1 Mann Firma mit Ilir Rrapaj, ohne Kompetenz gewann 100 Millionen $ Auftrag für die Sterilisierung von Krankenhaus Material

Original ein PPP Betrugs Joint Venture von der Lobby Mafia der Weltbank und den Internationalen gelernt. siehe den Mega Betrug von RapiScan, wo technisch Nichts funktioniert.

Von Beginn an unter Kontrolle der Mafia, waren die Hilfen des Westens, für Krankenhäuser, Medikamente, so das man vo 25 Jahren durchaus von der ältesten Mafia sprechen kann. Die Weltbank hatte in der Vergangenheit schon Tender für ungültig erklärt, Gelder gesperrt, denn egal welche Partei das Sagen hat, Alles im Sumpf untergeht. Ilir Beqai als Gesundheits Minister macht da weiter, wo es ohne Unterbrechung (Ausnahme Anila Godo) nun so weiter geht im Chaoten System des Albanischen Gesundheitswesen, wo jeder mit den Fernglas sucht, die lt. KAS „entscheidenden Fortschritte“ im Gesundheitwesen.  Betrugs System bei Apotheken, Monopole ohne Ende indem vom Westen ruinierten Sytem, identisch wie in Griechenland, mit der Privatisierung.

Der Migrant Ilir Rrapaj, aus Peruxia hat dort eine 1 Mann Firma, keinerlei Kenntnisse noch Qualifikation im Medizinischen Bereich und konnte mit seiner 1.000 € Firma aus dem Kosovo, den Millionen schweren Auftrag bekommen in Albanien.  Auffällig ist, das der Italienische Botschafter intervenierte, so das wahrscheinlich dahinter sogar die Italienische Mafia steckt.

Bei Gericht bereits anhängig, wegen Ausschreibungs Betrug und Manipulation, wobei Weltweit das gesamte Ausschreibungs System heute Absprachen und purer Betrug ist, wie die Weltbank Verantwortlichen es als Lehrer auch in Albanien vor 1996 schon erlärten.

Grosse Mengen von gefälschten Pharma Artikeln wurden in Rom-Fiumicino beschlagnahmt

Nächste Runde: Skrapari Mafia, LSI Vertreter Pjerin Xhuvani, mit 7 Personen verhaftet, wegen Pharma Betrug
24 Nën 2015
Emigranti shqiptar fiton koncesionin 100 milion USD të Sterilizimit

Një biznesmen i vogël shqiptar nga Peruxhia, pronar i një agjencie ndërmjetësimi dhe një kompanie ndërtimi qëndron pas tenderit të kontestuar me vlerë 100 milionë USD të Ministrisë së Shëndetësisë për sterilizimin e pajisjeve kirurgjikale dhe sallave të operacionit.

Autor:BIRN BIRN Tiranë

Ilir Rrapaj dhe kryeministri Edi Rama gjatë një takimi në pallatin e Brigadave në kuadrin e nismës “Thuaji Po Shqipërisë” | Foto nga : Facebook

Për më shumë se një dekadë, Ilir Rrapaj drejtoi një kompani të vogël ndërtimi me vetëm një të punësuar, të regjistruar në një zonë të qetë rezidenciale në qytetin e Peruxhias të rajonit Umbria në Itali, të cilën e themeloi së bashku me dy të afërm të tij në vitin 2000 me një kapital të vogël prej 1500 eurosh.

Megjithatë, pas fitores së Partisë Socialiste në zgjedhjet e qershorit 2013, emigranti me origjinë nga fshati Rexhepaj i Vlorës u kthye në Shqipëri dhe vendosi kontakte me kreun e shëndetësisë shqiptare, Ilir Beqaj, me të cilin ka pasur takime të shpeshta ku kanë marrë pjesë edhe biznesmenë italianë, të interesuar në tregun e shërbimeve mjekësore.

Dy vjet pas rikthimit në atdhe, me anë të një kompanie të regjistruar në Kosovë, Rrapaj është shpallur fituesi kryesor i një kontrate koncesionare prej 100 milionë dollarësh në një tender të kontestuar.

