„Orikum“ Banden errichten Strassen Sperren, weil man ihnen den Strom abgedreht hat.

Seit Jahren keinen Strom bezahlt, aber nun Demonstrationen, die Illegalen Banden von Orikum, welche Strassen Sperren errichteten.
Die Gefängnisse sind überfüllt, aber die Regierung wollte jeden der illegal Bauten und Strom stiehlt anklagen

Die Verbrecher Ansiedlung Orikum (Ortsteil Babicë-Rradhimë, wo viele illegale Lokale stehen), wo vor 15 Jahren noch kein Mensch lebte, hat seit 5 Tagen keinen Strom, ebenso keine Touristen. Die oft Nord Albanischen Banditen, im Geldwäsche Zentrum der Berisha Mafia protestieren

Aktualitet
25 Qershor 2016 – 12:25 | përditesuar në 12:38
Radhima dhe Orikumi prej 5 ditësh
pa energji, banorët bllokojnë rrugën
Prej 5 ditësh banorët e Radhimës dhe Orikumit kanë pasur ndërpreje të energjisë elektrike prej orës 08:00 të mëngjesit deri në orën 19:00.

Shkak i ndërprerjes së energjisë elekrike mësohet së janë bërë punimet që po kryhen në linjat e tensionit të lartë në zonën Babicë-Rradhimë.

Sipas banorëve, ata nuk nuk janë lajmëruar për ndërprerje me orare të zgjatura, ku sipas tyre kjo situatë do të vazhdojë deri në datën 10 korrik.

Banorët shprehen të shqetësuar sepse mungesa e energjisë elektike, në sezonin turistik që ndodhemi është falimentim për bizneset.

Ata kanë kërkuar zgjidhje të menjëhershme të problemit, në të kundërt ata do të bllokojnë rrugën në shenjë proteste.
http://shqiptarja.com/aktualitet/2731/radhima-dhe-orikumi-prej-5-dit-sh–pa-energji-banor-t-bllokojn–rrug-n-362758.html

5 ditë pa drita, Rradhima dhe Orikumi në protestë (FOTO)

Per shkak te mungeses se energjise elektrike, banoret e Rradhimes dhe Orikumit, bllokojne rrugen. Prej 5 ditesh zonat ne fjale po vuajnw ne orare te zgjatura mungesen e energjisee, prej ores 8 deri ne 19 te mbremjes. Shkak per nderprerjen e energjise mesohet se jane punimet qe po kryhen ne linjat e tensionit te larte ne zonen e Babice-Rradhime, nderkohe qe banoret dhe pronaret e subjektve tregtare ne keto zona deshmojne se nuk jane lajmeruar per nderprerjet me orar te zgjatur. Sipas tyre situata do te vijoje e tille deri ne date 10 korrik, ne nje periudhe kur jemi ne sezonin turistik dhe per shkak te mungeses se energjise, dhjetra biznese ne zone po shkojne drejt falimentimin.

received_10204706040889208

received_10204706040929209

479 Millionen € Schaden?? durch Energie Minister: Damian Gjiknuri

Vollkommen überzogen sind die angeblich festgestellten Schäden durch Energie Minister: Damian Gjiknuri.

Die Albanischen Politiker, sind aber offensichtlich nicht mehr in der Lage, ihr Land zuregieren, weil Idioten auch noch als Adviser von Ministern, und Edi Rama auftreten. Die gut ausgebildete Intelligenz ist ausgewandert, während die Bildung weiterhin in den Abgrund gefahren wird, und Schulzeugnisse 500 € kosten, bzw. vorab die Prüfungs Ergebnisse.

Durch die hohe Staats Controlle, mit Bujar Leskaj, wird dem Energie Minister Damian Gjiknuri vorgeworfen, vor allem mit dem Vergleich rund um das CEZ Debakel (ebenso ein Weltbank Projekt mit Bankgarantie), einen Schaden von 479 Millionen € verursacht zuhaben, was so nicht stimmen kann. Albanien hat ein erhebliches Problem, weil keine Internationalen Verträge, Gesetze, Arbitrage Garantien eingehalten werden, die jeweiligen Regierungen von Erpressung von Beteiligungen leben.

Die CEZ, hat auf dem Papier über 200 Millionen € in Albanien investiert, wo 100 Millionen als Betrugs Manöver überteuert dargestellt wurden. Wenn man einen Vergleich über Abitrage Anwälte abschliesst, um den Rauswurf zu kompensieren, mit 95 Millionen € in 2018, so kann man von einem guten Vergleich sprechen, vor allem auch weil die Berisha, Ilir Meta Regierung das Betrugs Inkasso Modell mit dem korrupten Tschechischen Minister Präsidenten installierten, als privaten Bonus, für die von der Weltbank erpresste (falsche Beratung, wird der Weltbank auch hier vorgeworfen) NATO Mitgliedschaft, durch Privatisierung.

Vor über 1,5 Jahren, gab es schon einen qualifiziertes Report, das 100 % aller Tender, Ausschreibungen: Betrug und Manipulation ist, wobei die Geschichte zeigt, das es Weltbank Leute waren, welches das Manipulierungs und Betrugs Ausschreibungs Modell vor 20 Jahren installierte und Kriminelle auch in der Weltbank in Albanien, die Schlüssel Positionen erhielten, damit der gewünschte Partner, oft vollkommen überteuerte den Auftrag erhielt. Deutsche Consults vom Hafen Management, Infrastruktur Projekte immer dabei im Betrugs Spektakel.siehe auch das Weltbank TEC Kraftwerk Desaster, wo Ausschreibungen unter Kontrolle der Weltbank stattfanden, inklusive Bank Garantie. Betrugs Systeme der Inkompetenz und des Betruges, wie die EU Commission und EU Botschaft überall.

IFIMES Report: Die Energie Mafia – OSHEE MANIPULATES TENDERS IN THE ENERGY SECTOR und der Mafia General Staatsanwalt: Adriatic Llalla

Skandali i CEZ dhe 479 mln euro dëme Shqipërisë, kallëzohet në prokurori ministri Damian Gjiknuri

KOMISIONI I EKONOMISE - Kryetari i KLSH, Bujar Leskaj, duke folur gjate nje mbledhje te Komisionit Parlamentar te Ekonomise, ku eshte diskutuar raporti i veprimtarise vjetore per vitin 2014 te Kontrollit te Larte te Shtetit./r/n/r/nECONOMY COMMITTEE - Head of the Supreme State Control, Bujar Leskaj, speaks during a Parliamentary economy and finance committee.

KLSH kallëzon penalisht ministrin Gjiknuri: I shkaktoi dëm shtetit 479 milionë euro

Skandali i CEZ ka bërë që Kontrolli i Lartë i Shtetit të kallëzoj në prokurori, ministrin e Energjisë, Damian Gjiknurin dhe Avokatin e Shtetit Alma Hicka. Me anë të një njoftimi KLSH ka bërë të ditur se, këta persona akuzohen se i kanë sjellë shtetit një dëm prej 479 milionë euro e ndarë në: 95 milionë euro: pagesa e dakordësuar në Marrëveshje, vlera 352 milionë euro: detyrime financiare të prapambetura, rrjedhojë e keqmenaxhimit 2009-2012, vlera 32 milionë euro: zhvlerësimi në zero i vlerës se 24% te aksioneve te Shtetit.

Kontrolli i Lartë i Shtetit përfundoi auditimin në Ministrinë e Energjisë dhe Industrisë (MEI) dhe Avokaturën e Shtetit (ASH), në bazë të programeve të auditimit nr. 118/1, datë 12.03.2015, dhe nr. 264/1, datë 17.03.2015, për periudhën 01.01.2013 – 31.12.2014 të aktivitetit të këtyre institucioneve.

Auditimet filluan më datë 16.03.2015 dhe përfunduan më datë 27.07.2015 dhe me shkresat nr. 118/4, datë 03.08.2015 dhe nr. 264/4, datë 03.08.2015 i janë përcjellë këtyre dy subjekteve Projekt-Raportet e Auditimit.

Pas organizimit dhe zhvillimit të dy takimeve ballafaquese duke respektuar të gjitha afatet kohore, më datë 16.09.2015 me MEI dhe më datë 14.09.2015 me ASH dhe pas hartimit të Raporteve Përfundimtare të Auditimit, me shkresat nr. 118/12, datë 12.10.2015 dhe nr. 264/8, datë 12.10.2015, i janë përcjellë MEI dhe ASH, Vendimet përkatëse të Kryetarit të KLSH-së, nr. 140 dhe 139, datë 30.09.2015 në lidhje me këto auditime.

Çështja kryesore në të dy këto auditime ka qenë, procedurat e ndjekura dhe negociatat që sollën në përgatitjen e marrëveshjes së nënshkruar nga Grupi i Punës i ngritur në bazë të VKM nr. 969 dt. 25.10.2013 “Për ngritje e grupit të punës për zgjidhjen me mirëkuptim të mosmarrëveshjes ndërmjet Shtetit Shqiptar dhe CEZ a.s”, më datë 23.06.2014 dhe përcjelljen e kësaj Marrëveshje për miratim në Këshillin e Ministrave dhe Kuvendin e Shqipërisë.

Në përfundim të këtij auditimi, rezultoi që dëmi ekonomik që i është shkaktuar financave të kompanisë tashmë tërësisht shtetërore OSHEE sh.a është 479 milionë euro, nga të cilat 95 milionë euro si pagesë e dakordësuar në Marrëveshje, 352 milionë euro, detyrime financiare të prapambetura, rrjedhojë e keqmenaxhimit gjatë viteve 2009-2012 dhe 32 milion euro zhvlerësimi ne zero i vlerës së 24% te aksioneve te Shtetit. Në këtë vlerë dëmi nuk janë llogaritur kostot shtese që do duhet të përballohen nga vetë Shteti Shqiptar për rigjallërimin e sistemit energjetik dhe kthimin në parametra financiare normale të kësaj shoqërie publike. Bazuar në shkeljet e konstatuara me pasojë dëmin e sipërcituar KLSH me shkresën nr. 118/13, datë 12.10.2015 ka depozituar pranë organit të Prokurorisë kallëzimin penal për Ministrin e MEI, Damian Gjiknuri dhe Avokatin e Përgjithshëm të Shtetit, Alma Hicka, me akuzën e “Shpërdorimit të detyrës”, parashikuar nga neni 248 i Kodit Penal.

