme fillon të rritet, madje mbi nivelet e mëparshme. Ky është ai që në literaturë njihet si “efekti i plakjes”, sipas të cilit kreditë e pashlyera arrijnë kulmin 3-4 vjet pas dhënies së kredive (Borio et al., 2001). Gjithashtu, sipas një studimi të bërë nga Ceca dhe Shijaku (2011) mbi një model mbi rrezikun e kredisë për Shqipërinë, autorët kanë dalë në rezultatin se ekziston një efekt i rëndësishëm i ndryshimeve në kursin e këmbimit të euros dhe normës së interesit të euribor-it në raportin e kredive me probleme, ndërkohë që efekti i rritjes së PBB-së edhe pse i ulët, ka gjithashtu një rëndësi të veçantë. Forcimi i euros ka rritur aftësinë mospaguese, duke zgjeruar edhe raportin e kredive me probleme.

4 Gedanken zu „36 grosse Firmen stehen vor dem Bankrott“

 1. Und wir sprechen hier nur von Akademikern. Diejenigen, die nicht auf der Uni waren, haben erst Recht keine Chance, für sie bleiben nur Gelegenheitsjobs oder die Arbeitslosigkeit. Die Entwicklung ist in vielen Ländern auf dem Balkan ähnlich: Es wurde viel in neue Universitäten investiert. Sie gelten als schick und sind nicht besonders teuer. Aber um die Länder aufzubauen und zu entwickeln, braucht es vielmehr Handwerker und Landwirte und nicht noch mehr Politikwissenschaftler.

  ZEIT ONLINE: Wie wirkt sich der massenhafte Wegzug von jungen Menschen auf die Wirtschaft aus?

  Hantke: Kurzfristig ändert sich nichts. In vielen Bereichen wird deren Qualifikation ohnehin nicht gebraucht. Aber langfristig ist der Wegzug natürlich eine Katastrophe. Irgendwann werden sie das Know-how brauchen, um ihr Land zu erneuern. Die Länder können ihre Wirtschaft nicht vorantreiben, wenn die jungen, kreativen Leute fehlen. Und viele, die nun in den Westen ziehen, werden nicht zurückkommen.

  Um auf dem Balkan einen Job zu bekommen, braucht man Verbindungen zu den regierenden Parteien, Kontakte in die Ämter und Ministerien. Die Qualifikation des Bewerbers spielt nur eine untergeordnete Rolle. Den Regierungen ist oft gar nicht klar, wen sie alles gehen lassen. In Albanien beträgt das Durchschnittsalter der Bevölkerung beispielsweise nur 32 Jahre. Für Deutschland wäre das ein Traum.

  http://www.zeit.de/wirtschaft/2015-08/braindrain-balkan-emigration-jugend-arbeitskraft-oekonomie

 2.  

  126 Firmen, darunter viele bekannter Namen, wurde ein Voll Konkurs Verfahren durch das Finanzamt eingeleitet, vor allem wenn Schuldner keine Aktivität mehr haben seit 2 Jahren.

  Ekonomi Nga Lorenc Rabeta
  10 Shtator 2016 – 11:44 | përditesuar në 12:27
  126 firma të mëdha në faliment
  tatimet i çojnë në gjykatë/ Ja lista

  Administrata tatimore ka dërguar në gjykata për faliment plot 126 shoqëri, një pjesë e mirë e të cilëve me emra mjaft të njohur në tregun shqiptar e me peshë në jetën ekonomike të vendit.

  Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve ka bërë publike listën e subjekteve ndaj të cilave kanë nisur procedurat e falimentit ku bien në sy subjekte si “CITY PARK”, “BELLE AIR”, “ALBATROS AIRWAYS”, “TAÇI OIL” apo “TV ALSAT”.

  Një pjesë e mirë e këtyre bizneseve janë në pritje që prej dy apo tre vitesh për përfundimin e procedurave të falimentit. Ndërkohë që numri I kompanive që kanë aplikuar për faliment është shumë I madh.

  Aktualisht Kuvendi po miraton ligjin e ri për falimentin, një prej shkaqeve që ka shtyrë në kohë procedurat për shumë kompani.

  Ligji I ri parashikon procedura më fleksibël në nisjen e procedurave dhe likuidimin e ndërmarrjeve.

  Sipas ligjit aktual, Administrata tatimore kërkon në gjykatë fillimin e procedurës së falimentimit për tatimpaguesit 2 vjet pas kalimit në statusin pasiv nga Qendra Kombëtare e Regjistrimit dhe në rastet kur detyrimi i tyre tatimor deklarohet i pa mbledhshëm.

  Kështu që edhe kompanitë të kenë rezultat me humbje të kapitaleve të veta për të paktën 3 vite rresht. Po ashtu shoqëritë nuk duhet të kenë kryer veprimtari tregtare për një periudhë prej të paktën 2 vitesh.

  d.b/shqiptarja.com

 3. Es sind wohl 3 Milliarden € erneuter fauler Kredite gemeint, was auf die Inkompetenz der Albanischen Geschäftsleute hinweist, welche oft nur gekaufte Schulzeugnisse, Diplome haben.
  In allen Bereichen inkompetend, identisch wie oft Deutsche Politiker keinen Beruf, kein Hirn haben.

  Business debts reach 3 billion EUR
  09/03/2017
  Share
  Business debts reach 3 billion EUR
  Bad loans created by our economy are related by a bad management of businesses, says Ardian Civici, economy expert.

  Professor Sotiraq Dhoamo adds that the government is more responsible, by deteriorating the situation with fictive fines which are not collected, creating a never-ending chain of debts.

  New official data show that unpaid taxes mount up to 180 billion ALL. Experts say this will have negative consequences to the public finances and the economy.

  But how can economy save itself from this spiral?

  „It must be clear that not everything is resolved with fiscal amnesty in every four or five years. The people who set obligations must be responsible for that, and politics must not intervene“, Dhamo said.

  http://top-channel.tv/lajme/english/artikull.php?id=19516&ref=fp#.WML1ekfavkw

Schreibe einen Kommentar