Nëpërmjet kompanisë së tij Investital LLC, e cila ka një kapital prej 1000 eurosh dhe është e regjistruar në Prishtinë, Rrapaj zotëron 40 % të aksioneve të një bashkimi kompanish italiane, të cilat fituan tenderin për sterilizimin e pajisjeve kirurgjikale.

Ortakët e Rrapajt në konsorcium janë tre kompani nga rajoni i Umbrias, përfshirë “Servizi Italia”, e cila ka një eksperiencë 35-40 vjeçare në fushën e sterilizimit dhe mbetjeve spitalore, “Tecnosanimed” dhe “U.Jet S.r.l”.

Konkurrent në tender kanë qenë gjithashtu një grup tjetër operatorësh ekonomikë Italianë si:”S.S.I”, “Mario Gugliemo” dhe “Brema Ambiente”, të përfaqësuar nga kompania “Action Laundery” me qendër në Durrës.

Konsorciumi humbës pretendon që shpallja fitues e konsorciumit në të cilin Rrapaj ka shumicën e aksioneve është e paligjshme, pasi ai ka dhënë një ofertë që tejkalon fondin limit. Ajo e ka ankimuar vendimin e Komision të Vlerësimit të Ofertave, KVO të Ministrisë së Shëndetësisë në Komisionin e Prokurimit Publik, KPP.

KPP-ja ka kërkuar rivlerësimin e vendimit fillestar të KVO-së, por kjo e fundit ka marrë një vendim të dytë, duke e shpallur përsëri grupin e kompanive ku përfshihet Investital LLC si fitues. [Kliko këtu për të shkarkuar vendimin e KPP-së]

Të dhënat e mbledhura nga BIRN sugjerojnë se konsorciumi i emigrantit shqiptar, Ilir Rrapaj ka pasur kontakte të vazhdueshme me ministrinë e shëndetësisë dhe ministrin Beqaj që nga viti 2013.

Mbetet e paqartë se çfarë roli luan kompania Invetital Ll.C në konsorcium, duke qenë që ka vetëm 1 të punësuar, kapital minimal dhe në dukje zero eksperiencë në fushën e mjekësisë.

I pyetur nëpërmjet telefonit për marrëdhënien e tij me Ilir Rrapajn, ministri Beqaj në fillim mohoi ta njihte. Pasi BIRN i dërgoi ministrit disa fotografi ku ai shfaqej me biznesmenin nga Peruxhia, Beqajt iu rifreskuar memoria, duke pranuar se “kishte njohje me z.Ilir Rrapaj.”

“Pas interesimit tuaj, nga hulumtimi i dokumentacionit lidhur me koncesionin me objekt ‘Për shërbime të integruara për ofrimin e setit të personalizuar të instrumenteve kirurgjikale…’, rezulton se z. Ilir Rrapaj është përfaqësues i një prej kompanive, pjesëtare të një prej konsorciumeve ose Operatorëve Ekonomikë (OE) që kanë paraqitur interes për këtë procedurë prokurimi,” u shpreh Beqaj.

Ndërkohë Ministria e Shëndetësisë mohon që oferta e konsorciumit ku përfshihet Rrapaj të jetë mbi fondin limit të tenderit duke i cilësuar akuzat si “shpifje.”

Rrapaj nga ana tjetër refuzoi t’i komentonte kontaktet e tij me ministrin Beqaj, duke u mjaftuar me pretendimin se procedura e dhënies së koncesionit kishte qenë sipas tij e suksesshme.

Tenderi i dyshimtë

Ilir Rrapaj gjatë nje takimi të ministrit Ilir Beaj me ambasadorin Italian në Tiranë dhe kreun e Qarkut të Umbria znj. Catiuscia Marini më 11 dhjetor 2014 | Foto nga : Minsitria e Shëndetësisë

Procedura e koncesionit 10 vjeçar me vlerë 9.6 miliardë lekë është hapur në 13 shkurt 2015, me një vendim të ministrit Ilir Beqaj.

Objekti i kontratës së partneritetit publik-privat ka për qëllim ofrimin e setit të personalizuar të instrumenteve kirurgjikalë sterilë, furnizimin me material mjekësor steril njëpërdorimësh në sallat kirurgjikale, trajtimin e mbetjeve me rrezik biologjik dhe dezinfektimin e sallave kirurgjikale dhe ambienteve.