Me konkretisht, nga auditimi rezultoi që:

Referuar përmbajtjes së Marrëveshjes për Zgjidhjen me Mirëkuptim, të nënshkruar më datë 23.06.2014, nga Grupi i Punës i kryesuar nga Ministri Gjiknuri, evidentohen fare qartë elementët e një marrëveshjeje tërësisht të pabarabartë dhe jo në proporcion me pretendimet e deriatëhershme të Shtetit Shqiptar ndaj CEZ a.s, duke shkaktuar një dëm ekonomik në shumën 479 milionë euro, si më poshtë:

 

  1. Në vlerën 95 milionë euro për pagesë e dakortësuar në marrëveshje, të pabazuar në dokumentacion financiar për përdorimin e kredive dhe huave dytësore, apo njohje të drejtash nga CEZ Shpërndarje sh.a (dëm ekonomik i parikuperueshëm);
  2. Në vlerën 352 milionë euro, si diferencë midis detyrimeve afat-shkurtra të njohura dhe të drejtave afat-shkurtra të njohura (mungesa në kapitalin qarkullues) të shoqërisë CEZ Shpërndarje sh.a, sipas pasqyrave financiare të shoqërisë, vlerë që përfshin edhe detyrimet për faturat e blerjes së energjisë dhe tarifave të transmetimit ndaj KESH dhe OST, të akumuluara gjatë administrimit të CEZ a.s, në një nivel 41,198,699,479 lekë bashkë me interesat ose 294 milionë euro (dëm që do rëndojë gjëndjen financiare të shoqërisë në të ardhmen);
  3. Në vlerën 32 milionë euro, për zhvlerësimin e vlerës së tregut të 24% të aksioneve të shtetit në CEZ Shpërndarje sh.a. Mos pretendimi i diferencës ndërmjet vlerës së aksioneve të Qeverisë Shqiptare gjatë privatizimit (CEZ a.s, ka paguar 102 milionë euro për të kontrolluar 76% të paketës së operatorit të shpërndarjes, moment kur vlera e 24% të aksioneve të Shtetit Shqiptar ishte 32 milionë euro) dhe vlerës zero të aksioneve të saj më 21 janar 2013, shoqërisë i është shkaktuar një dëm që do rëndojë gjendjen financiare të shoqërisë në një periudhë afatmesme).

Nisur nga kushti i “Marrëveshjes së Mirëkuptimit” se Blerësi pranon dhe bie dakord që Shitësi nuk ka asnjë informacion në lidhje me gjendjen financiare, operacionale apo çdo gjendje tjetër të shoqërisë dhe se me vazhdimin e blerjes së aksioneve të parashikuar sipas kësaj, Blerësi e bën këtë gjë në rrezikun dhe përgjegjësinë e tij. Si rrjedhim, Blerësi do të blejë dhe bie dakord të blejë Aksionet “siç janë” “ku janë” dhe “me të gjitha të metat”, shuma prej 95 milionë euro është një dëm i parikuperueshëm, për shkak të njohjes së detyrimeve jo vetëm të pa dokumentuara por edhe në kushtet e shkeljes flagrante të detyrimeve të rrjedhura nën SPA për të cilin mban përgjegjësi Grupi i Punës i kryesuar nga Z.Damian Gjiknuri, Ministër i Energjisë dhe Industrisë, ndërsa shuma 384 milionë euro është dëm ekonomik që do të rëndojë financat e shoqërisë (shtetit) për shumë kohë, duke kërkuar një regjim të fortë kontrolli financiar.

* * *

I Në analizë të vlerës prej 95 milionë euro të dakordësuar nga ana e Grupit të Punës për të paguar në favor të CEZ a.s, rezultoi që:

 

I.1        Është marrë përsipër pagesa prej 36.9 milionë eurosh që përfaqëson vlerën e kredisë së disbursuar nga Banka Evropiane për Ndërtim dhe Zhvillim dhe IFC-ja mbi bazën e kontratave të lidhura nga CEZ Shpërndarje sh.a, në periudhën 30 qershor 2011 dhe 1 korrik 2011. Kjo shumë huaje ka qënë e njohur në pasqyrat financiare të CEZ Shpërndarje sh.a (sipas pasqyrave financiare të publikuara nga vetë shoqëria), por me një marrëveshje blerje huaje detyrimi ka kaluar për CEZ a.s, marrëveshje që reflektohet në ngjarjet/transaksionet ekonomike të vitit 2013, pra pasi ka lindur konflikti dhe në një kohë kur CEZ Shpërndarje sh.a ka qënë nën administrim të përkohshëm, me administrator z.Arben Seferi, anëtar i Grupit të Punës në negociatat e kësaj marrëveshje mirëkuptimi.

Në vlerësimin e ekspertit të BDO LLP të kontraktuar nga Shteti Shqiptar, pas analizës së dokumentacionit të vënë në dispozicion, theksohet se nuk ka evidenca të sakta se si është përdorur huaja e marrë. Kjo edhe për faktin se organizimi i investimit të CEZ a.s, përgjatë katër viteve në Shqipëri është realizuar nëpërmjet tre kompanive CEZ Shpërndarje sh.a, CEZ Trade dhe CEZ Albania nga të cilat vetëm CEZ Shpërndarje sh.a, është në bashkëpronësi me Republikën e Shqipërisë (e cila zotëronte 24% të aksioneve) ndërkohë dy kompanitë e tjera janë në pronësi vetëm të CEZ a.s (100% të aksioneve). Për më tepër këto evidenca, pasqyra apo raporte nuk janë kërkuar apo analizuar nga Grupi i Punës përgjatë takimeve negociuese të kësaj “Marrëveshjeje Mirëkuptimi”.

Në raportin teknik cilësohet se në SPA (Marrëveshje e Blerjes së Aksioneve), nuk ka një shume specifike të cilën Blerësi pritej ta investonte, por përcaktohet CEZ a.s si një investitor strategjik. Nën kushtin e investitorit strategjik, kërkohej marrja përsipër e uljes së humbjeve në rrjetin e shpërndarjes dhe në nivelet e borxhit të keq të shoqërisë, në përputhje me Deklaratën Rregullatore, bazuar kjo në një plan biznesin paraprak. CEZ a.s, mori angazhime që të investonte shuma të caktuara në rrjet, për të cilat u dakordësua me ERE-n, por në fakt ajo dështoi që të investonte shumat për të cilat u angazhua. Nga të gjitha burimet e informacionit të shfrytëzuara për këtë auditim, konstatohet mungesa kumulative në investime për periudhën e administrimit nga CEZ a.s, në vlerën 13,2 miliardë lekë. ERE ka aprovuar një vlerë investimi prej 18,832,811,307 lekë (për 4 vjet) nga e cila sipas pasqyrave financiare (paragrafi 5.12, 5.13 dhe 5.16) rezulton të jenë realizuar 5,589,595,002 lekë investime (për periudhën 4 vjeçare), pra duke rezultuar një mungesë në kapitalin e investuar në masën 13,243,216,305 lekë.

Nga vlerësimi i realizuar mbi Pasqyrat Financiare, Raportet e Auditimit por dhe Raporti Teknik i konsulentit të huaj, krijohet bindja se huaja e marrë nga BERZH dhe IFC, nuk është përdorur për investime sic dhe është pretenduar. Huaja nga BERZH dhe IFC është marrë në mesin e vitit 2011, dhe niveli i investimeve të realizuara për vitin 2011 dhe 2012 është 2.7 miliardë lekë (19.3 milionë euro), sipas pasqyrave financiare. Pra nga vlera e njohur si hua prej 36,7 milionë euro, vetëm 19.3 milionë euro rezulton të jetë përdorur për investime, duke ngritur pikëpyetje për mënyrën e përdorimit të huasë. Kreditë të cilat shteti shqiptar njohu, nuk konfirmohet të kenë sjellë rritjen e kapitalit të programuar (investimet që programoi të realizojë për 4 vjet), nga ana tjetër mungesa e investimeve në rrjetin energjetik i cili në fund mbeti në një gjendje të mjeruar të shtojnë dyshimet për eficencën e përdorimit të huave të marra nën administrimin e CEZ a.s. Mungesa e analizës por edhe mos leximi i kujdesshëm i materialit të ekspertit nga Grupi i Punës, ka çuar në njohjen e padrejtë të një vlere kredie në shumat e pretenduara kur mungon investimi kapital për të cilin është kërkuar kjo kredi.