Ky shërbim parashikohet të ofrohet në spitalet universitare dhe rajonale të vendit, apo dhe spitale të tjera, sipas planit të racionalizimit spitalor në Republikën e Shqipërisë.

Vlera e fondit limit të koncesionit është arritur pas një studimi fizibiliteti të ndërmarrë nga një komision i posaçëm, i ngritur nga Ministria e Shëndetësisë.

“Është marrë në studim viti 2013 dhe është vlerësuar numri total i ndërhyrjeve kirurgjikale dhe janë përllogaritur përafërsisht shpenzimet e kryera në blloqet operatore, kryesisht në spitalet rajonale dhe ato universitare, të cilët kanë aktivitet të shkuar kirurgjikal,” tha Ministria e Shëndetësisë, në përgjigje të një kërkese për informacion nga BIRN.

“Ky koncesion do të trajtohet sipas formulës “Pay and Use,” e cila nënkupton se, kompania që do të kryejë shërbimin do të paguhet për njësi, që në këtë rast është ndërhyrja kirurgjikale,” shtoi ajo.

Ministria sqaroi më tej se analiza e situatës ishte kryer pasi kishte mbledhur informacion nëpërmjet një pyetësori dhe kishte arritur në përfundimin që sistemi i menaxhimit, sterilizimit dhe mirëmbajtjes së sallave kirurgjikale apo instrumenteve kishte probleme serioze.

Sipas ministrisë, menaxhimi ishte shumë i kushtueshëm për shkak të numrit të lartë të punonjësve të përfshirë dhe shumësisë së makinerive të përdorura në çdo bllok operator.

Me datën 4 Maj 2015, Ministria e Shëndetësisë ka zhvilluar procedurën e prokurimit për koncesionin dhe në datë 26 Maj, autoriteti kontraktues ka publikuar renditjen e operatorëve ekonomikë.

Komisioni i Vlerësimit të Ofertave ka shpallur konsorciumin e përbërë nga Investital Llc, Servizi Italia S.p.a, U.Jet S.r.l dhe Tecnosanimed të parët me 73.89 pikë dhe në vendin e dytë konsorciumin e përbërë nga “Action Laundry,” S.S.I”, “Mario Gugliemo” dhe “Brema Ambiente” me 42.83 pikë.

Sipas “Action Laundry” përllogaritet që konsorciumi i udhëhequr nga “Servizi Italia” S.p.a, që u klasifikua i pari, e ofroi shërbimin për 1 vit në vlerën e 1 miliardë lekë, kundrejt ofertës 753 milion lekë të ofruar nga grupi i operatorëve të udhëhequr nga “Action Laundry”, që u rendit e dyta.

Kompania me qendër në Durrës pretendon se diferenca për 1 vit kap vlerën 250 milion lekë, ose për 10 vjet një vlerë prej 2.5 miliardë (17.8 milionë euro).

Më 8 qershor, bashkimi i operatorëve i udhëhequr nga Action Laundry ka paraqitur një ankesë në KPP duke kundërshtuar renditjen e operatoreve në procedurën e koncesionit si dhe kualifikimin e konsorciumit tjetër, të përfaqësuar nga Servizi Italia S.p.a.

Me datë 22 qershor, KPP-ja pranon pjesërisht ankesën e Action Laundry dhe i kërkon Ministrisë së Shëndetësisë të rivlerësojë ofertat, pasi vëren se mbledhja e pikëve në vlerësimin e parë ka gabime matematikore.

Anëtarët e KPP në vendimin prej 46 faqesh argumentonin se:… “Në respekt të parimit të transparencës dhe barazisë si dy ndër parimet kryesore të zhvillimit të procedurës së dhënies së koncesionit, autoriteti kontraktor (Ministria e Shëndetësisë) ka gabuar në mbledhjen aritmetike të pikëve në total… Sa më sipër, Komisioni i Prokurimit Publik gjykon se autoriteti kontraktues në rivlerësimin e procedurës duhet të kryejë edhe mbledhjen e saktë aritmetike të pikëve dhënë operatorëve ekonomikë pjesëmarrës në këtë procedurë…”

Pas këtij vendimi detyrues, procedura e mbledhjes së pikëve është mbajtur në datën 28 shtator 2015, dhe pikërisht në atë ditë është shpallur fituesi ku sërish ka qenë bashkimi i operatorëve “Servizi Italia”. Por çuditërisht, këtë herë kjo kompani ka marrë më shumë pikë se në vlerësimin e parë.

Nga 73.98 pikë që kishte në vlerësimin e parë, tani ishte vlerësuar me 91.03 pikë. Pra me një diferencë prej 22 pikësh më tepër.

Në anën tjetër, bashkimi i operatorëve që përfaqësohej nga “Action Laundry” ka marrë 45 pikë, nga 42.83 që kishte marrë në rivlerësimin e parë.

Sipas “Action Laundry,” rivlerësimi i dytë i pikëve nga Ministria e Shëndetësisë ka qenë sërish i pasaktë dhe i dyshimtë, pasi pikët akorduar konsorciumit të drejtuar nga Servizi Italia janë rritur ndjeshëm.

“Konkretisht në rivlerësimin e dërguar, oferta e shoqërisë “Servizi Italia” SPA rezulton përsëri e renditur në vendin e parë, por nga 73.98 pikë që kishte në vlerësimin e mëparshëm, tani çuditërisht është vlerësuar me 91.03 pike,” Action Laundry i tha BIRN.

“KVO-ja ka gabuar në vlerësimin me pikë të ofertës tonë, e cila rezulton të jetë oferta fituese e procedurës, sepse në finale shoqëria jonë për të njëjtin shërbim të kërkuar nga Autoriteti Kontraktor ka ofruar vlerën 753.500.000 lekë, ndërkohë që shoqëria ” Servizi Italia” SPA ka ofruar vlerën 1.003.780.000 leke,” shtoi ajo.

Action Laundry gjithashtu nënvizon që oferta e konsorciumit të drejtuar nga Servizi Italia për një periudhë 10-vjeçare tejkalon dhe fondit limit prej 9.6 miliardë lekësh.

E pyetur nga BIRN, Ministria e Shëndetësisë i hodhi poshtë pretendimet e “Action Laundry” si të pavërteta.

“Nuk është e vërtetë që oferta e “Servizi Italia” është mbi fondin limit. Këtë spekulim, e ka bërë konkurrenti tjetër, i cili ka vendosur në mënyrë arbitrare volumet vjetore të çdo grupndarjeje të llojit të ndërhyrjes kirurgjikale,” tha Ministria në një përgjigje me postë elektronike.

“As në realitetin e shërbimit kirurgjikal në Shqipëri, dhe as në dokumentat e tenderit të garës së koncensionit nuk ekziston e dhëna se realizohen çdo vit 15 mijë ndërhyrje kirurgjikale me intesitet të lartë. Në realitet, ndërhyrjet me intesitet të lartë janë disa herë më pak. Rritja artificiale e volumit të grupndërhyrjeve me çmim të lartë për njësi është kryekëput e pasaktë,” shtoi ajo.

Sipas Ministrisë së Shëndetësisë konkurrenti që është ankuar, ka “shpikur qëllimisht një shpërndarje të pavërtetë të ndërhyrjeve kirurgjikale, me qëllim krijimin e një situate të paqenë në vlerën vjetore të furnizimit të set-eve të instrumenteve kirurgjikalë të sterilizuar dhe materieleve mjekësore njëpërdormëshe të ofertës fituese.”

Ajo shtoi që vlera prej 1 miliardë lekë që pretendohet se është kosto e vjetore e shërbimit të ofruar nga Servizi Italia është e pavërtetë, por nuk saktësoi se cila është kosto e këtij shërbimi.

Pas shpalljes së vendimit të KPP-së me datë 10 korrik, kompanitë Investital Llc, Servizi Italia S.p.a, U.Jet S.r.l dhe Tecnosanimed, kanë regjistruar një kompani të re për të operuar me koncesionin, të quajtur SaniService Sh.p.k.