 

I.2        Në “Marrëveshjen e Mirëkuptimit” merret përsipër të paguhet shuma prej 17.4 milionë eurosh që përfaqëson vlerën e kredisë së disbursuar nga disa marrëveshje Overdraft me banka të nivelit të dytë në Shqipëri. Ndërkohë që nga raporti i ekspertit evidentohet që në 10.07.2012 ka një Marrëveshje midis CEZ a.s (mëmës) dhe CEZ Shpërndarje sh.a, për shumat e mbetura si detyrime të pagueshme në shumën 17 milionë euro për overdraft-e me bankat e nivelit të dytë, marrëveshja është nënshkruar në momentin kur CEZ a.s, po përgatitej të largohej nga Shqipëria. Vlerat janë konfirmuar në marrëveshje midis palëve të lidhura (plotësisht të lidhura me njëra- tjetrën) dhe ky fakt duhet të ishte trajtuar me kujdes nga Grupi i Punës aq më shumë kur merret përsipër që kjo shumë të njihej në marrëdhënie dy palëshe. Interesat e specifikuar në marrëveshjet midis CEZ a.s dhe CEZ Shpërndarje sh.a, janë më të larta se ato të tregut. Ndërkohë nga leximi i shënimeve shpjeguese të pasqyrave financiare të CEZ Trade (shoqëri e kontrolluar 100% nga CEZ a.s), në dhjetor 2012, i është dhënë një hua afatshkurtër (nga mëma CEZ a.s) në vlerën 4 milionë euro për pagesën e detyrimeve tatimore pas aktit të kontrollit. Vlerë që shteti e ka kompensuar për sa kohë që njohu të gjitha kreditë pa bërë një analizë të qëllimeve të alokimit të tyre. Nga ana tjetër nga raporti i ekspertit Grupi i Punës ka qenë në djeni që “Ne kemi parë prova që CEZ sh.a. ka paguar shuma ndërmjet 1,6 milionë € dhe 4.7 milion € ndaj CEZ a.s. ndërmjet Shtatorit dhe Nëntorit të vitit 2012, në një kohë kur CEZ sh.a. nuk po paguane kreditorët e tij të tjerë, në veçanti KESH dhe OST, dhe në të vërtetë mund të ketë qenë duke u përgatitur për daljen e tij nga Shqipëria.

 

I.3        Shuma prej 25.1 milionë eurosh përfaqëson detyrimet e CEZ Shpërndarje sh.a ndaj shoqërisë CEZ a.s, Pragë, dhe CEZ Trade Albania, për energjinë elektrike të lëvruar nga këto të fundit për mbulimin e humbjeve në rrjetin e shpërndarjes. CEZ Shpërndarje sh.a kishte detyrimin të importojë energjinë për të kompensuar humbjet e rrjetit, për këtë qëllim duhej të alokonte më shumë fonde që të mund ti përdorte për të siguruar furnizimin e vazhdueshëm me energji elektrike. Është konstatuar se niveli i humbjeve në 2009 ishte në 32% ndërsa në fund të vitit 2012 ku nivel humbjesh arriti në 46.38%. Nisur nga faktin se shteti mori përsipër të njoh vetëm detyrimet e blerjeve të energjisë realizuar nëpërmjet kompanive të lidhura të grupit CEZ a.s, njohja në vlerën e deklaruar dhe të pa verifikuar si për sasinë e faturuar dhe çmimin e blerjes, i ka dhënë mundësi CEZ a.s të përfitojë shuma për të cilat ekzistojnë kontestime. Konstatohet se detyrimi për energjinë elektrike të blerë nga CEZ a.s dhe CEZ Trade sipas pasqyrave financiare të vetë shoqërisë është shumë më e ulët se detyrimi i marrë përsipër. Në Pasqyrat Financiare konstatojmë se detyrimi i CEZ Shpërndarje sh.a, për blerje të energjisë në palë të lidhura në fund të vitit 2012 rezulton të jetë 13,5 milionë euro, diferenca që të cojnë në përfundimin se shifra nuk është bazuar në detyrime kontraktore të saktësuara. Theksojmë se janë marrë parasysh ne negociata detyrimet e energjisë së furnizuar nga CEZ a.s (mëma) por nuk janë konsideruara apo negociuar detyrimet ndaj KESH dhe OST, të cilat siç ishte në dijeni grupi negociator arrijnë në shumën 294 milionë euro, dëshmi e qartë kjo e përdorimit të standardeve të dyfishta për të njëjtën çështje.

 

  1. 4. Shuma prej 6.1 milionë eurosh, shumë që përfaqëson detyrimet që CEZ Shpërndarje i ka pasur shoqërisë CEZ Albania, tashmë e njohur me emrin Share Services Albania, për shërbimet e ofruara në vazhdimësi sipas marrëveshjeve përkatëse të nënshkruara, duke filluar nga viti 2009. Sipas kontratës CEZ a.s, mori përsipër të transferonte Knoë-Hoë e tij nga eksperienca në treg drejt OSSH. Konstatohet se nuk është realizuar ky detyrim kontraktor, pasi OSSH/CEZ sh.a hyri në një seri marrëveshjesh me filialet e CEZ a.s, duke kontraktuar jashtë shoqërisë realizimin e shërbimeve kryesore administrative dhe operacionale që OSSH/CEZ sh.a. duhet të ushtronte. Këto shërbime përfshinin matjet, financimin, menaxhimin e faciliteteve, dhe burimet njerëzore. Në raportet financiare konstatohet se shërbimet totale administrative dhe operacionale outsorced nga OSSH/CEZ sh.a. tek CEZ Albania (filial i shoqërisë CEZ a.s, u rritën nga 0,25 miliardë lekë në 2009 në 1,4 miliardë lekë në 2012, pika 10.11). Pra është i thjeshtë fakti që për Knoë Hoë që CEZ Shpërndarje sh.a, ka paguar ndër vite për ngitje kapacitetesh që nuk ishin të vetat, shërbime kontabiliteti dhe konsulenca të cilat përsëri nuk i shërbejnë më, pasi CEZ Albania (e cila ishte në pronësi të CEZ a.s) në fund të vitit 2012 rezulton se nuk ka transferuar aktivet materiale dhe jomateriale të krijuara për vetë CEZ Shpërndarjen sh.a, por i ka zhvlerësuar këto aktive dhe ka çuar shoqërinë në likujdim. Vlera e munguar bazuar në pasqyrat finaciare të bashkëngjitur raportit teknik është rreth 21.4 milionë euro (rreth 3 miliardë lekë të shpenzuar pa patur të drejtën e pronësisë mbi këto investime në kapital njerëzor), duke përbërë dëm për interesat e CEZ Shpërndarjes sh.a. Pra shteti ka njohur detyrime për mallra dhe shërbime të cilat nuk kaluan tek CEZ Shpërndarja sh.a.

Nga analiza e pasqyrave financiare të publikuara për CEZ Albania, konstatuam se shoqëria ka provigjonuar të gjitha kërkesat e arkëtueshme, në këto kushte pagesa e marrë përsipër nga shteti për 6.1 milionë euro krijon mundësinë e shmangies së tatimit mbi divident të vlerësuar në rreth 1 milionë euro, e cila është e ardhur e munguar për buxhetin.

http://www.syri.net/2015/10/14/skandali-i-cez-dhe-479-mln-euro-deme-shqiperise-kallezohet-ne-prokurori-ministri-damian-gjiknuri/

EU Debakel der korrupten EU Commission, die niemand gewählt hat.

Die Glaubwürdigkeit der US – EU Pyschopaten des Betruges und der Korruption, ist schon lange verloren. Terror Staat des Verbrechens mit den USA, wie Libyen, Syrien, Ukraine usw.. zeigten: Erpressung, Kauf von Kriminellen, welche als Politiker installiert und finanziert werden, als einzige Politik. Mord und Erpressung als Mittel der Politk, ebenso Waffen und Ausbildung für Terroristen und Kopf Abschneider.

Alle Warnungen schon vor 16 Jahren wurden ignoriert, rund um den Deutschen Visa Skandal bereits, als Europa, Deutschland, die USA mit Vorsatz Terroristen und Kriminelle promotete.
Richard Gelbard In 1998, war die Kosovo: UCK  KLA auf der Internationalen Terroristen Liste, siehe Report von Richard Gelbard, US Special Envoy for the Balkans: Robert Gelbard,

null

In seinem neuesten Werk findet Noam Chomsky, der zu den bedeutendsten Intellektuellen unseres Zeitalters gehört, deutliche Worte zum politischen Status Quo – zur letzten verbliebenen Weltmacht, den USA, dem korruptesten Staat der Welt.

140 Millionen € hat man mit dem vorbestraften Langzeit Gangster Fatmir Mediu gestohlen, als er Umwelt Minister war und das Projekt ist so erfolgreich, das die EU mit dem auch lt.wikeleaks „most crime family of albania“ Lefter Koka, weiter Betrugs und Inkomptenz Projekte finanziert, wie Aufforstung.

Betrugs-, Bestechungs-, Mord Instrument der Banken-, Agrar-, Rüstungs-, Energie und Lobby Mafia
ZZ

Dumm Kriminelle, welche vollkommen inkompetend sind und waren übernahmen die Politische Leitung von Europa, tobten ihre kriminelle Energie u.a. auf dem Maidan aus, warfen das Völkerrecht in den Papierkorb, demonstrierten mit Kriminellen und Nazis auf dem Maidan, inklusive Todesschwadronen. „Organisierte Kriminalität als Wirtschaftsform?“ – IFWK-Forum

Dr. Wolfgang Hetzer vom Europäischen Amt für Betrugsbekämpfung (OLAF siehe der VW Skandal, ein Zoll, Steuer und Ausschreibungs Betrug.)

Staaten Zerstörung als Programm: „Failed State“ Programm, zum Abzocken und Privatisierungs Betrug.

EU Commission

13 Jahre Betrug Weltbank und EBRD Bank rund um die Hafen Ausbaggerung von Durres

Elmar Brok, die Grünen Pädophilen Bande, Ashton, Westerwelle der Hofschranzen Abteilung der Morde, und Staaten Zerstörung mit Kriminellen immer dabei. Die aufgeblähten EU Botschaften, in 138 Staaten, mit gewaltigen Apparaten, brachten wohl ebenso das Fass zum überlaufen in England.

EU Pleite

EU Verbrecher auf dem Maidan, das Völkerrecht ignorietend und jede Demokratie. Westerwelle, Elmar Brok, die Grünen Pädophilen Kriegs Verbrecher waren dort auch.