Edhe pse me shumë pak eksperiencë se partnerët e tjerë italianë, kompania e Rrapajt, Investital Llc merr 40 % të aksioneve të kompanisë së re SaniService Sh.p.k, Servizi Italia S.p.a 30 %, Tecnosanimed 15 % dhe U.Jet S.r.l 15 %.

Investimi i Rrapajt nëpërmjet e Investital Llc për të kontrolluar 40 % të kompanisë me koncesionin 100 milionë dollarësh është vetëm 8 mijë euro. [Kliko këtu për ekstraktin e SaniSerice sh.p.k]

Lidhjet midis Ilir Rrapajt dhe Ilir Beqajt

Ilir Rrapaj, më dt. 19 Dhjetor 2013,gjatë vizitës zyrtare të Ministrit të Shëndetësisë Rajonin e Peruxhias, Itali. | Foto nga : Facebook

I lindur në vitin 1972, Rrapaj ka emigruar në Itali në vitet 90’ dhe është vendosur në rajonin e Umbrias. Më 17 prill 2000, ai regjistron në Peruxhia kompaninë Ali Pashë Tepelena SAS, një kompani në kategorinë e “artizanatit” me vetëm një të punësuar dhe një kapital prej 3 milionë liretash, të cilat më vonë konvertohen në 1549, 38 euro. [Kliko këtu për të shkarkuar esktraktin e Ali Pashe Tepelena SAS]

Ilir Rrapaj zotëron 50 % të aksioneve të kompanisë dhe 50 për qind kontrollohen nga i afërmi i tij Mitat Rrapaj, i cili në vitin 2007 ia dhuron ato shtetases Italiane Elisa Bulagna.

Lidhja e Rrapajt me fushën e shëndetësisë është e paqartë, edhe pse ai pretendon të këtë mbaruar studimet për mjekësi. Megjithatë, më 22 nëntor të vitit 2013, Rrapaj merr pjesë në nismën “Thuaj Po Shqipërisë”, të mbajtur në pallatin e Brigadave në Tiranë.

Fotot të siguruara nga BIRN tregojnë se në këtë konferencë që mblidhte profesionistët shqiptarë të shëndetësisë në vende të ndryshme të botës, Rrapaj përveç ministrit Beqaj ka takuar dhe kryeministrin Edi Rama.

Mbas konferencës në nëntor të vitit 2013 dhe shpalljes së koncesionit për sterilizimin e seteve dhe sallave kirurgjikale në shkurt të këtij viti, Rrapaj dhe përfaqësues të kompanive të tjera italiane, pjesë të konsorciumit fitues kanë pasur një numër takimesh në Tiranë dhe Itali me ministrin e shëndetësisë Ilir Beqaj.

Në dhjetor të vitit 2013, ministri Beqaj dhe zëvendës ministri i shëndetësisë Klodian Rrjepaj vizitojnë rajonin e Umbrias në Itali me ftesë Qarkut të Umbrias dhe Universitetit Shtetëror të Peruxhias.

Gjatë vizitës, Beqaj nënshkruan një marrëveshje bashkëpunimi me Universitetin e Peruxhias, po ajo që bie në sy është prezenca e Ilir Rrapajt dhe e ortakëve të tij italianë gjatë takimeve.

Beqaj e viziton disa herë rajonin e Umbrias në vitin 2014. Në dhjetor të këtij viti ai nënshkruan një memorandum bashkëpunimi me Qarkun e Umbrias, ku Rrapaj është gjithashtu prezent në takimet zyrtare, në krah të ministrit Ilir Beqaj.

“Modeli i shëndetësisë në disa rajone të Italisë, i cili është rrjedhojë e një reforme që Italia e ka filluar që në vitin 1978 na shërben si pikë referimi,” tha Beqaj gjatë nënshkrimit të Memorandumit në Tiranë me presidenten e Qarkut të Umbrias, znj. Catiuscia Marini.