Arseniy Yatsenyuk-Ashton

Die korrupte EU Botschaft und EU Commission im Pleite Theater des Nichts

Die Albaner kopierten schnell das korrupte US-EU und Weltbank System: 1 : 1 übernommen von Heiko Maas: das korrupte Reise- sonstige System der Deutschen – EU Politik und die Uni Tirana

Mit der Prominenz der Albaner Mafia, wie dem Umwelt Ministerium, organisiert man Geld Diebstahl, Aufforstungs Programme, für Familien Betriebe der Albanischen Mafia Clans.

Uralte Mafia Familie „Trashaj“: Firma „Alb Garden“ im Aufforstung Betrugs Spektakel des Lefter Koka

Die korrupten EU Ratten der Inkompetenz, organisieren zur Millionen € Vernichtung eine Umwelt Konferenz

Reformen in der EU, UN sind nicht möglich, denn die „Ratten“ verteidigen ihre Pfründe, wie bei der Deutschen Entwicklungshilfe und man stiehlt gemeinsam, mit der Banken Mafia, wie der Deutschen Betrugs Bank: Deutsche Bank1Legal, illegal, scheißegal! Die kriminelle Vergangenheit von Bundesjustizminister Heiko Maas

Einfach lächerlich, wenn die korruptesten Geld versenken spielen mit Show Programmen, Konferenzen, Dumm Lobbyismus und mit der Banken-Casino Mafia.

IRZ Stiftung, Europa – EURALIUS, US: Justiz Missionen: „ohne jedes Konzept“

In alter Tradition: Hirnlos, Inkompetend, Camorra identische Abzocker des Betruges: die EU Justiz Mission EURALIUS, geleitet von der IRZ-Stiftung

Der Unfug der Kosovo EULEX Mission, wo Nichts funktioniert

Deutsche Wirtschafts Förderung bedeutet, wie leicht zu erkenen ist vor allem: Förderung des Drogen Absatzes nach Europa und Bestückung mit Sex Sklaven der EU Bordelle, damit auch weiterhin Politiker wie Michael Friedman gut versorgt werden auch mit Koks durch die Albaner wie Joschka Fischer.

KFOR Kommandant sagt: Die Eulex Mission ist totaler Unfug und es kann Nichts dabei raus kommen……..Die Autorität der Unmik im Kosovo sei “praktisch inexistent”….

PACA: Project against Corruption in Albania

In solchen Kreisen, wenn Verantwortungslosigkeit Kultstatus genießt, warnt der EU– Korruptionsbekämpfer(Zitate nach „Kontext“), “geht es nicht mehr darum, was du verdienst, sondern darum, was du dir holen kannst, und wie du am einfachsten reich
wirst”.

In der Politik Clown Show der Albaner Mafia verspricht nun der Umwelt Minister Lefter Koka mit 4 Jahren Grundschule und bei wikileaks als „most criminal albanian“ bekannt, neue Umwelt Gesetze, nur als Alibi, um weitere Millionen zustehlen. Die EBRD, EU finaziert jeden Umwelt Krimi, Mafia NGO, private Personen auch mal mit 500.000 €, oder auch die Palmen an der Autobahn, oder Infrastruktur Projekte, wo nur die Gelder verschwinden.
Die Internationalen Todengräber der Albanischen Justiz, für Bestechungs Geschäfte und Privatisierung

die EU Justiz Missionen der Inkompetenz, welche durch die Inkompetenz, dem Sex-Club Service der Albaner Mafia in Tirana, für eine permanente Verschlechterung der Justiz die Verantwortung haben, durch ihre aufgeblähten Administrationen, Richtern die keinerlei Gesetze kennen, und einem extremen Total Unfug bei der Verfassungs Änderung in 2008. EURALIUS I, vor allem II, III und die Comedy Show mit IV, wo die Deutsche „Camorra“identische Organisation IRZ-Stiftung, ohne Konzept im Betrugs Spiel, sich die Mission kaufte. Der Partner Xhezair Zaganjori, ein Super Skandal, bei Freilassung von verurteilten Mördern, der illegalen Einstellung von entlassenen Mafia Richtern wie Arjan Aliaj.

Das Desaster von 25 Jahren Verbrecher Regierungen nimmt seinen Lauf. (EGMR) 89 neue Bußgelder

Weg mit allen Mitteln, wollen Viele aus dem Verbrecher Modell der Bestechung und des Privatisierungs Betruges.

null

Der grosse Flop einer dümmlichen Show: die Korruptions Telefon Nummer: 0800 90 90

Eine der vielen Show Nummern, damit korrupte EU Gestalten einen Reise Grund haben, um die „Clubs“ in Tirana einen Umsatz Gewinn.

138 Kriminelle sollen Posten im Innenminsiterium haben, was bei dem vorbestraften Vize Innenminister: Alles normal in Albanien, wie wikileaks auch schon festhielt.

Keine Anrufe bei der Telefon Nummer, wo man Korruption anzeigen sollte, keine Anklagen in 2016 und der Generalstaatsanwalt Adriatic Llalla, ist eine Witz Figur, der als Schutzherr der Verbrecher Kartelle arbeitet.

Ilir Marko: LSI Mafia Vertreter, als Stellvertretender Innenminister
Ilir Marko: LSI Mafia Vertreter, als Stellvertretender Innenminister

Ilir Marko anfängt, einem typischen Ilir Meta Produkt.

Krimi Ekonomik dhe Prokuroria zvarrisin hetimet e korrupsionit. Viti 2016 me zero dosje dhe zero të dënuar

prokuroria_elbasan

Nga Bujar  Xhelili Krimi Ekonomik dhe Prokuroria e Elbasanit  prej disa muajsh  nuk dërgojnë pothuajse asnjë dosje korrupsioni për gjykim, asnjë emër zyrtari që ka vite që vegjeton mbi aferat e ndyra të korrupsionit. Duket edhe për vitin 2016, organet hetimore nuk kanë ndërmend të dërgojnë për gjykim asnjë zyrtar të akuzuar për korrupsion. Po […]

Die neue Telefon Nummer, für Bürger, wenn man Korruption anzeigen will: die grüne Nummer 0800 90 90 kostenlos ! Vorgestellt mit dem Markenzeichen der Super Korruption einer Goldenen und teuren Uhr* , von einer Langzeit Administrativen,

Typisches Mafia Geschenck: Anti Korruption Lehrerin der Justiz, des Innenministeriums: Oriana Elmazi mit teuerster Uhr
Typisches Mafia Geschenck: Anti Korruption Lehrerin der Justiz, des Innenministeriums: Oriana Elmazi mit teuerster Uhr

Den Bock zum Gärnter machen: Oriana Elmazi stellt mit teuerster goldener Uhr, die neue Anti Korruption Nr: vor

Das Berufs Kriminelle LSI Enterprise des Vize Innenministers Ilir Marko und von Edi Rama

Alte Sachen: der Bürgermeister von Kruje, einer Chaos Stadt, auch schon unter Salih Berisha, Shkelzen Hoxha, seine Rathaus Leitung wird angeklagt, weil man nachdem Modell der Deutschen Entwicklungshilfe, der IRZ-Stiftung,  der EBRD und Weltbank mit Phantom Projekten, über Phantom Consults: Firma “Regli” shpk,  ohne Ausschreibung ganz einfach Geld stahl.

Akuzohet për vjedhje ish-kryebashkiaku i Krujës, Shkëlzen Hoxha
24/06/2016
Akuzohet për vjedhje ish-kryebashkiaku i Krujës, Shkëlzen Hoxha

Prokuroria e Krujës dërgon për gjykim ish-kryetarin e Bashkisë së qytetit deri në vitin 2015, Shkëlzen Hoxha, i akuzuar për veprën penale të “vjedhjes duke shpërdoruar detyrën”. Me të njëjtën akuzë, Prokuroria ngarkon edhe administratorin e kompanisë “Regli” shpk, Njazi Prençi. Së bashku me ta, Prokuroria e Krujës akuzon për veprat penale të “fallsifikimit të dokumentave” dhe “shpërdorimit të detyrës” edhe ish-zyrtarët e Bashkisë Krujë, Xhuma Roshi, Indrit Fida dhe Spartak Shehu. Ndërkohë që është vendosur sekuestro preventive mbi të gjithë asetet e kompanisë “Regli”.

Të gjithë këta persona akuzohen se kanë abuzuar me fondin e emergjencës, i cili u është akorduar për “Sistemimin e përroit, lagjia nr.1, Ura e Madhe-Krujë, me vlerë 20.520.000 lekë me Tvsh”. Prokuroria ka nisur hetimin në bazë të një kallëzimi të Bashkisë Krujë, të dorëzuar në fund të vitit 2015. Nga hetimi i Prokurorisë së Krujës ka rezultuar se, vlera në terren e investimit në këtë projekt është shumë më e vogël, duke arritur në konkluzionin se ish-kryetari i Bashkisë dhe administratori i kompanisë që fitoi procedurën e prokurimit, kanë vjedhur mbi 8 milionë lekë të reja.

Bashkia Krujë ka konstatuar problematikën në terren, pas ankesave të qytetarëve të ndryshëm. Sipas shqetësimit publik, në dimrin e vitit 2014, zona Ura e Madhe-Krujë u përmbyt nga shirat e shumtë. Në pranverën e vitit 2015, pak para zgjedhjeve lokale, Bashkisë Krujë iu akordua fond emergjence nga ana e Ministrisë së Brendshme për sistemimin e përroit, me qëllim shmangien e përmbytjeve në vijim. Por, edhe pas sistemimit, situata e përmbytjeve nuk ishte shmangur dhe kjo u evidentua në dimrin e vitit 2015, kur zona u përmbyt sërish.

Në këto kushte, Bashkia Krujë dorëzoi kallëzimin në Prokurori, e cila zhvilloi hetimet. Në bazë të veprimeve proceduriale rezultoi se, ish-kryetari i Bashkisë, Shkëlzen Hoxha, në mars 2015 ka njoftuar 5 firma për të marrë pjesë në procedurën e prokurimit për sistemimin e përroit. Nga shqyrtimi i procedurave, rezultoi se 2 prej 5 kompanive të ftuara, nuk i ishte bërë i ditur afati i dorëzimit të dokumentacionit. Këto dy kompani nuk morën pjesë në tender, për shkak të mungesës së dijenisë për datën. Ndërkohë, nga 3 kompanitë e tjera, u shpall fituese “Regli” shpk”.
Sistemimi i përroit ishte parashikuar të përfundonte brenda dy muajve, pikërisht në Maj 2015. Por, rezulton se ai është përfunduar dhe marrë në dorëzim në 24 qershor 2015, një ditë pas zgjedhjeve lokale, në të cilat Shkëlzen Hoxha rezultoi humbës. Projekti, i cili sipas dokumentacionit të nënshkruar nga ish-kryebashkiaku, ishte përfunduar brenda parametrave, rezultoi më pas nga hetimi i Prokurorisë se kishte mangësi të theksuara, shmangie nga projekti fillestar dhe ulje të ndjeshme të kostove të parashikuara.

Në përfundim të veprimeve hetimore, Prokuroria e Krujës akuzon shtetasit, si më poshtë:

1. Shkëlzen Hoxha, ish-kryetar i Bashkisë Krujë, për “Vjedhje duke shpërdoruar detyrën”;

2. Njazi Prenci, administrator i “Regli” shpk”, për “Vjedhje duke shpërdoruar detyrën”;

3. Subjekti “Regli shpk”, për “Vjedhje duke shpërdoruar detyrën”

4. Spartak Shehu, kolaudator, i akuzuar për “Fallsifikim dokumentash”;

5. Indrit Fida, ish-zyrtar i Bashkisë Krujë, i akuzuar për “Shpërdorim detyre”;

6. Xhuma Shoshi, ish-zyrtar i Bashkisë Krujë, akuzuar për “Shpërdorim detyre”.

http://top-channel.tv/lajme/artikull.php?id=329759#k3

Uralte Mafia Familie „Trashaj“: Firma „Alb Garden“ im Aufforstung Betrugs Spektakel des Lefter Koka

Vor 2 Jahren wurde die Vergabe Praxis allgemein schon kritisiert. Selbst Bedienung, Familien Intern, in einem Ministerium, wo kein Konkurrent, wegen Sinnlosigkeit an Ausschreibungen teilnimmt. Qualifikation im Skandal Null Bereich.

Das Aufforstungs Projekt des National Parks Lure. Umwelt Kathastrophen ohne Ende (in der Lagune „Kunes), weil ein Ministerium, nur Sammelplatz für Dumm Kriminelle ist, was den Neanderthaler Status noch nicht kapiert hat. 500.000 illegale Kosovo Häuser, eine Art Ratten Invasion von noch Dümmeren ab 1997, gab Albanien den Rest.

Das US-EU „Failed-States-Building-Programm“ – Albania Drive Against Corrupt Mayors Yields Few Results

Experten erklären. Je schlimmer das Verbrechen, umso mehr Millionen gab es von den EU, US und Weltbank Kriminellen, als Bonus für die Vernichtung eines Landes.

Das dreiste Betrugs Projekt des Lefter Koka erneut, mit die uralten Durres Mafia Familie: Trashaj, liegt im Rekord Bereich der Dreistigkeit, Dummheit (wie Durres Projekte schon zeigte) denn von den 2 Millionen angeblichen angepflanzten Bäumen, existiert fast Nichts, auch nicht der neue Weg.

Um möblichst viel Geld zustehlen, wurden aus Holland Kiefern importiert, welche nicht Klima angepasst sind, sehr Feuer empfindlich ist, was an das EBRD Betrugs Projekt mit den Palmen an der Autobahn ebenso erinnert, wo Palmen plötzlich 5.000 € kosteten, 10 fach überhöht und falsch gepflanzt. EIB und EBRD Bank, sind die ordinärsten Betrugs Inistutionen in Albanien, übertrafen die Weltbank und AAEF Projekte von USAID.

Noch schlimmer das Durres Projekt, was Edi Rama als Strategisches Projekte verkaufte, nicht einmal ein Jahr halbswegs in Funktion war.
Immer EU, Weltbank und auch von Hirnlosen SPD Lehrerinnen bezahlt, welche darauf abfahren mit Super Mafia Bossen (siehe wikileaks)ein paar Millionen zuvernichten. 50-70 % der Wälder wurden inzwischen abgeholzt, wo im Kommunismus, die Aufforstung sehr gut funktionierte. Verbrecher Übernahmen das Ministerium, was Tradition ist.

Ender Trashaj, uralte Gangster Familie rund um Lefter Koka ist verantwortlicher Direktor im Umwelt Ministerium, Forst Behörde und der Adminstrator der Gewinner Firma: „Alb Garden“, für die Aufforstung ist: Pjetër Trashaj: 2 Millionen Bäume wurde versprochen anzupflanzen.

Einmalig die Verblödung dieser Durres Mafia Gruppe, welche alle Hinweise aus der Bevölkerung ebenso ignorierte.

Kriminelle Energie mit totaler Ignoranz und Inkompetenz und schon sind wieder ein paar Millionen weg.

Aufforstung, durch Rodung der Hänge. Eine einmalige Blödheit in der Welt, Welt Premiere, was im Desaster endete.

Currilla Lefter Koka

Die Lehm angepassten Gräser, Sträucher mit tiefen Wurzeln und Wasser speichernd, wurden entfernt, billiger Grassamen zur Show ausgestreut.

Auffforstung der Verbrecher Gruppe sieht dann so aus, in der Currilla – Durres, wo man nicht einmal Drainage Rohre einbaute, in einem Wettlauf der Total Verblödung. Der neue Weg, Laternen total zerstört, denn in Lehm Bergen einen Beton Weg bauen mit Laternen, ist schon Idiotie, wo der Minister, nur 4 Jahre Schul Bildung hat, real sind es aber 1 Jahr. Wie bei allen Dumm Politikern: Dumm umgibt sich mit noch Dümmeres, was das Deutsche Modell ist, wenn Inkompetenz siegt.

Digital Camera
2/2015: Alles nach einem Jahr zerstört: Currila – Durres
Lefter Koka, Barbara Hendricks Umwelt Minister unter sich
Lefter Koka, Barbara Hendricks Umwelt Minister unter sich

 

Ein 10-jähriges Moratorium der Bäume zufällen.

 Die Bezirks Direktoren der Forst Behörde von Durres, Mallakastre wurden gerade verhaftet, welche die Wälder abholzen liessen, und zugleich ds Holz verkaufte, identisch bei Fiere.

Fidanët e brishtë të projektit për rehabilitimin e Lurës përndiqen nga akuza

Një projekt i ministrisë së Mjedisit për rehabilitimin e Lurës, i shoqëruar nga akuza për nepotizëm dhe abuzime me fondet, ka dështuar t’i ndryshojë pamjen parkut kombëtar – skenë e një masakre mjedisore të konsumuar gjatë dy dekadave të fundit.

……..

estigim23 Jun 2016

Një projekt i ministrisë së Mjedisit për rehabilitimin e Lurës, i shoqëruar nga akuza për nepotizëm dhe abuzime me fondet, ka dështuar t’i ndryshojë pamjen parkut kombëtar – skenë e një masakre mjedisore të konsumuar gjatë dy dekadave të fundit.

Autor:Lindita Çela Tiranë

Parku kombëtar Lurë | Foto nga : Lindita Çela

Liqeni i Luleve në parkun kombëtar Lurë | Foto nga : Lindita Çela

Parku kombëtar i Lurës-dikur një nga zonat më të bukura të Shqipërisë së Veriut ngjan sot me fushë-betejën e një shfarosjeje masive. Në shpatin e zverdhur të malit dergjen mijëra trungje pemësh, të djegura shkrumb ose të prera dhunshëm përgjatë dekadës së fundit,  ndërsa liqenjtë akullnajorë janë kthyer në moçale pa jetë.

I shtrirë rreth malit Kurona e Lurës në qarkun e Dibrës dhe me një largësi prej 137 kilometrash nga Tirana, parku kombëtar arrihet pas gjashtë orësh të mundimshme udhëtimi, vetëm me një automjet fuoristradë.

Megjithatë, 18 kilometrat e fundit që nisin prej lartësisë 1600 metra mbi nivelin e detit mund të përshkohen vetëm nga një ZIS i vjetër, i mbijetuar prej kohës së komunizmit.

Rruga gjithashtu është trashëgimi e asaj kohe, ndërsa banorët ankohen se në të nuk është vënë dorë prej dekadash.

Mijëra hektarë pyje, të përbërë nga ahu, pisha e zezë, pisha e bardhë apo arneni janë zhdukur.

“Është një masakër e kryer 10 vitet e fundit e për fat të keq, nuk u mjaftuan me rrënimin e Lurës, por tani edhe po e zhvasin,” ankohet Hasan Hoti, administratori i Fushë-Lurës.

Me zhvatje, Hoti nënkupton një projekt të ri të Ministrisë së Mjedisit, të nisur prej vitit 2014 për rigjallërimin e parkut kombëtar të Lurës përmes premtimit për mbjelljen e 2 milionë fidanëve të rinj.

Megjithatë, projekti është shoqëruar nga akuzat për nepotizëm në përzgjedhjen e kompanisë zbatuese, abuzim me fondet dhe mbjellje fidanësh të papërshtatshëm për klimën e zonës.