Beqaj shtoi Memorandum i Bashkëpunimit është paraprirë edhe nga një Protokoll Bashkëpunimi i nënshkruar më 18 dhjetor 2013 mes :”Universitetit të Bologna-s dhe Ministrisë së Shëndetësisë së Republikës së Shqipërisë, në bashkëpunim me “Polo Biomedical Umbria” – e cila numëron më shumë se 20 kompani të Umbria-s të sektorit shëndetësor e biomjekësor – në mënyrë që të zhvillojnë bashkëpunimin dhe kooperimin në sektorët e logjistikës spitalore, të inxhinierisë klinike dhe shkencave veterinare.”

Tre kompanitë fituese të koncesionit për pajisjet kirurgjikale, Servizi Italia S.p.a, U.Jet S.r.l dhe Tecnosanimed janë pjesë e “Polo Biomedical Umbria,” por mbetet e paqartë nëse Protokolli i Bashkëpunimit ka luajtur ndonjë rol në procedurën e prokurimit.

Kompania e Rrapajt, Investital Llc është regjistrua në Prishtinë në korrik të vitit 2014. Në faqen e saj zyrtare, ajo përshkruhet si një agjenci investimesh, me interesa në sektorin e industrisë, turizmit dhe shëndetësisë.

Duke komentuar fotot ku shfaqet përkrah Ilir Rrapajt, ministri Beqaj pranoi që biznesmeni nga Peruxhia në të paktën një okazion zyrtar ishte i ftuar i ministrit të shëndetësisë.

“Fotoja e parë duhet të jetë shkrepur në restorantin “Sofra e Ariut” në Tiranë, në një darkë që Ministri i Shëndetësisë Ilir Beqaj, shtroi për nder të Ambasadorit Italian, z. Massimo Gaiani, dhe një grupi përfaqësuesish të Rajonit të Umbrias, këshillit drejtues akademik të Universitetit Shtetëror të Peruxhias (Università degli Studi di Perugia) dhe dhomës tregtare Confimi Impresa (Konfederata Italiane e Sipërmarrjeve Industriale të Vogla dhe të Mesme),” tha Beqaj.

Ai shtoi në një komunikim të dytë se nga nëntori 2013, deri në dhjetor 2014 ishte takuar katër herë më biznesmenin Ilir Rrapaj, në cilësinë e tij si përfaqësues Confimi Impresa.

I kontaktuar nga BIRN, Ilir Rrapaj u shpreh se fitues të koncesionit për setet kirurgjikale ishin shpallur kompanitë më të mira, duke përmendur “Servizi Italia”.

I pyetur mbi akuzat e Partisë Demokratike se në këtë koncesion një mik i kryeministrit Edi Rama dhe ministrit Beqaj ishte shpallur fitues, Rrapaj tha se: “nuk më interesojnë këto gjëra dhe nuk merret me politikë,” duke shtuar se ky koncesion ka për të qenë “një sukses.”

Ky artikull u prodhua si pjesë e iniciativës “Fuqizimi i Bashkëpunimit mes Shoqërisë Civile dhe Gazetarëve Investigativë,” me mbështetjen e Fondacionit Shoqëria e Hapur për Shqipërinë.

http://www.reporter.al/emigranti-shqiptar-fiton-koncesionin-100-milion-usd-te-sterilizimit/

Uralte Probleme: Gefälschte Diplome, wobei bis 70 % der im Krankenhaus tätigen Personen unter Salih Berisha, keine Arzt Ausbildung hatten, identisch bei Lehrern und Richtern, wie Staatsanwälte.

Krankenhäuser entsorgen ihren Müll in Flüssen, in National Parks, weil die Entsorgung von kriminellen Verwandten vorgenommen wird – auch Nichts Neues, und vor Jahren schon ein Internationaler Skandal, wo sogar der Mljet National Park in Kroatien vollkommen von dem Mül verseucht und verdreckt wurde. 140 Millionen € stahl dann die EU Mafia mit dem Gangster Fatmir Mediu.

5 Gedanken zu „1 Mann Firma mit Ilir Rrapaj, ohne Kompetenz gewann 100 Millionen $ Auftrag für die Sterilisierung von Krankenhaus Material“

 1. Unglaublicher Sumpf der Klientel Politik, in der Albanischen Politik, der Inkompetenz und Dummheit. Ilir Rrapaj, 1 Mann Firma ohne Kompetenz, gewann den 100 Millionen € Auftrag von den Krankenhäusern für die Sterilisierung.

  Das Mafia System der Inkompetenz des Edi Rama – Ilir Meta

  32 Krankenschwestern wurden in Kukes entlassen: Reine Klientel POlitik wie immer, wie die Krankenschwestern protestieren

  Mit diesesn Methoden wird Albanien nie funktioneren, denn Tausende von Leute wurden ausgebildet, bei dem mächsten Minister Wechsel, oder Direktoren Wechsel gefeuert.

 2. Korruptions Geschäft der Kostenlose Gesundheits Check in Krankenhäusern, ein Skandal ohne Ende!

  Getränke Firmen der Albaner Mafia mit Edi Rama, erhielten plötzlich Monopole, 12 Millionen € pro Jahr garantiert und der Kompetenz Null.

  Investigimi i Check Up/ Afera 120 milione euroshe e Edi Ramës

  Pranimi nga qeveria shqiptare i dështimit me koncesionin e Check Up-it, i cili i kushton taksapaguesve shqiptarë plot 120 milionë euro, është vetëm faza e fundit e një historie të gjatë korruptimi. Në 12 tetor të këtij viti Këshilli i ministrave vendosi ta zgjerojë moshën e njerzwve që përfshin kjo nisëm, nga kufijtë 40-65 vjeç në ato 35-70 vjeç. Në fakt kjo përbënte një dëshmi të qartë të një shkeljeje. Sepse kompania fituese e “Marketing & Distribution” e cila është paguar për të kontrolluar rreth 475 mijë pacientë në vit nuk ka arritur ta bëjë këtë kontroll, megjithëse i ka marrë paratë për një gjë të tillë (lexo editorialin poshte/ Ide Lapsi.al).

  Por pranimi indirekt i këtij abuzimi nuk është i vetmi.

  Që kur filloi, kjo procedurë, që opozita e ka cilësuar si një dhuratë milionshe që Edi Rama i bën klientes së tij, biznesmenes Vilma Nushi, ka pasur plot hije dyshimi.

  Ato fillojnë që me shpalljen e kësaj gare, që siç rrezulton sot, është bërë pa planifikim dhe pa idenë më të vogël se sa vetë do të kontrollohen falas. Numri 475 mijë qytetarë është vënë krejtësisht apriori.

  Po të vazhdojmë më pas.

  Gjithë procedura e ndjekur për këtë koncension me hije të forta skandali ka nisur pas një vendimi të marrë nga Këshilli i Ministrave në vitin 2014 për depistimin e popullsisë e veçanërisht kryerjen e kontrolleve falas për moshat nga 40 deri në 65 vjeç.

  Në muajin prill 2014 të po këtij viti qeveria miratoi vendimin nr.185, “Për përcaktimin e mënyrës së realizimit të kontrollit mjekësor bazë për shtetasit e moshës 40 – 65 vjeç”.

  Në gusht, Ministria e Shëndetësisë shpalli zyrtarisht njoftimin për koncensionin e “check-up” duke përcaktuar të gjitha kriteret që duhet të plotësonin kompanitë e interesuara për të marrë pjesë në këtë garë.

  Një muaj më pas, pra më 11 shtator të vitit 2014 pranë Ministrisë së Shëndetësisë mbërrijnë oferta nga pesë kompani dhe bashkime kompanish, të cilat shprehin interes për të implementuar projektin e kontrollit shëndetësor falas. Por menjëherë tre prej tyre nxirren nga gara me argumentin e përhershëm : “për mungesë dokumentacioni”.

  Kështu komisioni i koncensionit i kryesuar nga zv.ministri i Shëndetësisë, Klodian Rjepaj dhe me anëtarë Gazment Bejtja, Aurel Voda, Aleksandër Harxhi dhe Marsela Seriani lë në garë vetëm dy kompani.

  Por, edhe këtu duket sikur nuk ka konkurencë dhe se pazari është mbyllur më parë mes Edi Ramës dhe Vilma Nushit.