Përfaqësues të shoqërisë civile, të angazhuar me çështjet mjedisore i thanë BIRN se përgjatë 2 viteve të projektit në Lurë janë mbjellë një numër i kufizuar  fidanësh. Ata pretendojnë se edhe në këto raste, fidanët e blerë në Holandë nuk kanë zënë, pasi janë të papërshtatshëm me klimën e zonës.

Ened Mato, i cili ka drejtuar një sërë fushatash vullnetare për mbjelljen e fidanëve në Lurë i tha BIRN se nuk ka parë pisha të mbjella rishtazi. Ai kritikon gjithashtu se nuk është vënë dorë në pastrimin e trungjeve të prera apo në ndërtim rrugësh, siç thuhej në projekt.

“Këto pisha do dalloheshin kollaj, se nuk janë pisha të vendit por të ardhura nga Hollanda që sipas specialisteve ishte gabim të mbilleshin. Nuk pamë as të ishte pastruar nga trungjet dhe degët e pishave të prera për t’u mbrojtur nga zjarri, për të cilën janë paguar rreth 100.000 euro,” thotë Mato.

Kompania fituese e tenderit, Albgarden i hedh poshtë këto pretendime.

Administratori Pjetër Trashaj i tha BIRN se kompania e tij ka mbjellë mijëra fidanë në Lurë, 90 për qind e të cilëve sipas tij janë në gjendje të mirë.

Gjatë vizitës në Lurë, BIRN identifikoi vetëm një parcelë të mbjellë me pisha pranë liqenit të Luleve.  Megjithatë, fidanët ende të brishtë ngjallnin pak shpresë për mundësinë e rigjallërimit të parkut të Lurës pas përfundimit të këtij projekti.

Debatet për projektin

Malësia e Lurës, e shtrirë në 1300 hektarë tokë u shpall park kombëtar me një vendim të Këshillit të Ministrave në vitin 1966.  Statusi për mbrojtjen e tij u trashëgua edhe gjatë 2 dekadave e gjysmë tranzicion, por që nuk shërbeu realisht për ta mbrojtur Lurën nga shkretimi.

Në ndjekje të premtimeve elektorale të vitit 2013 që e sollën në pushtet, qeveria e majtë prezantoi një plan ambicioz për rikthimin në gjendjen e mëparshme të parkut kombëtar të Lurës.

Në qershor 2014, ministri i Mjedisit, Lefter Koka njoftoi nisjen e projektit që synonte rehabilitimin e 20 km rrugë të Parkut dhe ripyllëzimin e tij me 2 milionë fidanë si dhe ndriçim për rrugët e Parkun Kombëtar të Lurës.

“Projekti fillon me rehabilitimin e 20 km rrugë për ta bërë udhëtimin e çdo vizitori,  të qetë dhe të sigurtë…. Do të fillojë ripyllëzimi i Parkut Kombëtar gjatë të cilit do të mbillen 2 milionë fidanë,” tha në atë kohë ministri Koka.   “Rehabilitimi do të përfshijë edhe peizazhin natyror të 7 liqeneve të Lurës. Liqenit të Luleve do t’i kthehet pamja e dikurshme duke rehabilituar pasqyrën ujore të tij,” premtoi ai.

Në qershor 2014, u shpall edhe tenderi i parë për projektin e Lurës, që kushtoi 11.4 milionë lek dhe u fitua nga kompania “Alb Garden”.

Erald Buçi tregon një nga fidanët e mbjelluar nga Albgarden | Foto nga : Lindita Çela

Erald Buçi tregon një nga fidanët e mbjelluar nga Albgarden | Foto nga : Lindita Çela

Menjëherë pas shpalljes së fituesit, opozita denoncoi procedurat e tenderimit, duke akuzuar shpërdorim fondesh dhe konflikt interesi  drejtuesit e Ministrisë së Mjedisit.

Sipas akuzave të opozitës, kryetari i komisionit të tenderave për pyllëzimet në Ministrinë e Mjedisit, Ender Trashaj është i biri i administratorit të kompanisë fituese “Alb Garden”.

Administratori Pjetër Trashaj tha për BIRN se kompania e tij paraqiti ofertën më të ulët, ndaj u shpall fituese. Sipas Trashaj, asnjë nga konkurrentët në garë nuk kundërshtoi më pas procedurat.

“Nga shqyrtimi i ofertave është arritur në përfundimin që firma fituese të shpallet “Alb Garden” pasi ka ofruar ofertën më të ulët dhe ka paraqitur dokumentacionin përkatës me kapacitetin teknik, organizativ, financiar, teknologji e mjete si dhe bazën mbjellëse, (fidane pyjore),” shpjegon Trashaj.  Kontrata mes Alb Garden dhe Ministrisë së Mjedisit u lidh më 16 gusht të vitit 2014, me objekt  kryerjen e punimeve në  “Pyllëzimeve me ngastër nr 7/a në parkun kombetar Lurë”, me fond limit 11.457.471 lekë.

Trashaj i tha BIRN se punimet në një sipërfaqe prej 20.64 ha në parkun Kombëtar të Lurës kanë filluar në periudhën shtator-tetor 2014, ndërsa në nëntor ka filluar dhe përfunduar mbjellja e 45, 862 copë fidanëve pyjore .

“Me zbatimin rigoroz të teknikës së punimeve, gjendja e fidanit aktualisht paraqitet e mirë me  zënie 90%  të sasisë së mbjellë,” tregon Trashaj.

Hasan Hoti nuk është i një mendjeje me Trashajn për zbatimin e kontratës dhe efikasitetin e saj në Lurë.

“Në vitin 2014, këtu nisi një projekt për ripyllëzimin e zonës dhe shtrimin e rrugës.  Fakt është që rruga nuk ekziston, ndërsa punëtorët që punuan në mbjelljen e pemëve kanë pasur probleme me pagesat nga firmat zbatuese,” tregon administratori i Lurës.

Hamdi Buci, një prej 30 banorët që punuan për “Alb Garden” në këtë projekt i tha BIRN se fidanët e sjellë nuk mbinë fillimisht, sepse nuk ishin malorë. Për këtë fakt, banorët u përballën me vonesa pagash.

“Fillimisht na thanë se nuk do na paguanin, sepse nuk kishim bërë punë të mirë, por e vërteta është se fidanët që sollën nuk ishin malorë dhe nuk mbinë. Më pas sollën të rrinj, por për këtë na fajësuan ne, ndaj dhe nuk donin të na paguanin”, tregon Hamdiu.

Problematikën  me punëtorët e pranon edhe administratori i kompanisë ”Alb Garden”, por arsyet sipas tij janë të tjera. Trashaj i tha BIRN se punëtorët janë paguar 100 për qind pas përmirësimit të parcelave të mbjella.

“Me pagesat e punëtorëve, ata lokalë që janë përfshirë në këtë projekt, përjashtojmë ndonjë rast kur punimet janë kryer me cilësi të dobët dhe mbas  përmirësimit tyre janë marrë në dorëzim dhe janë likujduar 100%,” tha Trashaj.

Në kërkim të fidanëve

Përreth liqenit të Luleve në Lurë, është e pamundur që fidanët e mbjellë me pisha të dallohen me sy të lirë. Dy vjet pas mbjelljes, ata janë rritur vetëm pak centimetra nga toka.

Erald Buci, një 18 vjeçar i përfshirë në procesin e mbjelljes së fidanëve i tha BIRN se kompania punoi 40 ditë në këtë zonë, por pati edhe peripeci.

“Në disa vende u detyruam t’i mbillnim fidanë të rinj, pasi ata të parët nuk mbinë,” tregon 18 vjeçari.

Parku kombëtar Lurë | Foto nga : Lindita Çela

Parku kombëtar Lurë | Foto nga : Lindita Çela

Zona rreth liqenit të Luleve ka qenë mjaft e pasur me arnen dhe rrobull, pemë karakteristike për klimën. Megjithatë, ato u zevënduan vetëm nga fidanët e vegjël të pishës………………..

http://www.reporter.al/fidanet-e-brishte-te-projektit-per-rehabilitimin-e-lures-perndiqen-nga-akuza/

Ministrisë së Mjedisit për Lurën?

5

Parku Kombëtar i Lurës, dikur një nga zonat më të bukura të Shqipërisë së Veriut ngjan sot me fushë-betejën e një shfarosjeje masive. Në shpatin e zverdhur të malit dergjen mijëra trungje pemësh, të djegura shkrumb ose të prera dhunshëm përgjatë dekadës së fundit, ndërsa liqenet akullnajorë janë kthyer në moçale pa jetë.

http://www.rd.al/2016/06/ku-shkuan-2-milione-fidanet-e-ministrise-se-mjedisit-per-luren/

Umwelt Terrorist und Anarchist Lefter Koka zerstört die Lehm Berge an der Küste in Durres

13 Jahre Betrug Weltbank und EBRD Bank rund um die Hafen Ausbaggerung von Durres

Eines der grossen Mafia und Betrugs Geschäfte der Weltbank, EIB, EBRD Bank und ihrer Consults in Albanien, rund um das Privatisierungs Desaster in Albanien. Eine Dokumentation, was Weltbank, EIB, EBRD unter Aufbauhilfe verstehen: Betrug ohne Ende, und Taschen füllen, wie Geldraub ohne Ende mit Unfugs Infrastruktur Projekten. Die Welt Ratten mit gezielter falscher Beratung, feierten zu lange Orgien in Albanien, Kosovo und in Afrika vor allem.

ZZ

Ein Desaster des Betruges, was bei den Pyschopaten der Weltbank als 20 jährige Erfolgs Story verkauft wurde, denn genauso verrückt sind diese Leute.

Weltbank und das TEC Gas Kraftwerk, eines System Betruges der Internationalen

Niemand braucht: Weltbank, IMF, KfW, welche nur korrupte und kriminelle Strukturen überall schufen, und welche Anteile EU, Weltbank, IMF, Berliner, US kriminelle Strukturen in die Tasche erhalten.