  Sepse shenjat tregojnë se bashkimi i firmave fituese kompanive “Marketing & Distribution” e “Trimed” ka qenë i sigurtë në fitore. Arsyeja e parë është se Vilma Nushi i ka bërë letrat vetëm pasi është siguruar se do të jetë fituese.

  “Marketing & Distribution” është licencuar për laborator kimik e biokimik nga Qendra Kombëtare e Licencimit në datën 9 shtator 2014, pra vetëm dy ditë përpara mbarimit të afatit të dorëzimit të dokumenteve, kohë kjo e përcaktuar nga Ministria e Shëndetësisë në dokumentet standarde të tenderit.

  Megjithëse ministri Ilir Beqja i pyetur në media theksoi se kjo nuk e ndalonte atë të ishte një kompani fituese, kjo manovër e orëve të fundit flet qartë për të gjithë ata që e njohin botën okulte të tenderave.

  Dyshimi i dytë qëndron tek çmimi. Kur në garë mbetën vetëm kompania e Vilma Nushit dhe një bashkim kompanish i udhëhequr nga spitali Hygea në Tiranë, gara mes tyre u bë se kush do të ofronte çmimin më të ulët për çdo pacient që do të diagnostikonte.

  Por edhe këtu, megjithëshe ofroi çmimin më të lartë “Marketing & Distribution” e fitoi garën. Në janar 2015 ajo firmosi me ministrinë e shëndetësisë kontratën për kontrollin shëndetësor falas të 475 mijë qytetarëve kundrejt një pagese perej 12 milionë euro në vit.

  Ndërsa tani një vit e gjysëm më pas, kur ka rrezultaur se kjo shifër ka qenë e fryrë, Kryeministri Rama, ka firmosur një vendim qeverie për të shtuar brezin e moshës të atyre që do të bëjën Check Up. E gjitha kjo për të vazhduar ti japë asaj që opozita e quan si klienten e tij, po të njëjtën shumë parash prej 120 milionë eurosh (lexo shkrimin poshte Lajme Lapsi.al).

  Pra pasi i ka pastruar konkurentët nga gara, pasi e ka shpallur fituese megjithëse nuk kishte eksperiencë mjeksore (por eksperiencë në tregtim alkooli dhe pijesh), megjithëse kishte çmim më të lartë, dhe megjithëse u rregjistrua për aktivitet laboratorik vetëm dy ditë para garës, shteti shqiptar i dha paketën prej 12 milionë eurosh në vit, Vilma Nushit. Hajde mos beso pastaj ata që thonë se këtu bie era korrupsion! (Lapsi.al)

 3. Welt weit bewiesen, das die Privatisierung des Gesundheitwesen ein Desaster ist. Also macht man mit diesen Betrugs Systemen weiter, denn diverse Politiker, verschiedene Gesundheits Minister haben eigene Pharma Firmen

  Dozens of lab technicians protested against a government measure that will give hospital labs to private companies for management. Technicians say they have not been informed about the process, and feel their jobs are threatened.

 4. Sterilization Concession Turns Out To Be Very Profitable

  Sterilization Concession Turns Out To Be Very Profitable

  The government’s largest concession concerns the sterilization of medical equipment, costing around €71 million for the next ten years. According to the concession contract published by Syri, Albanian citizens will pay concession holder SaniService shpk up to €275 per operation, including natural childbirth, that occurs in one of the public hospitals in Albania until 2025. […]

  Tirana Transformation Zones, Privatization of the City

  Tirana Transformation Zones, Privatization of the City

  Even though the new masterplan for Tirana was only approved by the end of December 2016, the government has assumed its implementation for a long time, and acted accordingly. Public–private schools An example is the public–private partnerships announced by Municipality of Tirana on December 21 regarding the development of 17 new schools. As Exit explained before, […]

  PPP Schools, Corruption, and Clientelism

  PPP Schools, Corruption, and ClientelismIn a long article last week I emphasized that the municipality of Tirana followed the model of other institutions in the country by engaging in public-private partnership (PPP) projects, independent of the economical damage these cause. Until that moment it was only known that the municipality would pay through installments for the construction of schools. As I explained, this […]

Schreibe einen Kommentar