Unser Vorschlag vor Jahren, der den kriminellen Unfug der EIB, EBRD Bank, Weltbank dokumentiert. Peinlichkeit eines falschen Beratungs Desasters der Internationalen, Profi Betrügereien ohne Ende.

Statt einen Kredit zugeben, wäre richtig: Eine Anschaffung eines Bagger System, wie es bis 2001 in Betrieb war, aber dazu sind die EBRD Leute mit ihren Mafia Partner im Hafen zu korrupt. Dann gibt es ja keine Bestechungsgelder über Consults und es wäre zu billig. max. 10 Millionen € kostet ein gutes Ausbaggerungs System, z.B. das Animation of an IHC 8527 MP cutter dredge, was es noch billiger gibt über die Türkei, oder Griechenland. „EUR 15 million senior non-sovereign loan to PDA.“
Unser Vorschlag schon vor 3 Jahren, nun wird der Vorschlag umgesetzt, der die Profi kriminellen Consults und Betrüger ins Abseits stellt.

Jetzt will die Hafen Direktion selbst das Ausbaggern organisieren, mit einem eigenen Bagger Modell, was wir vor Jahren schon vorschlugen, denn kriminelle Energie der Consults, darunter auch aus Deutschland, verursachten bis heute Millionen an Kosten, wo mehrfach shcon augebaggert hätte werden können, wenn man nicht auf die Mafia Consults, rund um die Weltbank und der Deutschen je gehört hätte. Ein Meeting, wo fast nur junge Leute teilnehmen, welche vollkommen inkompetend sind, ist sowieso mehr wie fraglich, wobei das neue Modell ein Preisgünstiges Selbst Ausbaggern ermöglichen würde, es erfahrene Praktiker ja noch gibt, nicht die ausl. Spinner, ohne jeden Sach Verstand, welche Millionen teure Sonar Lotungen vorschlagen, wo ein einfaches Fischer Echolot ausreicht, um sich einen Überblick zuverschaffen.

Der Hafen ist sowieso ruiniert, denn 20 Jahren Betrugs Orgien der Inkompetenz der Weltbank und Consult Mafia ruiniert jedes Wirtschafts System, wo der aktuelle Skandal mit der PWT Consult Mafia auch nur noch normal ist. Kriminelle Clans, haben sich überall in die Ausschreibungs Vergabe in den Ministerien, bei der Weltbank etc. eingekauft.

Warum ausl. Bestechungs und Betrugs Consults vollkommen überteuerte Ausbaggerung organisieren sollte, wenn der Hafen Durres, das bis ca. 2002 noch selbst organisierte, zeigt hohe kriminelle Energie der Weltbank,Zurück zu EIB Seite EIB und EBRD Bank.

Die EIB ist als Finanzierungsinstrument der Europäischen Union

Die EBRD Betrugs Ausschreibungen für das Ausbaggern des Hafen Durres und der Zufahrt lösen sich nun nach über 10 Jahre in Luft auf.

aus 2005

Und hier der lukrative Auftrag:

Client Min. of Transp. & Telecomm., Albania
Description Maintenance Dredging
Year from 2005
Year to 2005
Site of Works Durres, Albania
Contract MC
Quantity m3 1,050,000

http://www.rohde-nielsen.dk/contract_list.php?project=Abroad

Die bekannte Welt Firma HPC Hamburg Consult, welche u.a. auch die Hafen Küsten Gesetze ab 1998 neu erfolgreich gestaltete und ab Anfang 1996 schon in Albanien war, im Auftrage der Weltbank, gewann die nächste Ausschreibung für das Ausbaggern in 2008. Als das Umwelt Miniterium dann eine umfangreiche Gutachten forder

aus 2014, wo der Hafen, 2,5 Millionen € Entschädigung an Rohe & NIelsen zahlen muss, weil der Anarchist Salih Berisha, einen Regierungs Vertrag aus 2004 auflöste, was aber damals auch schon Betrug war. Für Nichts nur für Betrugs Consults, wurden EIB, EBRD Kredite bis zu 22 Millionen € zur Verfügung gestellt, obwohl ein eigenes Neuwertiges Ausbaggeruns System max. 5 Millionen € kosten würde. aus 2014 Die EBRD Bank, gibt einen Korruptions Kredit von 15 Millionen €, für das Ausbaggern des Hafen von Durres

Der Skandal rund um den neuen Fischerei Hafen von Durres in Fortsetzung
Rotterdam Hafen Experte: Der Durres Hafen ist extrem schlecht geführt

Dëgjesë publike për thellimin e basenit dhe kanalit hyrës në Portin e Durrësit

Postuar: 23/06/2016 – 11:56

Në ambientet e Autoritetit Portual Durrës, u zhvillua Konsultimi me Publikun, me qëllim implementimin e projektit “Thellimi i Basenit dhe Kanalit Hyrës në Portin e Durrësit”.

Në prani të specialistëve portualë dhe përfaqësuesve nga shoqata dhe institucione të ndryshme, eksperti konsulent i Mjedisit, Gazmend Zeneli, trajtoi problematikat kryesore me të cilat pritet të përballen investitorët dhe zbatuesit e projektit të thellimit emergjent të basenit dhe kanalit hyrës.

Thellimi i basenit dhe kanalit hyrës të Portit të Durrësit do të mundësonte futjen në Portin e Durrësit të anijeve të një madhësie prej 20,000 tonë apo 1,000 TEU, si dhe ankorimin e tyre në kalatat e portit. Gjatë ekspozesë u morën në konsideratë edhe nivelet e baticës dhe zbaticës, të dhënat e survejimit batimetrik, etj. Nga raporti i paraqitur rezulton se thellësia e kanalit do të jetë 10.5 metra dhe gjerësia e tij 115 metra.

Të pranishmit u ndalën gjatë në vendin e depozitimit, që parashikohet të jetë zonën detare 7.4 km në jug-perëndim të hyrjes së portit, në një sipërfaqe prej 1.5 x 2 km. Punimet e dragimit (thellimit) priten të realizohen në një sipërfaqe prej rreth 1.220.000 m², dhe volumi i përgjithshëm që pritet të gërmohet sipas objektivave të projektit pritet të jetë rreth 1.335 milion m³.

Dëgjesa u drejtua nga zëvendësdrejtori ekzekutiv i APD-së, Bujar Dhima, ndërsa morën pjesë edhe drejtori i Administratës së Përgjithshme Detare, Gazmend Tahiri, Kapiteni i përgjithshëm i porteve, Paulin Ndreu, përfaqësues nga Bashkia e Durrësit dhe nga Agjencia Rajonale e Mjedisit.

Video:
Na bëni like në facebook!:
Betrugs Consults rund um den Hafen, welche nur weit überteuerte Lösungen vorschlugen.

Firma Rohde Nielsen A/S” und deren geplatze Bestechungs Geschäfte in Durres 2,5 Millionen € entgangenen Gewinn, klagte Rohde Nielsen über ein Pariser Abitrage Gericht ein, als der Vertrag gekündigt wurde, womit man ein billiges Bagger System hätte anschaffen können, mit Eigen Arbeit.

Man hat natürlich auch vor der entgültigen Genehmigung, oder gar Ausschreibung schon eine Consult, weil man die privaten Anteile der Bestechung, vorab abgesprochen hat.

Durres Port Dredging Project

Aber da es auch ein EBRD Projekt ist, welche als vollkommen korrupt in Albanien gilt, sollte Nichts mehr verwundern, denn die EBRD ist der Haupt Partner auch mit der Peter Fraenkel & Partners Ltd., auch für das wichtige Ausbaggern, der Kanal Zufahrt. Deshalb ist Justiz auch unerwünscht in Albanien, denn alle Ausländischen Consult’s bewegen sich mit ihren Bestechungs Orgien auf kriminellen Gebiete. Emergency Dredging, Durres Port, Albainia Supervision of emergency dredging of Durres Harbour for European Investment Bank. Project involved dredging within the harbour and along 5km of access channel and included removal of wrecks blocking access to berths.

Der Kredit Betrug ist in Albanien Standard, denn alle Unterlagen für Kredite sind gefälscht, manipuliert inkusive 2-3 Bilanzen, bei 25 % Kredit Ausfälle in Albanien, wobei Firmen keine Kredite mehr erhalten. Die ausländischen Consults, Institutionen machten es vor, wie es funktioniert, als Lehrmeister der Korruption, was komplette Länder schon ruiniert hat, wie Griechenland.

Alles geht in diesem EU Sumpf unter, wo schon die OSCE mit Wolfgang Grossruck mehr wie peinlich war.

Nur Betrug wurde durch die EIB installiert und das erheblich zuteuer. Berater Gruppen, was für ein Unfug, wo jeder Kriminelle Betrüger eine Consult eröffnet und sich dann den Auftrag kauft.

Project Complaint Mechanism (PCM)

The EBRD has established the Project Complaint Mechanism (PCM) to provide an opportunity for an independent review of complaints from one or more individuals or from organisations concerning projects financed by the Bank which are alleged to have caused, or likely to cause, harm. The Rules of Procedure governing the PCM can be found at www.ebrd.com/downloads/integrity/pcmrules.pdf, the Russian version can be accessed at http://www.ebrd.com/downloads/integrity/pcmrulesr.pdf

Unfug des Monats: Die EU gab 140 Millionen € für die Umwelt und den Mafiosi: Fatmir Mediu

Betrugs Projekte der Albaner und US Mafia, welche ins Deaster führten. Die US Firma Rapiscan, eine reine auch technische Betrugs Firma, für Container Scanning, bekannt, für den technischen Betrugs Müll, für Körper Scanning an Flugplätzen, korrupte US Politiker.

The UN asked the Albanian government to cancel the 22 EUR fee that businesses are forced to pay in customs.

Anwalt von kriminellen Pyschopaten Vladimir Gjuta, fordern nun ein Pyschologisches Gerichts Gutachten

Typische Kosovaren und Tropoje, Kukes Dumm Mafia. Vladimir Gjuta wurde erneut verhaftet, weil er seinen Vater zusammen geschlagen hatte, wo nun der Anwalt ein Pyschologisches Gutachtern fordert. Die Gerichts Pyschologen, haben oft gefälschte Diplome, LSI Ilir Meta Partei Mitglieder wie die Geschichte zeigt.

Eine vollkommen verrückte Familie, wo der Vater, Bruder  die Polizei holen lässt, nun sagt, das Nichts vorgefallen ist. Erinnert an die merkwürdigen Prozesse in Deutschland mit Ausländern.

Es laufen Tausende von solchen Volks Terroristen herum, ohne jeden Verstand, vollkommen dumm kriminell und als Wahlhelfer von Regierungs Politikern unterwegs.

Die Person erinnert an die Peinlichkeit eines Sohnes einer Betrügerin, Politikerin, Schauspielerin. Konstandin Xhuvani, Sohn der Mafia SP MP: Luiza Xhuvani mordet wieder: 4 Tode im Tirana Nacht Club

Dumm Bande in Aktion, der selbst Typ, als „Menschen ohne Kultur“ im Albanischen Volk bekannt, welche oft auch die Regierung bilden und Sturzdumm sind, wie die Betreiber der Splendid Lokale und Dicos.


Die „Cela“ Mafia verwandelte die Post in ein korruptes Enterprise, und der Gangster Clan: „Gjutaj“ bedroht den Innenmnister

Vladimir Gjuta Gefängniss Freilassung
Vladimir Gjuta Gefängniss Freilassung
Gjutaj ), Berufs Verbrecher aus der Neanderthaler Stadt der Hirnlosen Verbrecher: Kukes: Einer der Familie Gjuto, kaufte sich auch einen Diplomaten Pass.
gjuta
Markenzeichen: Luxus Autos, gefälschte KFZ Papieren mit Britischen Nummern (haben keinerlei amtliche Stempel), was im Kosovo sogar verboten ist, in Albanien eine korrupte US geführte Polizei als normal sieht.
Aktualitet
22 Qershor 2016 – 11:43 | përditesuar në 17:37
Dhunoi të atin në shtëpi, gjykata e Tiranës burg Vladimir Gjutës
Babai:S’u dhunova, po persekutohemi

Gjykata e Tiranës ka vendiosur që të rikthejë në qelitë e burgut Vladimir Gjutën i cili vetëm dy ditë më parë u prangos nga efetkivëqt e policisë, pasi kishte dhunuar babain e tij.

Në seancën gjyqësore ku u dha dhe masa e sigurisë, avokati i Gjutës ka kërkuar që ndaj Gjutës të jepet masë mjekësore, “Arrest spitalor” për shkak të problemeve psikologjike që Gjuta ka pasur.

Avokati i Gjutës shprehet se klienti i tij merrte mjekime nga stresi në burg dhe se sa i takon akuzës për dhunë në familje, ai ka shtuar se Gjuta ka pasur vetëm një debat me babain e tij për të mjekuar fëmijën që ka qenë me temperatuarë.

Babai i Vladimir Gjutës ka thënë se nuk është dhunuar nga i biri dhe se gjithçka është një sajesë.Ai shtoi se ata kanë qënë në një gëzim familjar, ndërkohë që ka theksuar se ndaj të birit po thuhen gjëra të paqena

http://shqiptarja.com/Aktualitet/2731/dhunoi-t–atin-n–sht-pi-gjykata-e-tiran-s-burg-vladimir-gjut-s-362236.html

Der Albanische Fisch Trawler „“Celepia 2″“ ist verschwunden

Wahrscheinlich wegen Nicht Bezahlung des Trawlers an einen Ägypter, von 70.000 €, ist wohl ein Albanicher Fisch Trawler inzwischen spurlos verschwunden. Der Vater jammert nun herum im TV in Albanien alarmierte die Albanische Küstenwache, welche keinen Sprit hat, weil der von den höheren Offizieren wieder schwarz verkauft wurde. Das Albanische Hubschrauber Desaster ist ebenso in der Welt einmalig, für die Küsten Kontrolle.

Die Geschichte sieht eher aus, wie eine fingierte Entführung, um Geld von der Familie zuerpressen, was es Alles schon gab.

Angeblich müssen Albanische Trawler „Tranponder“ führen, wegen der Schmugglei, aller Art.

One Albanian fishing vessel with two Albanian and one Egyptian crew members has disappeared today.

The Durres port suspects that Celepias has been taken hostage by the Egyptian citizen, Muhamed Selam.

Aktualitet
22 Qershor 2016 – 09:12 | përditesuar në 15:33
Durrës, egjiptiani merr peng
anijen, Policia: Kërkon 70 mijë €
VIDEO/Ja komunikimi për gjetjen e anijeve

Peshkarexha  “Çelepia 2″ e nisur nga porti i Durrësit katër ditë më parë, është rrëmbyer nga egjiptiani, Adel Mohamed Sallam, 30 vjeç. Policia e Durrësit ka zbardhur detaje të reja nga kjo ngjarje duke konfirmuar pengmarrjen e peshkarexhës nga egjiptiani, i cili sipas Policisë kërkon 70 mijë euro ose në të kundërt do ta fundosë anijen në brigjet e Aleksandrisë, në Egjipt. Në bordin e anijes ndodhen edhe dy marinarë shqiptarë, motoristi Luan Mema 56 vjeç dhe kapiten Dhimitër Malja, 54 vjeç.

Deklarata e Policisë së Durrësit:
„Në datë 18 qershor 2016, kapiteni i motopeshkatores Dhimitër Malja, 54 vjeç, ka paraqitur kërkesën për nisje të mjetit lundrues për peshkim së bashku me 2 marinarë, shtetasin Luan Mema 56 vjeç nga Durrësi dhe shtetasin egjiptian Adel Mohamed Sallam, 30 vjeç.
Motopeshkatorja “Çelepia 2” është në pronësi të shtetasit Murat Çelepia.

Punonjësit e Policisë sipas procedurave standarde ushtruan kontroll në bord dhe pasi u konstatua gjithçka në rregull në orën 14:30 të datës 18 qershor, iu dha leja për nisjen për gjueti në ujërat e brendshme territoriale.

Në orën 24:00 të datës 21 qershor 2016, pronari i anijes “Çelepia 2”, Murat Çelepia u paraqit pranë Policisë Kufitare në Durrës, ku ka deklaruar se ka humbur kontaktet me motopeshkatoren.

Policia Kufitare ka nxjerrë menjëherë në patrullim mjetin lundrues. Megjithë kontrollin me radar dhe thirrjeve të vazhdueshme në kanalin e komunikimit, nuk është bërë e mundur gjetja fizike e motopeshkatores.

Të gjitha veprimet e Policisë Kufitare janë koordinuar me Rojen Bregdetare. Trupa Detare e Forcave të Armatosura nisën në mënyrë të menjëhershme operacionin e kërkim-shpëtimit.

Në datë 22 qershor 2016 rreth orës 10:00 shtetasi egjiptian Adel Mohamed Sallam ka marrë në telefon bashkëkombasin e vet shtetasin egjiptian R. A., 53 vjeç, i cili punon në Portin Detar Durrës duke i thënë se motopeshkatorja ndodhet në afërsi të Aleksandrisë në Egjipt.

Ai kërkon 70 mijë euro duke kërcënuar se do të fundosë anijen së bashku me 2 marinarët shqiptarë.

Në bashkëpunim me Prokurorinë e Krimeve të Rënda kanë nisur hetimet për zbardhjen e plotë të rrethanave të ngjarjes“.

Durrës, egjiptiani merr peng anijen shqiptare
Dy peshkarexha kishin humbur kontaktet prej 16-orësh në Durrës me kapitenerinë gjë që solli nisjen e kërkimeve në det nga ana e rojes bregdetare dhe policisë kufitare. Anija e peshkimit ‚Qamili“ u gjet në grykëderdhjen e Bunës dhe tjetra është në ujrat ndërkombëtare, jashtë territorit të vendit, ku dyshohet se është marrë peng nga njëri prej anëtarët e ekuipazhit konkretisht Muhamed Salam për shkak të një borxhi.

Pas më shumë se 3 orë kërkimesh roja bregdetare ka mundur që të lokalizojë njërën prej anijes së peshkimit, konkretisht ‘Qamili” në grykëderdhjen e Bunës, në të cilën fatmirësisht ekuipazhi i përbërë nga tre persona ishin në gjendje të mirë shëndetësore.

Ndërkohë, sa i takon anijes së peshkimit, “Çelepia2” në të cilën janë 4 anëtarë të ekuipazhit ku që prej ditës së djeshme nuk kishin arritur që të komunikojnë me kapitenerinë dhe familjarët, dyshohet se është gjetur në ujërat ndërkombëtare jashtë territorit shqiptar.  Anija “Çelepia2” nuk është lokalizuar, por po punohet për gjetejn e saj.

Policia e Shtetit është angazhuar në operacion për gjetjen e anijes.

Dispeceri Bujar Bala ka hyrë në komunikime të vazhdueshme edhe me komandën e forcës detare për të nisur kërkimet në det.

Sipas Paulin Ndreut, nga kapiteneria e Durrësit, bëhet e ditur se shkak për humbjen në det janë bërë rrymat detare ndërkohë që ekuipazhi nuk ka mundur që të kontaktojë për shkak të mungesës së valëve.

Dy anijet që humbën kontaktin janë “Qamili’ dhe  “Çelepia2” dhe kishin dalë në det në datën 18 qershor dhe ora e daljes në det ka qenë 14:30.

oldest albanian website